Μια άγνωστη για τη χώρα μας καλλιέργεια, η οποία βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο, είναι αυτή της καμελίνας. Πρόκειται, από πολλές πλευρές, για μια πολλά υποσχόμενη περίπτωση, με καλές προοπτικές, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες που ασχολούνται εδώ και κάποια χρόνια με αυτήν.

Η καμελίνα ανήκει στα ελαιούχα φυτά και αξιολογείται ως εναλλακτική των ελαιούχων σπόρων. Οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: Μικρό βιολογικό κύκλο, γεγονός που επιτρέπει τη διπλή καλλιέργεια μέσα στο έτος (κύρια και συμπληρωματική) και καινοτομία, η οποία επιδοτείται με 60 ευρώ το στρέμμα.

Στα θετικά της συγκαταλέγονται οι παρατηρήσεις ότι δεν έχει πολλές ασθένειες, δεν χρειάζεται άρδευση γιατί είναι χειμερινή, απαιτεί λιγότερα λιπάσματα και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. «Το πλεονέκτημά της είναι ότι μπαίνει την εποχή του σιταριού, αναλόγως της περιοχής, και μπορεί να συγκομιστεί δύο με τρεις εβδομάδες πριν από τα σιτηρά. Αυτό είναι το σημαντικό, γιατί έχει μικρό βιολογικό κύκλο και συγκομίζεται τέλη Μαΐου, προσφέροντας διπλή καλλιέργεια μέσα στο έτος», επισημαίνει η γεωπόνος και επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ευθυμία Αλεξοπούλου.

Προοπτικές καλλιέργειας

Ο όμιλος Ευθυμιάδη καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια σχετικά με το θέμα της καμελίνας, πραγματοποιώντας πειράματα σε όλη την Ελλάδα. «Έχουμε κάνει τρία χρόνια πειράματα και έχουμε δει καλά αποτελέσματα. Πειράματα έγιναν και στην περιοχή της Χαλκιδικής, όπου καλλιεργούνται σε εκτεταμένη βάση σιτηρά. Είναι μια καλλιέργεια που φιλοδοξούμε και εκτιμούμε ότι θα αξιοποιήσει παθογενή και όχι τόσο γόνιμα εδάφη», τονίζει η γεωπόνος και εκπρόσωπος του ομίλου Ευθυμιάδη «Ραιδεστός», Ρεβέκκα Στεφανίδου.

Η καμελίνα δεν θα λύσει το πρόβλημα της γεωργίας, όπως λέει χαρακτηριστικά η κα Στεφανίδου, αλλά μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις και επιπλέον χρήματα στον παραγωγό, όπως η επιδότηση 60 ευρώ το στρέμμα. «Ήμασταν οι πρώτοι, ως εταιρεία, που κάναμε τα πειράματα με την ελαιοκράμβη και τότε όλοι αμφισβητούσαν ότι θα καλλιεργηθεί στην Ελλάδα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η ανάγκη κάνει την έρευνα να δημιουργεί προϊόντα που θα εξυπηρετούν την αγορά και τους παραγωγούς. Θεωρούμε ότι θα γίνει εναλλακτική, αφού η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος είναι τροφικά φυτά, ενώ η καμελίνα είναι καθαρά ελαιούχος», σημειώνει η κα Στεφανίδου.