Καναδοί αγρότες σώζουν τις αγελάδες τους από τις πρωτοφανείς πλημμύρες

Με ένα στόλο από σκάφη, κανό, λέμβους και τζετ σκι, αγρότες της καναδικής επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας, «έτρεξαν» να διασώσουν δεκάδες παγιδευμένες αγελάδες από τα παγωμένα νερά των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πρωτοφανείς πλημμύρες. 

Υπολογίζεται ότι η βροχή ενός μήνα έπεσε σε μόλις δύο ημέρες σε περιοχές της Βρετανικής Κολομβίας και το φαινόμενο αυτό προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες. Επιπλέον κατολισθήσεις με λάσπη έπληξαν πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την επαρχία.
 
Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο ήταν το Άμποτσφορντ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της επαρχίας που διαθέτει περίπου τις μισές φάρμες.
 

Αγρότες και κάτοικοι προσπάθησαν να σώσουν τα βοοειδή καθώς η στάθμη του νερού ανέβαινε γρήγορα και σκέπαζε τα κεφάλια των ζώων, ενώ στη διάσωση χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ένα χόβερκραφτ.
 
Δεκάδες άνθρωποι χρησιμοποίησαν καπίστρι και μικρά μηχανοκίνητα σκάφη για να παροτρύνουν τα τρομαγμένα βοοειδή να κολυμπήσουν προς την ασφάλεια και στη συνέχεια τα φόρτωσαν σε μεγαλύτερα ρυμουλκούμενα.
 
«Είναι μια καταστροφή», είπε ο δήμαρχος του Abbotsford, Henry Braun, καθώς παρακολουθούσε την απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθούν οι αγελάδες.
 

«Όταν έβλεπα τα ζώα να βρίσκονται κάτω από το νερό και να τα μαζεύουν με τις βάρκες για να τα σώσουν, από τη μια μου ράγιζε η καρδιά» ενώ «από την άλλη πλευρά, ήμουν πολύ εντυπωσιασμένος με την αγροτική μας κοινότητα που βοηθούσε ο ένας τον άλλον», τόνισε ο Δήμαρχος.

Πολλές από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στην πεδιάδα Sumas, που δημιουργήθηκε από την αποστράγγιση μιας λίμνης πριν από σχεδόν έναν αιώνα, και το οποίο πλημμύρισε σε μεγάλη έκταση όταν ο ομώνυμος ποταμός εισέβαλε στην πεδιάδα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 
Τέλος, οι πλημμύρες παγίδευσαν και εκατοντάδες αυτοκινητιστές, ενώ έκοψαν την πρόσβαση στο μεγαλύτερο λιμάνι του Καναδά και σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της πόλης του Βανκούβερ με την υπόλοιπη χώρα.
 
 
Με πληροφορίες από το cnn.com