Καμπανάκι βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για Όλυμπο – Σαμαριά

Ορατός ο κίνδυνος διαγραφής από τα μνημεία της ανθρωπότητας από τον κατάλογο της UNESCO, για τον Όλυμπο και το Φαράγγι της Σαμαριάς, επισημαίνει με έγγραφό του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ/UNESCO, καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος και για το θέμα αυτό ζητούν εξηγήσεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Κατά την άποψη του καθηγητή, ως τις 30 Σεπτεμβρίου η χώρα μας πρέπει να λύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα, που έχουν τεθεί κατόπιν υποδείξεων του Διεθνούς Συντονιστικού Συμβουλίου του ΜΑΒ, καθώς έχει λήξει και η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί στη χώρα για τα δυο αποθέματα βιόσφαιρας της χώρας, στον Όλυμπο και το Φαράγγι της Σαμαριάς.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως λέει σ΄ επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, απαιτείται να περιληφθούν, να οριοθετηθούν και νομικά/διοικητικά, να κατοχυρωθούν ζώνες εξισορρόπησης και μεταβατικές ζώνες στις δύο περιοχές, εντάσσοντας και στις δύο κατάλληλες οικονομικές/ανθρωπογενείς δραστηριότητες  συμβατές με την αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ρυθμίσεις που, τονίζει, προφανώς συνδέονται με την οριστικοποίηση και δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, το οποίο εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό.

Οι 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι, αν διαγραφούν από τον κατάλογο MAN/UNESCO τα δύο και μοναδικά αποθέματα βιόσφαιρας της χώρας μας, ο Όλυμπος και το Φαράγγι της Σαμαριάς, θα είναι μια μεγάλη πολιτική, οικολογική και οικονομική υποβάθμιση της χώρας μας, για την οποία δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία ή ελαφρυντικό.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές, με πρώτο υπογράφοντα το Χαρίλαο Τζαμακλή (Πιερίας), ο Όλυμπος είναι το πρώτο βουνό στην Ελλάδα, για το οποίο το 1938 εφαρμόστηκε ειδικό καθεστώς προστασίας με την ανακήρυξή του σε ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ (Β.Δ. 9-6-1938 ΦΕΚ 248Α/1938), ενώ το 1985 εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού (ΦΕΚ 467/25-7-1985 τ. Β’).

Στον Εθνικό Δρυμό, λένε, υπάρχουν συνολικά 4 διαδοχικές ζώνες βλάστησης.  Η χλωρίδα του είναι μοναδική, με μεγάλη ποικιλία φυτών, από τα οποία τα 23 είναι ενδημικά. Στην πανίδα του έχουν παρατηρηθεί 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πουλιών καθώς και μια μεγάλη ποικιλία εντόμων, κυρίως πεταλούδες. Μάλιστα, το 1981, με απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου του Προγράμματος για τον Άνθρωπο και την Βιόσφαιρα, ο Ο.Η.Ε. αναγνωρίζει τον Εθνικό Δρυμό ως «Τμήμα του Διεθνούς δικτύου των αποθεμάτων της Βιόσφαιρας».

Το δίκτυο αυτό των προστατευομένων δειγμάτων του Παγκόσμιου Οικοσυστήματος είναι αφιερωμένο στη διατήρηση της Φύσης και την Επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία του Ανθρώπου. Προφανώς, σημειώνουν, δεν αρκεί η κήρυξη φυσικών οικοσυστημάτων σε Διεθνείς ή και Ευρωπαϊκούς καταλόγους, όπως, ο εν προκειμένω. Χρειάζονται συγκεκριμένες  νομοθετικές ρυθμίσεις, περιβαλλοντικές μελέτες, αντίστοιχοι φορείς διαχείρισης καθώς και η πλήρης συμμόρφωση με τα κριτήρια και με τις υποδείξεις των συντακτών των καταλόγων.

Ρωτούν λοιπόν μεταξύ άλλων αν ισχύουν τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO, καθηγητής Μιχάλη Σκούλλος, στις δύο επιστολές που έχει στείλει στην ηγεσία του Υπουργείου στις 28/6/2016 και 26/2/2016 σχετικά με την αναγκαιότητα πλήρους ρύθμισης όλων των εκκρεμών θεμάτων σχετικά με το απόθεμα Βιόσφαιρας Ολύμπου και Φαραγγιού της Σαμαριάς και επομένως σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο απένταξής τους από τον παγκόσμιο κατάλογο.

Άννα Στεργίου