Καλλιέργεια φράουλας: Παραμένει ζητούμενο το εργασιακό καθεστώς των αλλοδαπών εργατών γης

Αυξήθηκε ύστερα από 12 χρόνια το ημερομίσθιο

H καλλιέργεια φράουλας σε Ηλεία και Αχαΐα εξελίσσεται δυναμικά, κερδίζει νέες αγορές διεθνώς και καθίσταται μία από τις δυναμικότερες και προσοδοφόρες στη Δυτική Ελλάδα, όμως το εργασιακό καθεστώς των αλλοδαπών αγροτών γης παραμένει το πιο «μελανό» σημείο της όλης δραστηριότητας.

Η πολιτεία, που θα έπρεπε να είχε επιλύσει τα θέματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς και να φροντίσει για την έγκαιρη έκδοση των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων -τη βάση δηλαδή-, ώστε να καταστεί δυνατή η νόμιμη εργασία και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αποδεικνύεται κατώτερη του πιο δυναμικού εξαγωγικά αγροτικού προϊόντος που διαθέτει η χώρα μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και υπό τον φόβο της έλλειψης εργατικών χεριών, τρεις ομάδες παραγωγών, καθώς και έξι μεμονωμένοι επιχειρηματίες-καλλιεργητές, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να λυθεί το εργασιακό καθεστώς των εργατών γης, ώστε να μην αναγκάζονται να απασχολούν στις επιχειρήσεις τους αλλοδαπούς που δεν έχουν χαρτιά.

Ημερομίσθιο

Επιπλέον, παραγωγοί φράουλας και αλλοδαποί εργάτες γης ήρθαν σε συμφωνία για 7ωρη ημερήσια απασχόληση με ημερομίσθιο που αυξήθηκε από τα 24 στα 27 ευρώ συν 4 ευρώ ανά ώρα υπερεργασίας.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Τακτικός, που δραστηριοποιείται στην εμπορία, συσκευασία, παραγωγή και τυποποίηση φράουλας, την τελευταία φορά που έγινε αναπροσαρμογή του ημερομισθίου ήταν πριν από 12 χρόνια. «Ήταν καιρός να γίνει αυτή η αύξηση», τονίζει ο κ. Τακτικός, ο οποίος προσθέτει πως το 80% των παραγωγών φράουλας στην Ηλεία θέλει να δουλεύουν νόμιμα οι αλλοδαποί εργάτες γης και να ζουν σε αξιοπρεπή καταλύματα, κάτω από ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

«Θέλουμε νόμιμους και ασφαλισμένους εργάτες. Πώς αλλιώς θα δικαιολογήσουμε και το υψηλό εργατικό κόστος της καλλιέργειας στην εφορία; Είμαστε οι πρώτοι που ζητάμε τη νομιμοποίηση. Υποχρεωνόμαστε να δουλεύομε παράνομα, γιατί δεν έχουμε εργατικά χέρια. Και, πιστέψτε με, θέλουμε να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς ξενώνες για τους εργάτες, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να νομιμοποιηθούν. Αν κάποιος από εμάς κάνει ξενώνα και φιλοξενήσει 30 άτομα θα κατηγορηθεί για σωματεμπορία», υποστηρίζει ο κ. Τακτικός.

Όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε επίσης να γίνουν αιτήσεις για μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες, όπως είναι το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, για να εργαστούν στις καλλιεργητικές εργασίες της επόμενης όμως χρονιάς. «Πενταμελής αντιπροσωπεία θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσουμε σε διακρατικές συμφωνίες για μετακλητούς εργάτες γης», καταλήγει ο κ. Τακτικός.