Την καλύτερη επίδοση 17 ετών σημείωσαν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις τον Νοέμβριο

Την καλύτερη επίδοση 17 ετών σημείωσαν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις τον Νοέμβριο
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Την καλύτερη επίδοσή τους από την εποχή της έκρηξης των εταιρειών του διαδικτύου, πριν από 17 χρόνια, σημείωσαν οι βιομηχανίες της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της εταιρείας IHS Markit, στα οποία αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 60,1 από 58,5 μονάδες τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε η Markit (σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας). Η επίδοση του Νοεμβρίου είναι η δεύτερη υψηλότερη από τον Ιούνιο του 1997, όταν άρχισε η διεξαγωγή της έρευνας.

-Διαφήμιση-

Η ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης εδώ και μία δεκαετία οδηγεί σε πτώση της ανεργίας και σε ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Η άνοδος στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2018 και να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγάλο διάστημα μετά από το ορόσημο αυτό.

«Τα ισχυρά στοιχεία του Νοεμβρίου πιθανόν ενισχύουν περαιτέρω την παγκόσμια κυριαρχία του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης που έχει φανεί έως τώρα», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Οι βιομήχανοι της Ευρωζώνης αποσπούν «αυξημένο μερίδιο του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς οι εξαγωγές εκτινάσσονται». Όλες οι χώρες, στις οποίες έγινε η έρευνα, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, καταγράφουν αυξημένη παραγωγή των εργοστασίων τους επί έξι μήνες, εν μέσω ισχυρών παραγγελιών που οδηγούν σε αυξήσεις του προσωπικού και σε πίεση στους προμηθευτές.

Μία ένδειξη ότι η μεγάλη άνοδος μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε ενίσχυση του πληθωρισμού, όπως προβλέπουν αξιωματούχοι της ΕΚΤ, είναι ότι σύμφωνα με τη Markit οι πιέσεις στις τιμές ήταν οι υψηλότερες εδώ και περισσότερο από έξι χρόνια. Παρά ταύτα, όμως, τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που ανακοινώθηκαν χθες, έδειξαν ότι αυτός επιταχύνθηκε λιγότερο του αναμενόμενου τον Νοέμβριο, στο 1,5%.

ΑΠΕ ΜΠΕ

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki