Καναδάς: Αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις ζωοτροφών οι εκτροφείς βοοειδών

Η κατάσταση αποδίδεται στην καλοκαιρινή ξηρασία και τις προβληματικές μεταφορές

Στις σημαντικότερες κτηνοτροφικές περιοχές του Καναδά, οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι απέχουν μόλις λίγες μέρες από την εξάντληση των αποθεμάτων ζωοτροφών για τα βοοειδή τους.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, για την οριακή αυτή κατάσταση ευθύνεται η έντονη ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού, η οποία προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για την πάχυνση του ζωικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και τα συχνά προβλήματα στις μεταφορές.

«Δεν έχουμε καθόλου αποθέματα ασφαλείας. Είναι τρομακτικό», δήλωσε πριν στο Reuters ο Jacob Bueckert, ιδιοκτήτης μιας μονάδας πάχυνσης 20.000 ζώων στην Αλμπέρτα, τη σημαντικότερη κτηνοτροφική επαρχία της χώρας. Ο ίδιος εκτιμούσε ότι έχει υπολειπόμενες ζωοτροφές για πέντε ημέρες, ενώ συνήθως τα αποθέματά του αρκούν για 14-30 ημέρες.

Η ξηρασία έπληξε σε καταστροφικό βαθμό τα βοσκοτόπια στο δυτικό τμήμα του Καναδά, αναγκάζοντας τους κτηνοτρόφους της Αλμπέρτα να προμηθευτούν περισσότερο καλαμπόκι από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι μετακινήσεις του προϊόντος βόρεια των αμερικανοκαναδικών συνόρων είναι δύσκολες και δαπανηρές.

Η Canadian Pacific Railway Ltd, κύριος αποστολέας του καλαμποκιού στον Δυτικό Καναδά, δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί στη ζήτηση κατά τη διάρκεια του παγετού, ενώ οι απαιτήσεις εμβολιασμού για την COVID-19 που διέπουν, μεταξύ άλλων, τους οδηγούς φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα, απειλούν να διαταράξουν περαιτέρω την αλυσίδα εφοδιασμού.

Η έλλειψη ζωοτροφών είναι εξαιρετικά πιθανό να μειώσει τα περιθώρια κέρδους για τις μονάδες πάχυνσης που εκτρέφουν βοοειδή, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο ότι θα αυξήσει τις τιμές λιανικής του βόειου κρέατος, καθώς οι εν λόγω εκμεταλλεύσεις έχουν κίνητρο να πουλήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ζωικό τους κεφάλαιο σε συσκευαστές κρέατος, αυξάνοντας την προσφορά, όπως δήλωσε ο Brian Perillat, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία CanFax.