Αυτό το άρθρο είναι 4 μηνών

Εκπέμπει «SOS» το Φράγμα Πηνειού

✱ Αβεβαιότητα για την επάρκεια νερού μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου ✱ Η περιφέρεια θα αποφασίσει για το ποια μέτρα θα ληφθούν
20/06/2024
7' διάβασμα
ekpebei-sos-to-fragma-pineiou-324035

Τα μειωμένα αποθέματα νερού στο φράγμα Πηνειού και η αβεβαιότητα ως προς την επάρκειά τους, μέχρι και την ολοκλήρωση της αρδευτικής περιόδου τον ερχόμενο Οκτώβρη, έχουν δημιουργήσει ένα έκρυθμο κλίμα στους κόλπους των αρμόδιων Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η συνετή χρήση του νερού δεν φαίνεται να είναι μέλημα από μεγάλο μέρος των αγροτών, το προσωπικό δεν αρκεί για να «αστυνομεύει» καθημερινά και όλο το 24ώρο χιλιάδες παραγωγούς, ενώ για να εκσυγχρονιστεί το απαρχαιωμένο αρδευτικό δίκτυο απαιτείται χρόνος και πολύ μεγάλο κόστος. 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλείται να αναλάβει το δύσκολο έργο της διαχείρισης της κατάστασης, λαμβάνοντας μέτρα για την καλύτερη δυνατή άρδευση των καλλιεργειών. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, συγκάλεσε σύσκεψη, με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών, Βασίλη Γιαννόπουλου, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Πηνειού – Αλφειού, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της Βόρειας Ηλείας και του Δήμου Ήλιδας.

Διαφοροποιήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των ΤΟΕΒ και των υπηρεσιών της περιφέρειας ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Από τη μεριά του, ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους ΤΟΕΒ να του καταθέσουν επίσημη κοινή πρόταση για τον βέλτιστο τρόπο άρδευσης των καλλιεργειών από το φράγμα Πηνειού.

Η εικόνα που παρουσιάζει το φράγμα δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, τα διαθέσιμα αποθέματα νερού είναι 115 κυβικά μέτρα, όμως δεν είναι σίγουρο πως όλα είναι διαθέσιμα για άρδευση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού, Τάκη Παρασκευόπουλο, με τα σημερινά δεδομένα και αντιπαραθέτοντας τα στοιχεία και τις απαιτήσεις σε νερό των προηγούμενων χρόνων, το νερό θα φτάσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου. «Τα αποθέματα νερού, από τα επίσημα στοιχεία που μας έχουν δοθεί από την περιφέρεια, δείχνουν ότι το νερό δεν επαρκεί, εάν αναλογιστούμε τον μέσο όρο απαιτήσεων σε αρδευτικό νερό των καλλιεργειών την τελευταία πενταετία. Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται τη φετινή χρονιά και αναμένονται και το υπόλοιπο του καλοκαιριού δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα… και η διαχείριση του νερού πρέπει να γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με βάση τα επίσημα στοιχεία και όχι το πώς θέλουμε να βλέπουμε την κατάσταση», τόνισε στην «ΥΧ».

«Πρέπει να ληφθούν εγκαίρως δραστικά μέτρα, είτε αυτά είναι το εκ περιτροπής πότισμα, είτε η μείωση της ροής», τόνισε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού, Τάκης Παρασκευόπουλος.

Ο ίδιος επεσήμανε με νόημα ότι «χάσαμε μία ώρα στη σύσκεψη για να παραδεχθούμε όλοι ότι τα διαθέσιμα αποθέματα νερού του φράγματος δεν επαρκούν. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να ληφθούν εγκαίρως δραστικά μέτρα, είτε αυτά είναι το εκ περιτροπής πότισμα, είτε η μείωση της ροής. Δυστυχώς, σε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να διασφαλιστεί νερό για όλες τις καλλιέργειες, τουλάχιστον έως τις 15 Οκτωβρίου».

Και πρόσθεσε: «Όλοι οι εμπλεκόμενοι είμαστε στην ίδια πλευρά και όχι απέναντι. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει όλοι οι ΤΟΕΒ Γαστούνης, Αμαλιάδας, Σαβαλίων και Μυρτουντίων, να συνδράμουν την περιφέρεια για την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Πρώτοι αυτοί θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει νερό για όλα τα μέλη τους, δηλαδή για όλες τις καλλιέργειες, μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου». Ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν αποτελεί λύση το να ποτίσουν κάποιοι και να καταστραφούν κάποιοι άλλοι. «Δεν είναι λύση να ξεκινήσει τώρα μια ατελείωτη διαμάχη μεταξύ των παραγωγών. Οι παθογένειες των Οργανισμών είναι αμέτρητες και σε κρίσιμες καταστάσεις, όπως αυτήν που βιώνουμε φέτος λόγω της λειψυδρίας, προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Ποιοι ποτίζουν; Πώς ποτίζουν; Χρωστάνε; Γιατί ποτίζουν αφού χρωστάνε; Γιατί την πληρώνω εγώ που δεν χρωστάω; Ποιος φταίει; Το έργο είναι συλλογικό και, δυστυχώς, μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά. Είναι δίκαιο; Όχι».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «στην παρούσα φάση, οφείλουμε όλοι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση και, στο τέλος της αρδευτικής περιόδου, να σηκώσουμε το χαλί, να δούμε κατάματα όλα τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε οριακή κατάσταση το πολυτιμότερο αναπτυξιακό έργο που έχει η Ηλεία μας και να δώσουμε λύσεις. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η φετινή κατάσταση είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθεί. Στη Θεσσαλία, δεν μπορούν να καλλιεργηθούν εκτάσεις, γιατί είναι ακόμα πλημμυρισμένες και στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχει νερό».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εκτελέσει ο Οργανισμός με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την όποια απόφαση ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας.

Αιτία πολέμου

Η εκ περιτροπής άρδευση των καλλιεργειών αποτελεί «αιτία πολέμου» για ορισμένους ΤΟΕΒ, οι οποίοι εκτιμούν ότι, αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, θα καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας της περιοχής. Μάλιστα, αντιπρότειναν την επανεξέταση αυτού του μέτρου μετά τα μέσα Ιουλίου, αφού διασφαλιστεί η τωρινή παραγωγή. 

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης, μάλιστα, θεωρεί λάθος την εκτίμηση του ΓΟΕΒ για τα αποθέματα νερού, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, από την 20ετή του εμπειρία στον Οργανισμό, έχει δει να ξεκινά η άρδευση και με λιγότερο νερό στο φράγμα και πάλι έφτανε. Η μόνη του επιφύλαξη ήταν για τα κηπευτικά, καθώς θεωρούνται δεύτερες καλλιέργειες, για τις οποίες δεν είναι υποχρεωμένο το δίκτυο να δώσει νερό.

«Δηλαδή, να καταστραφούν οι πρώτες καλλιέργειες για να κρατήσουμε νερό για τις δεύτερες; Είναι παραλογισμός. Τώρα είμαστε σε φουλ σεζόν. Αν δεν δώσουμε νερό τώρα Ιούνιο και Ιούλιο, θα καταστραφούν τομάτες, καρπούζια, καλαμπόκια, όλες οι βασικές καλλιέργειες του νομού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.