ΚΑΠ: «Σκιές» στις διαπραγματεύσεις πριν από το νέο Συμβούλιο Yπουργών

Στην τελική ευθεία πριν από τις διμερείς επαφές για τα εθνικά Στρατηγικά Σχέδια

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με την επίτευξη της γενικής προσέγγισης της μεταρρύθμισης της νέας ΚΑΠ, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του επόμενου Συμβουλίου των Yπουργών Γεωργίας, στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Παρά το θετικό κλίμα που προσπάθησε να αναδείξει η Γερμανίδα υπουργός, Τζούλια Κλόκνερ, από τις συζητήσεις του προηγούμενου Συμβουλίου, οι πληροφορίες θέλουν κάποια κράτη-μέλη να εμμένουν στις θέσεις τους αναφορικά με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, στο πλαίσιο των ειδικών στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και «Βιοποικιλότητα».

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζονται μάλιστα ιδιαίτερα προβληματισμένοι σχετικά με τις αμφιβολίες που εγείρουν αυτά τα κράτη-μέλη, ειδικά για τους δείκτες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Από την πλευρά της, η γερμανική προεδρία συνεχίζει να πιέζει, καθώς το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων μέσα στον μήνα αποτελεί και βασική της προτεραιότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κλόκνερ είναι διατεθειμένη να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλία για διμερείς συζητήσεις, εάν χρειαστεί. Κι αυτό, γιατί χωρίς τη γενική προσέγγιση δεν θα είναι εφικτή η έναρξη των συζητήσεων στα τρία ανώτατα ευρωπαϊκά θεσμικά επίπεδα (τρίλογος), γεγονός που θα επιφέρει και επιπλέον καθυστερήσεις.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν ξεκινήσουν τις διμερείς επαφές με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των υπουργείων των κρατών-μελών για την κατάρτιση των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων. Όπως η «ΥΧ» έχει ενημερώσει, ήδη τους προηγούμενους μήνες υπήρξε μία προεργασία, αν και οι πιο ουσιώδεις συζητήσεις αναμένονται από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά, με βάση τις τελικές οδηγίες που θα εκδοθούν προς τα κράτη-μέλη.