Κτηνοτροφικό κάλεσμα σε ΥΠΑΑΤ για συζήτηση …πριν τις κινητοποιήσεις

Πρόσκληση στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στους επόπτευόμενους οργανισμός (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ) κι άλλους, απευθύνουν κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, προκειμένου να συζητηθούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. Σε περίπτωση μη πραγματοποίησης στη συνάντησης στη Λάρισα ή απαντήσεων που δεν ικανοποιούν τον κλάδο, τότε οι κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο.

Αυτό αποφασίστηκε στην πανελλαδική κτηνοτροφική συνάντηση όλων των κλάδων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ΓΕΩΤΕΕ στη Λάρισα, με αντικείμενο τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου “BUNE COOP” και ο πανελλαδικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών “Βους Ελλάς”.

Από τους κτηνοτρόφους αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί ένας Πανελλαδικός Ενιαίος Κτηνοτροφικός Φορέας με εκπροσώπους από όλους τους συνεταιρισμούς, τους συλλόγους και φορείς ο οποίος και θα συζητήσει με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Αυγενάκη, και εκπροσώπους του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΟ, εφόσον γίνει η συνάντηση στη Λάρισα.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου που είναι οι τιμές παραγωγού στο γάλα και οι «ελληνοποιήσεις» τόσο στο γάλα, όσο και στο κρέας, οι κακές πληρωμές των επιδοτήσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027, τα προβλήματα με τις καταβολές των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τα βαλτωμένα διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τα προβλήματα που απορρέουν από τον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ και προτάσεις τροποποίησής του.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης τόνισε πως τα συγκεκριμένα ζητήματα αποτελούν θέμα επιβίωσης για τον κτηνοτροφικό κλάδο. Ο πρόεδρος του Βους Ελλάς κ. Αθανάσιος Κουτίνας σημείωσε από την πλευρά του ότι “ο στόχος της σύσκεψης είναι η συζήτηση των προβλημάτων και η εξεύρεση λύσεων” αλλά και η σύσταση πανελλαδικού φορέα. Μιλώντας για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, είπε πως με τον γραπτό λόγο θα είναι πιο αποτελεσματικοί απ’ ότι βγαίνοντας στους δρόμους.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Μπαλούκας, υποστήριξε πως “οι νέοι και οι παλιοί θα προχωρήσουμε μπροστά και θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των κτηνοτρόφων”.

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, χαρακτήρισε τους Έλληνες κτηνοτρόφους ως τους μεγάλους χαμένους από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και εστίασε στο άλυτο θέμα των βοσκοτόπων.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν οι κκ Μόσχος Δημήτρης, (εκπρόσωπος ΣΕΚ), Κύρτσιος και Καμπούρης από τον ΠΕΚ, Φλωροκάπης Δημήτρης εκπρόσωπος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Παπαδόπουλος Γιάννης εκπρόσωπος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, Ακριτίδης Κωνσταντίνος εκπρόσωπος Συντονιστικού Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πανωμάτης Κώστας εκπρόσωπος των Παρακαρλίων Κτηνοτρόφων, Τζιότζιος Μιχάλης εκπρόσωπος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Παλάσκας Νίκος εκπρόσωπος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Τσίτσιας Αντώνης από το Κτηνοτροφικό Σύλλογο Τυρνάβου και πολλοί άλλοι κτηνοτροφικοί φορείς και σύλλογοι αλλά και κτηνοτρόφοι.

Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο νέος Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα Τσέτσιλας Δημήτρης και ο καθηγητής Φώσκολος Ανδρέας.