Η καλλιεργήσιμη γη της ανατολικής Ρουμανίας συσσωρεύεται στα χέρια Δανών επενδυτών

Στην ενίσχυση της θέσης του στο ανατολικό τμήμα της Ρουμανίας προχώρησε ο ελεγχόμενος από Δανούς επενδυτές αγροτικός όμιλος FirstFarms, υπογράφοντας δεκαετείς συμβάσεις μίσθωσης για 4.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, η FirstFarms εκμεταλλεύεται πλέον 210.000 στρέμματα αγροτικής γης στη Ρουμανία, εκ των οποίων τα 100.000 έχουν περάσει στην κυριότητά της.

Η αξία της συναλλαγής για τις νέες μισθώσεις υπολογίζεται σε 336.200 ευρώ. Πρόκειται για μια δανέζικη ανώνυμη εταιρεία που εξαγοράζει και εκσυγχρονίζει τις αγροτικές εταιρείες, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τις δραστηριότητές τους, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των τιμών και την ποιότητα των προϊόντων τους.

Οι εργασίες της χαρτογραφούνται κυρίως στην Τσεχία, στη Σλοβακία, στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, η FirstFarms κατείχε ήδη σιλό χωρητικότητας 20.000 τόνων στις ανατολικές περιοχές της Ρουμανίας, ενώ μέσα στο 2020 αποφάσισε να αποσυρθεί μερικώς από το δυτικό τμήμα της βαλκανικής χώρας, καθώς οι επιχειρήσεις της δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα εκεί.