Καναδάς και Ορεστιάδα φέρνουν το σκληρό σιτάρι πάνω από τα 30 λεπτά

Οι ανησυχίες για τη νέα σοδειά του βορειοαμερικανικού μπλοκ τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών

Προϋποθέσεις ανόδου της τιμής του σκληρού σιταριού ακόμα και πάνω από 30 λεπτά το κιλό διαμορφώνουν τα νέα που καταφθάνουν εσχάτως από τη διεθνή αγορά και δη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το τελευταίο report του USDA χαμήλωσε τον πήχη για τη νέα σοδειά των ΗΠΑ στους 1 εκατ. τόνους, δηλαδή 46% κάτω σε σχέση με πέρυσι, ένα νούμερο που αντιστοιχεί στη χαμηλότερη συγκομιδή από το 1968. Το στοιχείο όμως που κατά κύριο λόγο κάνει τη διαφορά είναι οι εκτιμήσεις για την παραγωγή του Καναδά (μεγαλύτερος εξαγωγέας και βαρόμετρο για την παγκόσμια αγορά του σκληρού) η οποία, λόγω των διόλου ευνοϊκών καιρικών συνθηκών των τελευταίων εβδομάδων και, κυρίως, της ανομβρίας, τοποθετείται τώρα κοντά στους 4 εκατ. τόνους, πολύ μακριά δηλαδή από τους περίπου 6 εκατ. τόνους του 2020.

Οι διαρκείς αναθεωρήσεις προς τα κάτω της νέας σοδειάς του βορειοαμερικανικού μπλοκ έχουν οδηγήσει σε διαδοχικές αυξήσεις των τιμών του καναδέζικου σκληρού το οποίο, αφού πέρασε από τα 360 δολ./τόνο CIF (παράδοση σε ευρωπαϊκό λιμάνι) στα 390 δολ./τόνο και, από εκεί, στα 405 δολ./τόνο, εκτινάχθηκε την τελευταία εβδομάδα στα 480 δολ./τόνο, σε ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα τη σεζόν 2007/08.

Κέρδισε άλλα 20 ευρώ η Φότζια

Όπως ήταν επόμενο, η ένταση αυτή δεν άργησε να «περάσει» και στην ιταλική αγορά, όπου ο αλωνισμός εξελίσσεται κανονικά, όμως τα μηνύματα για τις ποσότητες, και κυρίως για τις ποιότητες, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ύστερα από τρεις συνεδριάσεις που συνοδεύτηκαν από μονοψήφιες αυξήσεις των τιμών, η Φότζια κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα άνοδο 10 ευρώ/τόνο, με την πρωτοβουλία μάλιστα, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», να ανήκει σε δύο μεγάλους μύλους, οι οποίοι επιχείρησαν με τον τρόπο αυτό να «σπάσουν» την απροθυμία πωλήσεων εκ μέρους εμπόρων και παραγωγών.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η φυσική αγορά, όπου πραγματοποιήθηκαν πράξεις στα 340-350 ευρώ/τόνο, επίπεδα τιμών τα οποία επιβεβαίωσε και η νέα λίστα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 21 Ιουλίου.

Έτσι, η πρώτη ποιοτική κατηγορία (ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80%, πρωτεΐνη 12%) τοποθετείται μεταξύ 345 και 350 ευρώ/τόνο (τιμή επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του παραγωγού), η δεύτερη (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65%, πρωτεΐνη 11,5%) από 335 έως 345 ευρώ/τόνο και η τρίτη (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη50%, πρωτεΐνη 11%) από 330 έως 335 ευρώ/τόνο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα 345-350 ευρώ της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας είναι κατά 45 ευρώ υψηλότερα από την τιμή με την οποία άνοιξε η φετινή σεζόν στη Φότζια (300-305 ευρώ/τόνο στη λίστα της 23ης Ιουνίου).

Πούλησε στα 310 ευρώ η Ένωση

Σε αυτό το κλίμα ήρθε να «κουμπώσει» και ο διαγωνισμός που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή, 16 Ιουλίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση» για την πώληση 25.000 τόνων σκληρού σιταριού με τη συμμετοχή έξι αγοραστών. Πλειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία Βουλγαράκης, η οποία προσέφερε 310 ευρώ/τόνο ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ την αμέσως χαμηλότερη προσφορά, που ήταν 297 ευρώ. Στον ίδιο διαγωνισμό πουλήθηκαν, επίσης στη Βουλγαράκης, και 4.000 τόνοι μαλακού σιταριού, έναντι 196 ευρώ/τόνο.

Με δεδομένο ότι διαχρονικά τα σκληρά σιτάρια του Έβρου δεν κατευθύνονται στην ελληνική αγορά, αλλά προορίζονται για εξαγωγή από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αυτή η τοποθέτηση της θεσσαλικής επιχείρησης πιθανότατα συνδέεται με κάποια προσυμφωνία με εμπορικό οίκο του εξωτερικού.

Σε κάθε περίπτωση, το ντηλ του ακριτικού συνεταιρισμού σηματοδοτεί, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρός του, Λάμπης Κουμπρίδης, μια τιμή παραγωγού τουλάχιστον 29 λεπτών/κιλό, ανεβάζοντας τον πήχη σε μια αγορά όπου, μέχρι πρόσφατα, οι υψηλότερες πράξεις προς τον παραγωγό είχαν καταγραφεί στα 28 λεπτά, κατά κανόνα από μικρούς τοπικούς εμπόρους.

Στα 330 ευρώ FOB η εξαγωγή

Η κυρίαρχη εκτίμηση αυτήν τη στιγμή είναι ότι η τιμή για τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια θα «φύγει» πάνω από τα 30 λεπτά/κιλό, κάτι που ενισχύεται και από τα νούμερα που ακούγονται για τις νέες εξαγωγικές δουλειές.

Οι συζητήσεις γίνονται σήμερα για τιμές από 310 έως 315 ευρώ/τόνο FOB και έμπειροι παρατηρητές της αγοράς θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να σκαρφαλώσουν στα 330 ευρώ, όσο η εγχώρια αγορά θα «ευθυγραμμίζεται» με την Ιταλία. Αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει, ωστόσο εύλογα πλέον οι πωλητές τηρούν στάση αναμονής.

Οι εξελίξεις φαίνεται να δικαιώνουν όσους παραγωγούς επέλεξαν (και, φυσικά, είχαν τη δυνατότητα) να ακολουθήσουν το δρόμο της αποθήκευσης της σοδειάς τους ενώ εξηγούν και την απροθυμία πολλών αγροτών να κλείσουν από τώρα τιμές.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

14/7/2021

21/7/2021

Μεταβολή

 

Min

Max

Min

Max

 

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80%,
πρωτεΐνη 12%)

325

330

345

350

20

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65%,
πρωτεΐνη 11,5%

315

320

335

340

20

Γ’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%,
πρωτεΐνη 11%)

310

315

330

335

20

*Επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του παραγωγού (ευρώ/τόνο)

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021