Καλλιέργεια με προοπτική η ρίγανη στη Θεσσαλία

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιλελέρ δείχνει τον δρόμο

Καλλιέργεια με προοπτική η ρίγανη

Ολοένα και περισσότεροι αγρότες στον θεσσαλικό κάμπο αρχίζουν να στρέφονται στην καλλιέργεια ρίγανης. Με δεδομένο το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα στη διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού λόγω έλλειψης υποδομών, η ρίγανη είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Είναι μια καλλιέργεια που, όταν αρδεύεται, δίνει καλύτερες αποδόσεις, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και ξηρική. Στο Κιλελέρ του Νομού Λάρισας, πριν από έξι χρόνια, ξεκίνησε πειραματικά η καλλιέργεια από την επιχείρηση «Θερμοκήπια ΚΙΛΕΛΕΡ» του Δημήτρη Τσιούτσιου, η οποία προχώρησε σε εγκατάσταση φυτείας πριν από τρία χρόνια.

Προϋπήρχαν εγκατεστημένες φυτείες στην ευρύτερη περιοχή (Βελεστίνο) από την επιχείρηση «Φερραία Γη», ενώ και τα «Θερμοκήπια Απ. Μπίλης» προχώρησαν στην παραγωγή σποροφύτων. Παράλληλα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιλελέρ, που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2013, ξεκίνησε τη διερεύνηση της δυνατότητας καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην περιοχή, δοκιμάζοντας λεβάντα, χαμομήλι, δάφνη και ρίγανη, εγκαθιστώντας 100 στρέμματα ρίγανης το 2015, ενώ η καλλιέργεια λεβάντας θα ανέλθει φέτος στα 120 στρέμματα. Στην περιοχή του Κιλελέρ εγκαταστάθηκαν πριν από τρία χρόνια περίπου 300 στρέμματα ρίγανης και υπολογίζουμε ότι με τις φυτεύσεις τις φετινής χρονιάς θα ανέλθουν στα 1.200 με 1.500 στρέμματα με περισσότερους από 20 καλλιεργητές να δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια.

Ομάδα Παραγωγών αρωματικών φυτών

Στον σχεδιασμό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιλελέρ είναι να προχωρήσει σύντομα στη δημιουργία αναγνωρισμένης Ομάδας Παραγωγών αρωματικών φυτών, με δραστηριοποίηση σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια ρίγανης