Αυτό το άρθρο είναι 51 μηνών

ΚΑΠ: Αναβάλλεται για ένα έτος η Εσωτερική Σύγκλιση

«Συνταγή» Βορίδη ακολουθεί ο Σπήλιος Λιβανός
24/01/2021
2' διάβασμα
kap-anavalletai-gia-ena-etos-i-esoteriki-sygklisi-202174

Τη «συνταγή» Βορίδη για το μέλλον των ιστορικών δικαιωμάτων αναμένεται να ακολουθήσει η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με την εσωτερική σύγκλιση να προγραμματίζεται από το 2022, ώστε σταδιακά να ολοκληρωθεί το 2026. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», η νέα ηγεσία δεν προτίθεται να προβεί σε νέο σχεδιασμό, με δεδομένο ότι οι χρονικοί περιορισμοί σε σχέση με τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ασφυκτικοί, ενώ πρόθεση, όπως ο ίδιος ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, έχει δηλώσει, είναι να συνεχιστεί η πολιτική που έχει ήδη ακολουθηθεί.

Με βάση το «σχέδιο» Βορίδη, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στον αγροτικό πληθυσμό, κατά το 2021 δεν θα υπάρξει τελικά καμία μεταβολή στο καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων, όπως απορρέουν και από την υφιστάμενη κατανομή των ιστορικών δικαιωμάτων, σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, από το 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή εσωτερική σύγκλιση, στο πλαίσιο μεταβατικών διατάξεων που πρόκειται να ενεργοποιηθούν, με στόχο την επίτευξη του επιθυμητού στόχου έως και το 2026.

Αν και η αρχική σκέψη της προηγούμενης ηγεσίας ήταν η διετία 2021-2022 να αξιοποιηθεί ως μεταβατικό στάδιο, τελικά επικράτησε η άποψη ότι φέτος ο σχεδιασμός παίρνει αναβολή, ώστε η χώρα και οι παραγωγοί να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι με το πέρας και της πανδημίας. Τα πρώτα αποτελέσματα της σταδιακής άρσης του υφιστάμενου καθεστώτος εισοδηματικής στήριξης θα φανούν με την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων έτους 2022, ενώ θα έχει αποκρυσταλλωθεί ολόκληρος ο σχεδιασμός για τα έτη από το 2023 και μετά, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ που υποχρεώνεται να καταρτίσει η Ελλάδα.

Πάντως, να θυμίσουμε ότι η ίδια η Κομισιόν, στις συστάσεις της προς την Ελλάδα, προτρέπει τις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν το καθεστώς, για να γίνει πιο δίκαιο και αποτελεσματικό, προβάλλοντας παράλληλα την ανάγκη να εφαρμοστεί και η αναδιανεμητική ενίσχυση υπέρ των μικρών καλλιεργητών.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: