Και η κάνναβη στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων «Doomsday Vault»

Και η κάνναβη στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ «Doomsday Vault»

H Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ, γνωστή και ως «Doomsday Vault», σχεδιάστηκε για να προστατεύσει την ποικιλία των φυτών, κρατώντας αποθηκευμένη μια μεγάλη ποσότητα από διάφορους φυσικούς σπόρους. Η ανησυχία είναι πως η γενετική τροποποίηση καθώς και οι διάφορες καταστροφές μεγάλης κλίμακας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την φυσική ποικιλία των φυτών και ενδεχομένως να αφανίσουν φυτά που είναι χρήσιμα για τον άνθρωπο.

Καταστροφές θα μπορούσαν να αφανίσουν χρήσιμα φυτά

Έτσι, σε ένα κομμάτι γης που ανήκει στην Νορβηγία και βρέχεται από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, 1.300 χιλιόμετρα βορειότερα του Αρκτικού Κύκλου, κατασκευάστηκε το 2008 μια τεράστια αποθήκη μέσα στην γη, σαν μια «Κιβωτός» σε ετοιμότητα για την όποια καταστροφή. Η κατασκευή έγινε μέσα σε ένα πετρώδες έδαφος από ψαμμίτη και χρησιμοποιήθηκε βέβαια και τσιμέντο. Στόχος είναι η διατήρηση των αποθηκευμένων σπόρων στους -18οC, σε ένα μέρος μακριά από ανθρώπους και αναταράξεις καθώς αντίστοιχα αποθέματα που υπήρχαν σε περιοχές όπου εκδηλώθηκε πόλεμος, αυτά απλά έπαψαν να υπάρχουν.

Κάνναβη στην Κιβωτό

Ανάμεσα στο απόθεμα σπόρων φυλάσσονται και 21.500 σπόροι της ευρύτερης οικογένειας της κάνναβης και οι οποίοι έχουν κατατεθεί από επιστημονικά σωματεία από 17 διαφορετικές χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Πολωνία, και η Βόρεια Κορέα.

Φυλάσσονται 21.500 σπόροι κάνναβης

Πέρα από τους σπόρους της κάνναβης, στην Τράπεζα φιλοξενούνται στο σύνολο 4,5 εκατομμύρια διαφορετικά είδη σπόρων. Για κάθε τέτοιο σπόρο φυλάσσονται 500 κομμάτια μέσα σε ένα αεροστεγές κουτί αλουμινίου. Η έλλειψη οξυγόνου μαζί με την χαμηλή θερμοκρασία έχουν σκοπό να κρατήσουν τους σπόρους αναλλοίωτους στον χρόνο.

Και τότε… ήρθε η πλημμύρα

Κι ενώ η αρχική πεποίθηση ήταν πως το εν λόγω σημείο θα είναι ασφαλές και σε περίπτωση πλημμύρας, η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο τον πάγων κατάφερε να φέρει νερό μέσα στην Τράπεζα αν και ευτυχώς, μοναχά στην είσοδο και όχι στον χώρο όπου φυλάσσονται οι σπόροι. Το συγκεκριμένο περιστατικό όμως έβαλε σε σκέψη κατά πόσο τελικά η Τράπεζα είναι ικανή να προστατεύσει τους σπόρους σε μήκος χρόνου. Έτσι, ενώ η αρχική ιδέα ήταν η Τράπεζα να μπορεί να πορευτεί δίχως επίβλεψη, για την ώρα τουλάχιστον, βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση.

Η κάνναβη σε ασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση της THC στην κάνναβη η οποία οφείλεται στην επιλογή κατά την καλλιέργεια, και η οποία έχει κάνει την κάνναβη «πιο δυνατή». Πράγμα που σημαίνει πως η μετάλλαξη της κάνναβης έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι καλό να γνωρίζουμε πως οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον θα υπάρχει πρόσβαση στην αρχική μορφή των σπόρων της κάνναβης. Και πως έπειτα από μια ολική καταστροφή, η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε ένα φυτό με ένα φαρμακευτικές ιδιότητες.

Πηγές: cannabisone.gr, WikipediaThe Guardian