Kαλλιεργητική φροντίδα για το βαμβάκι

των Γιώργου Ρούστα, Μαρίας Αμπατζή

Επιτηρούν για το σκουλήκι στην ΑΜ-Θ

Στη Ροδόπη, το βαμβάκι ζητάει εντατικό πότισμα και σωστή λίπανση. «Έχουν αρχίσει να δημιουργούνται τα καρύδια και περιμένουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Μποτρότσος, με το βλέμμα στραμμένο στη δεύτερη γενιά πράσινου και ρόδινου σκουληκιού για το ενδεχόμενο παρέμβασης με ψεκασμούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες ζητούν πότισμα, με εξαίρεση τα ξημερώματα της Δευτέρας που έριξε μια ικανοποιητική βροχή.

«Οι καλές θερμοκρασίες με χαρακτηριστικό τη ζέστη και την απουσία πολύ δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με το νερό είναι αυτό που ζητάει το φυτό». Ο ίδιος είναι ευχαριστημένος από την πορεία της καλλιέργειας και εξηγεί πως παραμένει ο προβληματισμός τους για τα έξοδα στη λίπανση. «Η τιμή, τις προηγούμενες μέρες, ήταν ικανοποιητική, γι’ αυτό προσπάθησαν όλοι οι συνάδελφοι να προμηθευτούν τα λιπάσματά τους για να έχουν μια δυνατή παραγωγή». Από την επικοινωνία του με παραγωγούς διαπιστώνει ότι εφαρμόζουν τη λίπανση κανονικά, χωρίς ν’ αποκλείει τις περικοπές από συναδέλφους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ο γεωπόνος Μπουλέντ Σαλήχ εξηγεί ότι η πρώτη γενιά πράσινου σκουληκιού δεν επηρέασε το βαμβάκι και συνιστά προσοχή στους αγρότες, γιατί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η δεύτερη γενιά μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές. «Στην πρώτη γενιά, η παρακολούθηση των εντομοπαγίδων σε πράσινο και ρόδινο σκουλήκι δεν χρειάστηκε εφαρμογές φυτοπροστασίας. Πρέπει να παρακολουθήσουμε τη δεύτερη γενιά για να βρούμε έγκαιρα λύσεις, ώστε να μην προκύψουν ζημιές στην καλλιέργεια».

Ομαλά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια και στον Έβρο, καθώς το βαμβάκι είναι στην ανθοφορία και διαμορφώθηκαν τα πρώτα καρύδια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή. Και στην περιοχή του το σκουλήκι είναι σε χαμηλά επίπεδα, στις προνύμφες.

«Ορισμένοι προχώρησαν σε ψεκασμούς, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, δεν είναι επικίνδυνο. Οι παραγωγοί γνωρίζουν το αντικείμενο, οπότε αν χρειαστεί θα προχωρήσουν στις ανάλογες επεμβάσεις. Οι φυτείες είναι καλές».

Όπως σημειώνει, ολοκλήρωσαν τη λίπανση και ποτίζουν, παρακολουθώντας για τυχόν εμφάνιση σκουληκιού. Σε ερώτηση αν η λίπανση έγινε όπως έπρεπε, απαντά ότι «όλοι έκαναν καλύτερη διαχείριση, με ενδεχόμενη μείωση». Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί παρακολουθούν την πτωτική τάση των τιμών προβληματισμένοι, γιατί «τα έξοδα διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν συγκριτικά με πέρυσι.

Οι παραγωγοί με το ένα μάτι παρακολουθούν το χρηματιστήριο του βαμβακιού και με το άλλο προσπαθούν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους», καταλήγει.

Υπό έλεγχο το σκουλήκι στη Λάρισα

Χαμηλά έως μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου και ρόδινου σκουληκιού διαπιστώνονται στις περισσότερες περιοχές της ΠΕ Λάρισας. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, παρέχοντας ταυτόχρονα καλλιεργητικές συμβουλές στους παραγωγούς, τους οποίους καλεί να είναι σε εγρήγορση.

Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία αναφέρει πως «ενόψει της 2ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς από το παρόν βλαστικό στάδιο και στη συνέχεια να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν επισταμένως την καλλιέργειά τους (κάθε 2-3 ημέρες), προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές. Η επιθεώρηση των βαμβακοκαλλιεργειών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού, συστήνεται στους παραγωγούς όταν διαπιστώνουν τέσσερις και άνω ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια 1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι 1 εκατοστό) κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά ή χρηστικά μία νεαρή προνύμφη στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής κατά μέσο όρο, τότε μόνο να επέμβουν με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα.

Η καταπολέμηση είναι πιο αποτελεσματική όσο πιο έγκαιρα διαπιστωθεί η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) νεαρών σταδίων 1ου και 2ου (μέχρι 1 εκατοστό).

ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Για το ρόδινο σκουλήκι, στο βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες, συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν εξονυχιστικά τα καρύδια των φυτών για τυχόν στίγματα πάνω στην επιφάνειά τους ή στο εσωτερικό τους, με σκοπό τη διαπίστωση ύπαρξης προνυμφών, πραγματοποιώντας τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών (ηλικίας 10-15 ημερών) από αντιπροσωπευτικά σημεία κάθε αγροτεμαχίου.

Εφόσον διαπιστωθεί προσβολή στο 5%-8% των καρυδιών κατά μέσο όρο, τότε μόνο να γίνεται χημική καταπολέμηση.

ΔΡΑΜΑ
Προσοχή στους ψεκασμούς

Σύμφωνα με το 4o Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων στην ΠΕ Δράμας για τη φυτοπροστασία του βαμβακιού, διαπιστώνεται πως οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή καθυστερούν την εμφάνιση της γενιάς Αυγούστου του πράσινου σκουληκιού.

Επίσης, «με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, τη μετεωρολογική πρόγνωση του επόμενου διαστήματος και το προγνωστικό μοντέλο Mironidis, η έναρξη πτήσης της γενιάς Αυγούστου του πράσινου σκουληκιού εκτιμάται ότι θα σημειωθεί γύρω στις 30 Ιουλίου».

Γι’ αυτό συνιστούν στους παραγωγούς να παρακολουθούν πιο εντατικά τις καλλιέργειές τους από σήμερα 29 Ιουλίου και να μετρούν την παρουσία σκουληκιών, σε διάφορα σημεία του αγρού. Επίσης, συνιστούν να αποφεύγεται η εκτέλεση ψεκασμών «προληπτικά». Το όριο επέμβασης για τη γενιά του Αυγούστου τονίζεται και φέτος πως είναι τα 4 μικρά σκουλήκια στα 100 φυτά.