Καναδάς: Θύματα των διακρίσεων παραμένουν οι γυναίκες του πρωτογενούς τομέα

Ελλιπής η εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε μία από τις πιο προηγμένες χώρες στον κόσμο

Μπορεί ο Καναδάς να είναι γνωστός ως μια από τις πιο ευημερείς και προηγμένες χώρες στον κόσμο, ωστόσο ακόμα και εκεί το αγροτικό είναι ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, όπου οι συνθήκες εργασίας δεν είναι ιδανικές για τις γυναίκες. Σε νέα έκθεση που δημοσίευσαν το καναδικό Κέντρο Γνώσης για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα (WEKH) και δύο σχολές διοίκησης επιχειρήσεων που υπάγονται στο καναδικό πανεπιστήμιο της Ρετζίνα, εντοπίστηκαν σημαντικές διαχρονικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε ολόκληρο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα.

Στο επίκεντρο της μελέτης βρέθηκε η επαρχία Σασκάτσουαν, μία από τις πιο παραγωγικές αγροτικές περιοχές της χώρας. Εκεί, το ποσοστό των γυναικών απασχολούμενων της πρωτογενούς παραγωγής είναι κατά τέσσερις μονάδες χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο του 29%. Όπως τόνισαν οι ερωτηθείσες, οι έμφυλες διακρίσεις καλά κρατούν, κυρίως υπό την αναπαραγωγή στερεοτύπων και σεξιστικών συμπεριφορών. Επιπλέον, οι απασχολούμενες του αγροδιατροφικού τομέα αποκάλυψαν ότι έχουν γίνει κατά καιρούς αντικείμενο υποτιμητικών συμπεριφορών από πωλητές, δανειστές ή ακόμη και τους ίδιους τους εργαζομένους.

Οι γυναίκες ανέφεραν, επίσης, δυσκολίες, όσον αφορά την πρόσβαση σε οικονομικά κεφάλαια. Σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, εκείνες είναι πιο πιθανό να νοικιάσουν ή να μισθώσουν τη γη παρά να διαχειρίζονται οι ίδιες κάποια ιδιόκτητη εκμετάλλευση, ενώ διαχειρίζονται κατά μέσο όρο μικρότερες εκμεταλλεύσεις.

Η μεγαλύτερη προβολή και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων είναι μερικά από τα κύρια ζητούμενα για την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στον αγροτικό τομέα, αφού η εκπροσώπησή τους σε καίρια πόστα παραμένει ελάχιστη. Όπως δείχνει μελέτη του Καναδικού Συμβουλίου Αγροτικού Ανθρώπινου Δυναμικού (CAHRC), οι γυναίκες απαρτίζουν μόλις το 25% του συνολικού αριθμού των διαχειριστών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή των ανθρώπων που έχουν τη γενική εποπτεία και λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για το πώς θα πορευθεί ένα αγρόκτημα. Η ίδια μελέτη διαπιστώνει ότι σε σύνολο 65 εθνικών και επαρχιακών αγροτικών ενώσεων μόλις το 12% έχει μια γυναίκα ως διευθύνουσα σύμβουλο ή πρόεδρο, το 12% έχει μια γυναίκα αντιπρόεδρο και μόλις το 28% έχει τουλάχιστον μία γυναίκα στις εκτελεστικές επιτροπές του διοικητικού του συμβουλίου.