Νέα ΚΑΠ και καθυστερήσεις πληρωμών ΕΛΓΑ προβληματίζουν τους αγρότες των Θηβών

Νέα ΚΑΠ και καθυστερήσεις πληρωμών ΕΛΓΑ προβληματίζουν τους αγρότες των Θηβών

Τον έντονο προβληματισμό τους για τις επερχόμενες αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, αλλά και για τις καθυστερήσεις της πληρωμής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Θηβών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου:

«Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών της επαρχίας Θηβών, ενόψει των επερχόμενων αλλαγών στη Νέα ΚΑΠ. Ο χρόνος περνά και σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση, σχετικά με τις αλλαγές της νέας ΚΑΠ, έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμός στους αγρότες τις περιοχής. Τα νέα από τις τελευταίες κινητοποιήσεις Γερμανών και Γάλλων αγροτών, που αντιδρούσαν στις επερχόμενες αλλαγές, με την αιτιολογία περί πτώχευσης των εκμεταλλεύσεων τους, έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία για το μέλλον και την βιωσιμότητα των Ελληνικών εκμεταλλεύσεων.

Η λειτουργιά των εκμεταλλεύσεων γίνεται ακόμη δυσκολότερη, λόγω κλιματικής αλλαγής, που εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο με την εκδήλωση έντονων φαινομένων που δυσκολεύουν την παραγωγή και την απόκτηση εισοδήματος. Κεντρική Ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση και αποζημίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν υπάρχει, με αποτελέσαμε όλο το βάρος να σηκώνεται από τις ΄΄πλάτες΄΄ του ΕΛΓΑ για την Ελλάδα. Πρόταση μας σχετικά με την Νέα ΚΑΠ, είναι όχι η μείωση αλλά η αύξηση του προϋπολογισμού για την νέα περίοδο εφαρμογής 2021-2027, με το επιπλέον ποσό να κατευθύνεται για την αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων  αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Μεγάλα προβλήματα έχει επιπλέον δημιουργήσει στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής των Θηβών, οι καθυστερήσεις πληρωμής των αποζημιώσεων από ζημίες που προκλήθηκαν το καλοκαίρι από χαλαζόπτωση, ενώ πολλές παραγωγές βρίσκονταν στο στάδιο λίγο πριν την συγκομιδή. Οι περισσότεροι των αγροτών που υπέστησαν ζημιές δεν εισέπραξαν σχεδόν τίποτα από τις καλλιέργειες τους, αναμένουν τα χρήματα των αποζημιώσεων, ενώ τα έξοδα είναι συνεχόμενα και αυξανόμενα.

Τελευταίο ΄΄θύμα΄΄ είναι η καλλιέργεια του βαμβακιού, που παρόλο την πολύ καλή ποιότητα της φετινής παραγωγής, οι τιμές για τους παραγωγούς είναι απελπιστικά χαμηλές, που δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα της καλλιέργειας. Σε συνδυασμό με το μετέωρο, έως τώρα ενδεχόμενο επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, που ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους αγρότες και κτηνοτρόφους, το τέλος της χρονιάς αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο για τις Ελληνικές αγροτικές οικογένειες. Τέλος ο αντιπρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Θηβών τονίζει ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία και  τόλμη στα προβλήματα και τις ανησυχίες των αγροτών.

ΣΥΚΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»