Ρόδι: Φλερτάροντας με την εδραίωση στον πρωτογενή τομέα

rodi

Η καλλιέργεια της ροδιάς την τελευταία δεκαετία έδειξε ότι έχει εξαιρετικές προοπτικές. Είναι ένα προϊόν που μπορεί να σταθεί επάξια και στον δύσκολο εμπορικά εξαγωγικό τομέα. Οι ποικιλίες wonderful και ako προσαρμόστηκαν στις ελληνικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, με θετικά αποτελέσματα. Η συλλογική επιχειρηματικότητα έκανε και αυτή την εμφάνισή της, παρουσιάζοντας ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, με πολλές όμως δυσκολίες προσαρμογής, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν συνεργατικά σχήματα όπως του Αγίου Αθανασίου Δράμας, το Ρόδι Αλφειού κ.ά.

Σε πολλές περιοχές συνεχίζεται η συλλογή των ροδιών, ωστόσο η μείωση στην παραγωγή είναι ανησυχητική (εκτός της Πελοποννήσου), καθώς ξεπερνά ακόμη και το 50%.

Στερεά Ελλάδα

Μειωμένες εμφανίζονται οι στρεμματικές αποδόσεις στην Περιφέρεια Στερεάς. Η περιοχή της Λοκρίδας Φθιώτιδας (από τις πρώτες που ξεκίνησαν την καλλιέργεια) παρουσιάζει μείωση που ξεπερνά το 45% σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον παραγωγό Νίκο Παπανικολάου, από την Ελάτεια, «οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλη την καλλιεργητική περίοδο του φυτού, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και σε έναν βαθμό την υποβάθμισή της. Περιμέναμε να καλύψουμε ένα μέρος του εισοδήματός μας προσφέροντας το προϊόν μας σε υψηλότερη τιμή, αλλά δυστυχώς η αγορά δεν το αντέχει και έτσι η τελική τιμή διαμορφώνεται στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητα, ξεκινούν από τα 20 λεπτά για τις χαμηλές ποιότητες και φθάνουν στα 55 για τις καλές. Η μέση απόδοση στα κτήματά μου φτάνει τους 2,5 τόνους, αλλά φέτος πέσαμε στα 1.200 κιλά».

Θεσσαλία: Εξάγουν την ποιότητα, χυμοποιούν τα υπόλοιπα

Στη Θεσσαλία, η παραγωγή ροδιού μπορεί να κερδίζει έδαφος, τόσο στις διάσπαρτες ανά περιοχές καλλιέργειες όσο και στην κατανάλωση, αλλά αυτό γίνεται με αργούς ρυθμούς. Ο συνεταιρισμός «Αφροδίτη», με έδρα την Αγιά Λάρισας, ιδρύθηκε πριν από 3 χρόνια και αριθμεί 25 μέλη. Η ποικιλία που κυριαρχεί είναι η wonderful και σε λίγα χωράφια η ako. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά ως προς την ποιότητα, αλλά η παγωνιά του περασμένου Ιανουαρίου έχει πλήξει την ποσότητα (ακαρπία). Έτσι, η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί αρχές Νοεμβρίου, με 2-3 χέρια μόνο. Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στους 2 τόνους. Η μέτρια ποιοτικά παραγωγή κατευθύνεται προς χυμοποίηση, με τιμή 20-25 λεπτά/κιλό, ενώ η πολύ καλή, η οποία ως επί το πλείστον εξάγεται (κυρίως Γερμανία, Αυστρία), πωλείται 45-50 λεπτά/κιλό.

Κεντρική Μακεδονία: Δεν έδεσαν τα ρόδια

Πρόβλημα καρποφορίας λόγω του καιρού αντιμετωπίζει και η περιοχή της Πέλλας, καθώς «επάνω στην ανθοφορία, οι άσχημες καιρικές συνθήκες επηρέασαν τα δέντρα και δεν άφησαν να δέσουν σωστά τα ρόδια», επισημαίνει ο παραγωγός από το Δυτικό Γιαννιτσών, Ηλίας Ματενλής. Σχετικά αυξημένη ήταν και η ζήτηση του προϊόντος, με τιμές στην αγορά που κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. «Οι τιμές κυμαίνονται από 70-80 λεπτά το κιλό έως και 1,20 στους εμπόρους», ανέφερε ο παραγωγός, καταλήγοντας πως η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί για την akο, ενώ για την ποικιλία wonderful βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ανατ. Μακεδονία: Διασφαλίζει την πληρωμή ο ΑΣΟΠ Δράμας

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας είναι η ελληνική καθετοποιημένη μονάδα ροδιού, με μέλη πάνω από 1.000 Έλληνες παραγωγούς. «Ο ΑΣΟΠ διασφαλίζει την πληρωμή των παραγωγών μετρητοίς και χρηματοδότηση καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, μέσω της συμβολαιακής της Τράπεζας Πειραιώς. Φέτος, μας τα χάλασε λίγο ο καιρός», μεταφέρει ο υπεύθυνος πωλήσεων, Παναγιώτης Αθανασιάδης. «Τον χειμώνα η παγωνιά κινήθηκε από -4,5 μέχρι -17,5 Κελσίου επί ένα δίμηνο. Το ρόδι έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα, για αυτό πάγωσε η ρίζα». Το φαινόμενο εμφανίστηκε στη Δράμα, τα Τενάγη και τα Φάρσαλα. «Κινητοποιηθήκαμε, επικοινωνήσαμε με το υπουργείο και έγινε καταγραφή των ζημιών που περιλαμβάνουν το φυτικό κεφάλαιο και την παραγωγή. Οι παραγωγοί μας θα αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ», κατέληξε ο κ. Αθανασιάδης.

Πελοπόννησος: Σταθερή χρονιά για το Ρόδι Ερμιόνης

Μέτρια χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά για το ρόδι Ερμιόνης, που πριν λίγες μέρες είχε τη δυνατότητα να δει την προσπάθεια απόκτησης ΠΟΠ να μπαίνει επιτέλους στην τελική ευθεία. Όπως μας επεσήμανε η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ερμιόνης, Λιάνα Οικονόμου, «αυτή η χρονιά δεν έχει το πρόβλημα με τις μύγες που μας χτύπησαν την παραγωγή πέρυσι και σάπιζαν τα ρόδια, αλλά λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας δεν είναι πολύ μεγάλα τα ρόδια. Είναι, όμως, υγιέστατα, όσο ποτέ άλλοτε». Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.2000 τόνους και θα είναι συμβατή με άλλες χρονιές. Η τιμή κυμαίνεται από 0,60 έως 0,80 ευρώ, από το χωράφι του παραγωγού.

Διαβάστε ακόμη: Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη στις 28 & 29 Νοεμβρίου

Δυτική Ελλάδα: Σκαρφάλωμα στην κορυφή

Μεγάλη δυναμική έχει η καλλιέργεια ροδιάς στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, όπου παράγονται ετησίως εκατοντάδες τόνοι της συγκεκριμένης υπερτροφής. Τη μερίδα του λέοντος κατέχει η «Αλφειός Ρόδι» ΑΕ, η πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης 3.000 κιλών φρέσκου φυσικού χυμού ροδιού την ώρα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Παρασκευά Παρασκευόπουλο, από 2.000 στρέμματα και τις 165.000 ροδιές των καλλιεργητών της «Αλφειός-Ρόδι» την περασμένη χρονιά, η παραγωγή ξεπέρασε τους 500 τόνους. Για φέτος, αναμένεται περαιτέρω αύξηση κατά 20%.

«Η παραγωγή είναι ικανοποιητική για εμάς, αν λάβει κανείς υπόψη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην καλλιέργεια σε όλη τη χώρα, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, με τους παγετούς και τους καύσωνες να προκαλούν δυσκολίες στην καρπόδεση».