Κανονικά το μεγάλο πρόγραμμα πληρωμών των ενισχύσεων δηλώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Καμία μεταβολή δεν θα υπάρξει στον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του μήνα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ». Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη πληρωμή του μήνα, που αφορά τα υπόλοιπα των άμεσων ενισχύσεων έτους 2021, έχουν κλειδώσει για την 27η Ιουνίου, ενώ έως το τέλος του μηνός θα «τρέχουν» και πληρωμές προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και οι κορωνοενισχύσεις.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και μία σειρά συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2021, αλλά και κάποια μέτρα οικονομικής στήριξης για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου. Μόλις προχθές πήρε υπογραφή ο καθορισμός της τιμής δύο συνδεδεμένων ενισχύσεων: για την Κορινθιακή σταφίδα στα 56,1 ευρώ/στρέμμα και για το ρύζι στα 27,05 ευρώ/στρέμμα.

Εν αναμονή και της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό της τιμής στον τομέα της σηροτροφίας και τον τομέα της κτηνοτροφίας (Μέτρο 1 για κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων και Μέτρο 2 για κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προγραμματίζει την πληρωμή των παραπάνω στις 27 Ιουνίου.

Την ίδια ημέρα πρόκειται να καταβληθούν επίσης και οι ενισχύσεις του Προγράμματος Στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί: Ενίσχυση για την καλλιέργεια μαστίχας Χίου, ενίσχυση για την παραγωγή γάλακτος (αγελαδινού, αίγειου, πρόβειου) με προορισμό την παραγωγή τυριού και ενίσχυση για τον αμπελοοινικό τομέα στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους. Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται και η πληρωμή της ενίσχυσης προς τη Διεπαγγελματική Βάμβακος.

Εθνικό Απόθεμα

Μέχρι χθες, Πέμπτη 16 Ιουνίου, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση σχετικά με την τύχη του Εθνικού Αποθέματος, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην τελική κατανομή των ποσών της μεγάλης πληρωμής του Ιουνίου.

Κορωνοενισχύσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι Οργανισμός πρέπει το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχει πραγματοποιήσει τις πληρωμές προς τους δικαιούχους παραγωγούς των κορωνοενισχύσεων σε γουνοφόρα, λεβάντα, Κλημεντίνη και καπνό.