Καλό το ξεκίνημα για το υπαίθριο κολοκύθι χαμηλής κάλυψης

kolokithi-23
-Διαφήμιση-

Ξεκίνησαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι κοπές του υπαίθριου κολοκυθιού χαμηλής κάλυψης. Οι εναλλαγές στις θερμοκρασίες επηρέασαν σε κάποιον βαθμό τις καλλιέργειες, όμως η ποιότητα του προϊόντος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αν ληφθεί υπόψη ότι η καλοκαιρινή περίοδος του φυτού είναι δύσκολη λόγω των ιώσεων, η χρονική περίοδος μέχρι τα μέσα Ιουνίου είναι η ιδανικότερη για το προϊόν. Παράλληλα, αυτό το διάστημα, πολλοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει σπορές και φυτεύσεις για να καλύψουν ανάγκες της αγοράς για την καλοκαιρινή περίοδο. Το κολοκύθι συνήθως καλλιεργείται από παραγωγούς που πουλάνε οι ίδιοι στις λαϊκές αγορές και ένα μικρό ποσοστό κατευθύνεται στη χονδρική. Λόγω της ευπάθειας, στη συντήρηση οι εξαγωγές που πραγματοποιούνται είναι ελάχιστες.

Ο Αχιλλέας Λογοθέτης, γεωπόνος του κηπευτικού συνεταιρισμού Πρέβεζας, περιγράφει τις ενέργειες των μελών του συνεταιρισμού για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους:

«Προσπαθούμε να οργανώσουμε καλύτερα την παραγωγή μας και να την προωθήσουμε στην εσωτερική αγορά. Έχουμε συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας μας για την προώθηση του κολοκυθιού σε μικρές όμως ποσότητες αλλά σε καλές τιμές. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα φυτά είναι πολύ καλή και αυτό πιστεύω να συνεχιστεί, μέχρι να ανέβουν σημαντικά οι θερμοκρασίες, οι οποίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο φυτό».

Την ίδια περίπου κατάσταση για την εξέλιξη της καλλιέργειας στην περιοχή του παρουσιάζει και ο Παναγιώτης Ντούνας, από την Ερέτρια Χαλκίδας: «Ξεκινήσαμε τη συλλογή του υπαίθριου κολοκυθιού χαμηλής κάλυψης πριν από λίγες ημέρες, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι τιμές που πουλάμε αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 40 έως 60 λεπτά το κιλό».

Μπροστά είναι τα δύσκολα

Όπως είναι γνωστό, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, τόσο στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος. Ο παραγωγός και γεωπόνος από τη Θήβα, Κώστας Λουκίσας, εξηγεί τους τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών: «Oι παραγωγοί κάνουν χρήση υβριδίων που έχουν αντοχή στις ιώσεις, χωρίς όμως να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα προστασίας των φυτών, κυρίως από φορείς ιώσεων, όπως είναι οι μελίγκρες».

Λίγα λόγια για το κολοκύθι

Το φρέσκο κολοκύθι είναι μία καλλιέργεια μικρού βιολογικού κύκλου. Καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς σχεδόν όλο τον χρόνο, με θερμοκηπιακές ή υπαίθριες καλλιέργειες. Φυτεύονται ή σπέρνονται περίπου 1.000 φυτά ανά στρέμμα, με αποδόσεις που κυμαίνονται από 5 έως 7 τόνους. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν προβλήματα στο φυτό από διάφορες ιώσεις και για τον λόγο αυτόν χρησιμοποιούνται ανθεκτικά υβρίδια. Το σημαντικότερο κόστος είναι το συλλεκτικό και συνολικά μπορεί να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ το στρέμμα.