Κάνοντας τη βιομηχανική ντομάτα ξανά δυνατή

14/03/2025
8' διάβασμα
kanontas-ti-viomichaniki-ntomata-xana-dynati-348535

Με το σύνθημα «Make Tomato Great Again» (μτφ. «Κάντε την Ντομάτα Μεγάλη Ξανά»), παραφράζοντας το γνωστό σλόγκαν της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ (σ.σ. «Make America Great Again»), η εταιρεία αγροεφοδίων Δ. Σάνδρος ΑΕ πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική εκδήλωση για τη βιομηχανική ντομάτα, στο πλαίσιο της Agrothessaly 2025. Στην εκδήλωση, η οποία διεξήχθη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Σκεπαστής Αγοράς Νεάπολης το μεσημέρι του Σαββάτου (8/3), εξετάστηκαν λύσεις για την αναγέννηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής του προϊόντος στη χώρα μας.

Δ. Νομικός: «Λύση τα εξειδικευμένα προϊόντα, όχι ο ντοματοπολτός»

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε επάνοδο της καλλιέργειας της ντομάτας. Οι επιδοτήσεις του βαμβακιού είναι χαμηλότερες, άρα η χαμηλότερη τιμή του βαμβακιού καθιστά την ντομάτα ελκυστική», περιέγραψε ο Δημήτρης Νομικός, πρόεδρος της Δ. Νομικός ΑΕ και πρώην αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Βιομηχανικής Ντομάτας (WPTC). Ο ίδιος χαρακτήρισε «ευχής έργον» τη συνεργασία και εξήγησε ότι για να ανταγωνιστούμε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, «η λύση είναι να πάμε σε εξειδικευμένα προϊόντα και όχι στον ντοματοπολτό. Τι μπορούν να κάνουν οι βιομηχανίες; Να εκσυγχρονίζονται, να κρατιούνται στην αιχμή της τεχνολογίας και να συνεργάζονται με τους παραγωγούς, το οποίο είναι και το πιο κρίσιμο».

Και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμενη με Ομάδες Παραγωγών, η εταιρεία μας δίνει έμφαση κυρίως στην ποιότητα, μέσω ενός point system που βοηθά τους παραγωγούς. Υπάρχουν σημεία που και μπορούμε να μειώσουμε το κόστος και να εξασφαλίσουμε μια σταθερή παραγωγή. Όλα αυτά πρέπει να επιτευχθούν σε συνεργασία με τις Ομάδες Παραγωγών. Δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο ένας σοβαρός παραγωγός να μην είναι ενταγμένος σε ένα συλλογικό σχήμα», υπογράμμισε.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε, φυσικά, να αναφερθεί και στα αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας εισαγόμενα προϊόντα από χώρες εκτός ΕΕ, τα οποία πλήττουν τον κλάδο. «Δεν νοείται να έρχονται εισαγωγές από τρίτες χώρες που δεν τηρούν κανένα μέτρο βιωσιμότητας και να ανταγωνίζονται εμάς, που ανήκουμε στον μοναδικό «πράσινο φάρο» του πλανήτη, που είναι η Ευρώπη», τόνισε. Αναφερόμενος, τέλος, στις τράπεζες, ο κ. Νομικός επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες στη χρηματοδότηση.

Χ. Σουλιώτης: «Η Ελλάδα έχει αντίπαλο τον ίδιο της τον εαυτό»

Στο ερώτημα τι φταίει και ο Έλληνας παραγωγός δεν μπορεί να είναι τόσο ανταγωνιστικός σε σχέση με τον Ιταλό ή τον Πορτογάλο ομόλογό του κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης. «Η Ελλάδα έχει αντίπαλο τον ίδιο της τον εαυτό, δηλαδή το υψηλό κόστος παραγωγής. Τα λιπάσματα και τα φάρμακα πωλούνται ακριβότερα σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε με νόημα και συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «η χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας είναι η συνεργασία με τη βιομηχανία».

Επιπλέον, ο κ. Σουλιώτης υπερθεμάτισε στα λεγόμενα του επικεφαλής της Δ. Νομικός ΑΕ, επισημαίνοντας ότι «δεν βλέπω τον λόγο που ένας παραγωγός να μη συμμετέχει σε ένα συλλογικό σχήμα, το οποίο του δίνει διαπραγματευτική ικανότητα». Συμφώνησε, επίσης, ότι «για να είμαστε ανταγωνιστικοί, πρέπει να παίζουμε όλοι επί ίσοις όροις. Οι απαγορευμένες δραστικές ουσίες στην ΕΕ μπορεί να σημαίνουν αντικατάσταση από αθρόες εισαγωγές από Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες, πράγμα απευκταίο».

Ακόμη, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ΕΛΓΑ, ζητώντας «να αλλάξει ο κανονισμός, όσον αφορά τις ασφαλιστικές καλύψεις». Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο ΥφΑΑΤ, Χρήστος Κέλλας, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση: «Είμαστε στην τελική φάση της αλλαγής και της εξυγίανσης, θα έλεγα, του κανονισμού του ΕΛΓΑ», απάντησε ο υφυπουργός, ωστόσο υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα, σχολιάζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση, «εάν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή ΕΛΓΑ, θα πρέπει να έχουμε τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σουλιώτης υποστήριξε ότι «θα πρέπει να γίνει μία Διεπαγγελματική Βιομηχανικής Ντομάτας». Εισήγηση, η οποία έδωσε την «πάσα» για το κοινό συμπέρασμα που εξήχθη από τις ομιλίες των συμμετεχόντων: Χρειάζεται να κάτσουν στο τραπέζι και να συνεννοηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής ντομάτας για να εκπονηθεί ο νέος οδικός χάρτης για το προϊόν.

Δ. Μπόχτης: «Μεγάλο πρόβλημα η ασάφεια»

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα της βιομηχανικής ντομάτας πρέπει να καθίσουν μαζί στο τραπέζι για να βρεθούν λύσεις με βάση τα τεχνολογικά εργαλεία που υπάρχουν», επεσήμανε ο Δρ Διονύσης Μπόχτης, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας (ΙΒΟ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Πάντως, ο διευθυντής του ΙΒΟ ΕΚΕΤΑ έδωσε μια διαφορετική διάσταση όταν ερωτήθηκε τι εμποδίζει τον Έλληνα παραγωγό να είναι πιο ανταγωνιστικός και καινοτόμος. «Δεν είναι απλά θέμα εκπαίδευσης ή ηλικίας. Ο παραγωγός ακούει για γεωργία ακριβείας εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αλλά τεχνολογικά δεν ήμασταν έτοιμοι. Μεγάλο πρόβλημα είναι η ασάφεια, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τον παραγωγό να καταλάβει πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, όπως στη χρήση των drones. Επιπλέον, υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγού, μεταποιητή και κράτους», ανέφερε.

Και υπογράμμισε: «Αντί θεματοφύλακας της εμπιστοσύνης να είναι τα νέα συστήματα, αυτά παίζουν τον ρόλο του χωροφύλακα, κάτι που τους προσδίδει αρνητική χροιά. Πάνω από όλα, ο παραγωγός χρειάζεται σωστή και λεπτομερή καθοδήγηση».

Γ. Σάνδρος: «Προτείνω τη δημιουργία think tank»

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τις εργασίες της εκδήλωσης, ο Γιώργος Δ. Σάνδρος, διευθύνων σύμβουλος της Δ. Σάνδρος ΑΕ, κατέθεσε στην «ΥΧ» τη δική του οπτική για τις προκλήσεις και τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και το πώς αυτός θα μπορούσε να εγγυηθεί λύσεις στα σύγχρονα αδιέξοδα του πρωτογενούς τομέα. Μάλιστα, έδειξε να διαφοροποιείται κάπως από τα λεγόμενα του κ. Σουλιώτη περί Διεπαγγελματικής, υποστηρίζοντας τη δημιουργία μιας δεξαμενής σκέψης, όπου θα λαμβάνει χώρα ένα δημιουργικό brainstorming μεταξύ των ετερόκλητων εμπλεκόμενων του κλάδου.

Ο Γιώργος Δ. Σάνδρος, διευθύνων σύμβουλος της Δ. Σάνδρος ΑΕ.

Αναλυτικά η δήλωσή του στην «ΥΧ»: «Το “Make Tomato Great Again” ήταν μια εκδήλωση ανησυχίας και αναζήτησης για το μέλλον της βιομηχανικής ντομάτας. Ως εταιρεία, πρεσβεύουμε ότι το μέλλον του προϊόντος είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το μέλλον της δυναμικής αγροτικής παραγωγής. Θεωρούμε ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εμπλακούν και να συνεργαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, να βγουν από το μετερίζι των φθηνών προσωπικών ωφελειών και να σκεφτούν συλλογικά. Σε αυτό το πλαίσιο, για να ορίσουμε το επόμενο βήμα, θα ήθελα να προτείνω τη λειτουργία ενός think tank, δηλαδή μιας ομάδας εργασίας σκέψης, που αυτό στο οποίο θα ήθελα να διαφέρει από όλα όσα έχουν συζητηθεί στο παρελθόν –όπως οι Διεπαγγελματικές– είναι να εμπεριέχει μια ποικιλία και ποικιλομορφία συμμετεχόντων, ούτως ώστε να βγαίνει μια σωστή διάδραση. Εδώ είμαστε για να ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: