Παναγιώτα Λιάπη: Κάλυψη της κερασιάς με μικροΐνες για υπερπρώιμα κεράσια

Όλοι γνωρίζουν ότι είναι πιο εύκολο να ασχοληθεί κανείς με τον αγροτικό τομέα, αν έχει ένα οικογενειακό αγροτικό υπόβαθρο και τις βάσεις για να ξεκινήσει. Οι κανόνες, όμως, έχουν τις εξαιρέσεις τους και η Παναγιώτα Λιάπη είναι μία από αυτές. Χωρίς αγροτική κληρονομιά, αλλά με όπλο τις σπουδές της, την αγάπη της για τον πρωτογενή τομέα και, κυρίως, ένα μεθοδευμένο πλάνο από την επιλογή της καλλιέργειας μέχρι και τη διάθεσή της, μπήκε στον αγροτικό τομέα πριν από έξι χρόνια.
Με 80 στρέμματα κεράσια και 12 στρέμματα ελιές στην περιοχή της Φθιώτιδας, η Παναγιώτα εφαρμόζει καινοτομίες τόσο καλλιεργητικές όσο και τεχνολογικές, ενώ έχει ήδη κλείσει συμφωνία για τη διάθεση της παραγωγής της στο εξωτερικό. Η Παναγιώτα μοιράζεται με την «ΥΧ» τα βήματα που ακολούθησε, ώστε να φτάσει στην εξεύρεση των αγορών πριν καν ξεκινήσει να καλλιεργεί, αλλά και τις μεθόδους που τη βοηθούν να παράγει υπερπρώιμα κεράσια. «Δεν προέρχομαι από αγροτική οικογένεια.
Η αφορμή για να ασχοληθώ ήταν γιατί πάντα μου άρεσε η καλλιέργεια της γης και γιατί ήθελα να βάλω σε πρακτική εφαρμογή κάποιες από τις γνώσεις που έχω αποκτήσει και να τις ενισχύσω, δουλεύοντας στον αγροτικό τομέα. Δεν προϋπήρχε ούτε η γη και όλα ξεκίνησαν λόγω της επιθυμίας μου να ασχοληθώ με αυτόν τον κλάδο», αναφέρει η Παναγιώτα στην «ΥΧ».
Με σπουδές γεωπόνου και μεταπτυχιακά στην οργάνωση και διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη διοίκηση πωλήσεων, η Παναγιώτα μπορούσε να δει και να ασχοληθεί με όλες τις διεργασίες σε κάθε σημείο της αλυσίδας.
Σε συνδυασμό με ένα ταξίδι της στην Ιταλία βρήκε τους κατάλληλους τρόπους, μέσω της συνεργασίας της με δύο ιταλικά πανεπιστήμια, ώστε να μπει δυναμικά στις δύο καλλιέργειες. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία, όπου γνώρισα τις καλλιέργειες της κερασιάς και της ελιάς και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτές, εφόσον υποστηρίζονται κλιματολογικά και από την περιοχή μας
αναφέρει η Παναγιώτα.
Κάλυψη της καλλιέργειας με μικροΐνες
Το ταξίδι της Παναγιώτας στην Ιταλία έφερε τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Μπολόνια και του Πόρτιτσι. Όπως αναφέρει η ίδια, «είδα πρακτικές σε καλλιέργεια κερασιάς στο Μπάρι που δίνουν υπερπρώιμα κεράσια ακόμα και από τις 25 Μαρτίου.
Μετά και τη μελέτη που έγινε σε επικοινωνία με τα δύο πανεπιστήμια αποφάσισα να εφαρμόσω δοκιμαστικά σε πέντε στρέμματα της καλλιέργειάς μου τη φύτευση σε παλμέτα, η οποία είναι πυκνή φύτευση που δίνει παραγωγή σε άμεσο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τον δεύτερο χρόνο. Επίσης, η καλλιέργεια σε αυτή την έκταση είναι καλυμμένη με ένα καινοτόμο υλικό φτιαγμένο από μικροΐνες, το οποίο επιτρέπει τον αερισμό των δέντρων, τα προστατεύει από όλες τις κλιματολογικές μεταβολές, αλλά και τη μύγα της Ασίας.
Η κάλυψη αυτή παρέχει την κατάλληλη συνθήκη θερμοκρασίας, ώστε να κάνει τη συγκεκριμένη παραγωγή υπερπρώιμη». Τα παραπάνω, όπως μας ενημερώνει η Παναγιώτα, επιτυγχάνονται και από τις ποικιλίες που έχει επιλέξει, οι οποίες προέρχονται από το πανεπιστήμιο της Μπολόνια, που πραγματοποιεί διασταύρωση των ποικιλιών για καλύτερα αποτελέσματα.
Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, η Παναγιώτα καταγράφει και τις συνθήκες υγρασίας της καλυμμένης καλλιέργειας, ώστε να γνωρίζει πότε χρειάζεται να αρδεύσει.
«Επειδή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η υγρασία στο χωράφι, σε επικοινωνία με τα πανεπιστήμια, έχω τοποθετήσει στο χωράφι αισθητήρες υγρασίας, ώστε να κάνω σωστή διαχείριση της καλλιέργειας γνωρίζοντας τα ποσοστά υγρασίας», τονίζει η Παναγιώτα.
Συμφωνίες για πώληση
Η Παναγιώτα έχει ήδη συγκομίσει την πρώτη της παραγωγή, η οποία, όπως αναφέρει, «ήταν δοκιμαστική, ώστε να δούμε πώς λειτουργούν οι πρακτικές αυτές που εφαρμόζουμε. Ευτυχώς, τα δείγματα είναι πολύ καλά τόσο στην ποιότητα, στο μέγεθος όσο και στη γεύση, αλλά και στην υπολειμματικότητα σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα». Η ίδια, σε συνεργασία με εμπόρους στην Ευρώπη, έχει ήδη κλείσει την πώληση του κερασιού για την επόμενη χρονιά. Όπως μας εξηγεί, «πριν ξεκινήσω με τη διαδικασία της καλλιέργειας, ήρθα σε επαφή με εμπόρους, ώστε να καταλάβω ποιες είναι οι ανάγκες και τι επιθυμεί η αγορά.
Οι έμποροι, γνωρίζοντας τις πρακτικές που ακολουθώ, μέσω της συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, και έχοντας πλέον δει και τα πρώτα δείγματα, περιμένουν την επόμενη παραγωγή. Έχουμε συμφωνήσει για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ενώ και κάποιοι από αυτούς έχουν επισκεφτεί την εκμετάλλευση».
Επόμενα σχέδιαΗ Παναγιώτα δεν σταματά ποτέ να ενημερώνεται και να ψάχνει για ό,τι καινούργιο υπάρχει. «Δεν εφησυχάζομαι, προσπαθώ να το ενισχύσω ακόμη περισσότερο, γιατί και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η αγορά επισφαλής. Προσπαθώ να κάνω μικρά και συντονισμένα βήματα, γιατί κινούμαι με ιδία κεφάλαια. Θα ήθελα να εφαρμόσω ολοκληρωμένα την ευφυή γεωργία στην εκμετάλλευση, ενώ είμαι σε επικοινωνία για να εφαρμόσω GlobalGAP στο χωράφι μου. Τέλος, θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ και με τη μεταποιητική δραστηριότητα και του κερασιού και της ελιάς, ώστε να μπορέσω να αξιοποιήσω κάθε υποπροϊόν τους». |
Μαρία Μακρυλλού – Νίκος Ατσάς: Ταξιδεύουν την Κάλυμνο σε όλο τον κόσμο