Μαρία Μακρυλλού – Νίκος Ατσάς: Ταξιδεύουν την Κάλυμνο σε όλο τον κόσμο

Ένα πολυταξιδεμένο, σε πολλές γωνιές του πλανήτη, θυμαρίσιο μέλι που αναδύει τα ελληνικά αρώματα παράγεται στο νησί της Καλύμνου από μια μελισσοκόμο και την οικογένειά της, που έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Η Μαρία Μακρυλλού και ο σύζυγός της, Νίκος Ατσάς, τα τελευταία 12 χρόνια ασχολούνται με τον μελισσοκομικό τομέα και έχουν περάσει και στη μεταποίηση δημιουργώντας παστέλια διαφορετικών γεύσεων. Επίσης, συνεργάζονται με παραγωγούς σιτηρών και άλλων προϊόντων για τη δημιουργία παξιμαδιών και γλυκών του κουταλιού στη βιοτεχνία που έχουν δημιουργήσει.

Ξεκινήσαμε πριν από δώδεκα χρόνια να ασχολούμαστε με τον μελισσοκομικό τομέα, έχοντας 30 μελίσσια, σήμερα διαθέτουμε 250 παραγωγικά και ασχολούμαστε μόνο με το θυμαρίσιο μέλι, χωρίς άλλες προσμείξεις

αναφέρει στην «ΥΧ» η Μαρία.

Η ενασχόλησή τους με τον μελισσοκομικό τομέα ξεκίνησε με αργά και σταθερά βήματα, πολλή δουλειά και παρουσία σε εκθέσεις, ώστε να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο, να συστήσουν στο καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα τους και να δουν τις ανάγκες της αγοράς. Ήδη, από το 2012, είχαν περάσει και στη μεταποίηση του μελιού σε παστέλια έξι διαφορετικών γεύσεων με οικογενειακές συνταγές δύο γενεών. «Φτιάχνουμε παστέλι απλό, με σουσάμι, φιστίκι, κράνμπερι, σταφίδα, σύκο και με σοκολάτα χωρίς κανένα πρόσθετο συντηρητικό και ζάχαρη», εξηγεί η Μαρία και προσθέτει ότι «φτιάχνουμε και γλυκά του κουταλιού όπως ντοματάκι και κεράσι, ενώ φέτος ξεκινήσαμε και την παραγωγή παξιμαδιών».

Βραβευμένη ποιότητα

Η προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ποιοτικά μελισσοκομικά προϊόντα αποδεικνύεται και από την πρόσφατη βράβευση που έλαβε το μέλι και το παστέλι σε διαφορετικούς διαγωνισμούς.

Τα προϊόντα της οικογένειας με την επωνυμία «Golden Honey» κέρδισαν τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, ενώ στον διαγωνισμό της OLYM AWARDS κέρδισαν την πρώτη θέση για την ποιότητα στο μέλι και πλατινένιο βραβείο για το παστέλι τους. «Τα βραβεία είναι ένας τρόπος να επιβεβαιώσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας, αλλά και να αναδειχτεί η οικογενειακή δουλειά και προσπάθεια που υπάρχει από πίσω», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος.

Καλύμνιοι μετανάστες

Η οικογένεια έχει δημιουργήσει τη δική της βιοτεχνία στην οποία γίνεται η συσκευασία του μελιού, αλλά και η μεταποίηση των προϊόντων, ενώ έχουν φτιάξει και το δικό τους κατάστημα λιανικής πώλησης των προϊόντων τους.

Με αυτόν τον τρόπο, έχουν καταφέρει να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους στους κατοίκους του νησιού, αλλά και σε τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. «Έχουμε έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο και με τουρίστες που επισκέπτονται την Κάλυμνο, αλλά και Καλύμνιους του εξωτερικού, οι οποίοι επιστρέφουν για λίγο στο νησί και μετά φεύγουν πάλι. Δοκιμάζουν τα προϊόντα και έπειτα τα αγοράζουν για να τα πάρουν μαζί τους.

Με αυτόν τον τρόπο, τα προϊόντα έχουν ταξιδέψει στην Αγγλία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία και την Αυστραλία, καθώς η συσκευασία τους προορίζεται για ταξίδια, αφού είναι εύκολη στο άνοιγμα και δεν κινδυνεύει να καταστραφεί. Επίσης, είναι πολλοί εκείνοι που έπειτα μας ζητούν να στείλουμε ξανά προϊόντα και κυρίως από την Αυστραλία, στην οποία υπάρχουν πολλοί Έλληνες μετανάστες και στην οποία συνεργαζόμαστε και με καταστήματα στα οποία στέλνουμε τα προϊόντα», αναφέρει ο Νίκος.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι δύο μελισσοκόμοι έχουν αναπτύξει το δικό τους πελατολόγιο μέσω του οποίου τα προϊόντα φτάνουν σε όλη τη χώρα.

Δεύτερη γενιά

Η Μαρία και ο Νίκος έχουν ως υποστηρικτές τη Δέσποινα, την Ελεούσα και τον Αλέξανδρο, τα τρία τους παιδιά, τα οποία συμμετέχουν στις διάφορες διεργασίες της επιχείρησης και αναμένεται, αν το επιθυμούν, να αναλάβουν οι ίδιοι την επιχείρηση τα επόμενα χρόνια.

Αντώνης και Μαρία Ευγενειάδου: Σέρρες – Ιωάννινα – Ελβετία ο δρόμος για την επιτυχία