Καμπανάκι για τις εξαγωγές ανώριμων ακτινιδίων

Την ανάγκη να μπει τέλος στις εξαγωγές ανώριμων ακτινιδίων ή στη διακίνησή τους με ακατάλληλες/απαγορευμένες συσκευασίες και περιέκτες επισημαίνει με δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT Ελλάς, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Όπως σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, έχουν ήδη απορριφθεί και δεσμευθεί από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές αρκετά φορτία που δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας και διακινήθηκαν σε απαγορευμένες συσκευασίες-περιέκτες – κλούβες , bins επαναχρησιμοποιούμενα και κάποια συσκευασμένα χειρονακτικά στον αγρό.

Ο κ. Πολυχρονάκης εφιστά την .προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο  εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρουςατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ ευθεία από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία)ή για «βιομηχανική χρήση» υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα.