«Καμπανάκι» για τις μολυσματικές ασθένειες που πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο

Η καλπάζουσα επέλαση διάφορων μολυσματικών νόσων το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη φέρνει ξανά στο επίκεντρο τους επιδημιολογικούς κινδύνους που συνδέονται με την εισαγωγή ζώντων ζώων από το εξωτερικό. Πάνω σε αυτό τοποθετήθηκε η μεγαλύτερη Ένωση Αγροτών της Βόρειας Ιρλανδίας (UFU), καλώντας τους παραγωγούς να έχουν επίγνωση των ρίσκων που ενέχει η εισαγωγή ζώων από την ΕΕ.

Ένα νέο στέλεχος του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου (BTV-3), το οποίο
–όπως διαβάσατε στην «ΥΧ»– εμφανίστηκε πρόσφατα στην Ολλανδία, προσβάλλοντας εκατοντάδες εκμεταλλεύσεις, πλέον έχει εξαπλωθεί και στο Βέλγιο, κάτι που σημαίνει ότι ο οροτύπος BTV-3 βρίσκεται πλέον σε δύο ευρωπαϊκές χώρες.

Στο μεταξύ, η επιζωοτική αιμορραγική νόσος, που μπορεί να είναι θανάσιμη στα βοοειδή, έχει εντοπιστεί στη Νότια Γαλλία, έχοντας εξαπλωθεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Περισσότερες από 150 εστίες μόλυνσης έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο αναπληρωτής πρόεδρος της UFU, John McLenaghan, επεσήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες να βοηθήσουν στην προστασία της κτηνοτροφικής βιομηχανίας της Μ. Βρετανίας. «Σε περίπτωση που οι αγρότες αγοράζουν ζώα από την Ευρώπη, πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να αναφέρουν αμέσως οποιαδήποτε πιθανά σημάδια ασθένειας».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως «οι αγρότες πρέπει να έχουν κατά νου ότι, εάν τα εισαγόμενα ζώα τους μολυνθούν από καταρροϊκό πυρετό ή επιζωοτική αιμορραγική νόσο, δεν υπάρχει αποζημίωση για το ζωικό κεφάλαιο που θα πρέπει να απομακρυνθεί από την εκμετάλλευση».