Ένας τολμηρός κρητικός επενδύει στην γεωργία ακριβείας εδώ και 12 χρόνια

Συνεχής προσπάθεια εφαρμογής καινοτόμων καλλιεργητικών πρακτικών και χρήση ευφυούς γεωργίας

Συνεχής προσπάθεια εφαρμογής καινοτόμων καλλιεργητικών πρακτικών και χρήση ευφυούς γεωργίας
Συνεχής προσπάθεια εφαρμογής καινοτόμων καλλιεργητικών πρακτικών και χρήση ευφυούς γεωργίας

Όταν πριν από δώδεκα χρόνια η ευφυής γεωργία ήταν ακόμα στα σπάργανα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα, ένας τολμηρός Kρητικός πήρε το ρίσκο να επενδύσει σε αυτήν. Ο Μανώλης Καπαράκης, παραγωγός κηπευτικών από την Ιεράπετρα Κρήτης, ποτίζει το θερμοκήπιό του με ακρίβεια. Εκτός, όμως, από την ευφυή γεωργία, ο 44χρονος αγρότης έχει καταφέρει να δώσει στην καλλιέργειά του μια παγκόσμια διάσταση, εφαρμόζοντας πρακτικές από διάφορα μέρη του πλανήτη.

Ο Μ. Καπαράκης αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» πως «μου αρέσει να μιλάω με ανθρώπους που ασχολούνται με τον χώρο της αγροτικής παραγωγής και ταξιδεύουν στον κόσμο, οπότε μου αρέσει να παίρνω ιδέες από ανθρώπους που κάνουν το ίδιο πράγμα και σε άλλα μέρη του πλανήτη και να δοκιμάζω τι μπορεί να γίνει και σ’ εμάς, είτε ως χειρισμός της καλλιέργειας, είτε ως τεχνολογική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός».

Ευφυής γεωργία

«Αν δεν ρισκάρεις, αφήνεις μια πόρτα κλειστή», αναφέρει ο Μ. Καπαράκης και με αυτήν τη φράση μας εξηγεί για ποιον λόγο πήρε την απόφαση να επενδύσει στην ευφυή γεωργία. Μια απόφαση που, όπως φαίνεται, άξιζε. «Πριν από δώδεκα χρόνια, αποφασίσαμε με τον αδελφό μου να επενδύσουμε σε μία κεφαλή άρδευσης, υδρολίπανσης για να μπορούμε να ποτίζουμε με ακρίβεια τα θερμοκήπιά μας». Όπως τονίζει, με το σύστημα αυτό έχουν μειώσει το κόστος παραγωγής και τον χρόνο. «Νομίζω ότι κερδίζεις σίγουρα χρόνο, δεν γλυτώνεις από δουλειά, γιατί τα μηχανήματα αυτά χρειάζονται συντήρηση. Αξίζει, όμως, τον κόπο, καθώς ποτίζεις με ακρίβεια και μπορείς να προγραμματίσεις και τον χρόνο που θα ποτίσεις. Ρυθμίζεις την ώρα και γνωρίζεις ότι όλα θα είναι έτοιμα τότε. Το μηχάνημα ανοίγει τη δεδομένη στιγμή, αναδεύει αυτόματα τα βαρέλια για να γίνει η ομογενοποίηση του διαλύματος και ποτίζει». Αυτό που τονίζει, όμως, ο 44χρονος αγρότης είναι πως έχει μειώσει και το κόστος παραγωγής του, καθώς «με το σύστημα αυτό δεν μπορείς να ξεφύγεις στην ποσότητα νερού που χρησιμοποιείς. Το μηχάνημα θα ρίξει τα κυβικά που χρειάζονται και έπειτα θα κλείσει μόνο του». Το επόμενο βήμα για τον Μ. Καπαράκη είναι να περάσει στην υδροπονία, αλλά αυτό είναι ακόμα μακριά, όπως αναφέρει: «Κάποια στιγμή, που το πρόβλημα θα είναι μεγάλο και με το χώμα και με τη ποιότητα του νερού, τότε θα περάσω στην υδροπονία».

Καλλιεργητικές πρακτικές

Εφαρμόζοντας καλλιεργητικές πρακτικές του εξωτερικού, ο Μ. Καπαράκης έχει καταφέρει να πετύχει καλύτερη απόδοση των προϊόντων του: «Έχω χρησιμοποιήσει καλλιεργητικές πρακτικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό και όχι εδώ.

sigxronos-agroths-kaparakis-ierapetra2Καλλιεργώ πιπεριές, όταν αρχίζουν και βγαίνουν τα πρώτα λουλούδια και όλοι έχουμε την αγωνία να δούμε το λουλούδι να γίνεται καρπός και να μεγαλώνει, ώστε να συγκομιστεί για να αρχίζουμε να παίρνουμε λεφτά, εγώ χρησιμοποιώ μία άλλη πρακτική, και πετάω τον πρώτο ανθό.

Αυτό σημαίνει πως αφήνεις το φυτό μωρό να αναπτυχθεί, να πάει πιο κοντά στο ενήλικο φυτό, να αναπτύξει τους ιστούς του, τις ρίζες του, τον κορμό του και ύστερα να το φορτώσεις με τη βαριά δουλειά να κάνει καρπούς. Το αφήνω, λοιπόν, να ωριμάσει, του αφαιρώ βλαστούς, οι οποίοι είναι περίσσιοι, του δίνω στην ουσία την εντολή να αναπτυχθεί λίγο ακόμα και ύστερα να το φορτώσω με καρπούς.

Με αυτόν τον τρόπο, έχω δει τεράστια αύξηση στην ποιότητα. Όταν ένα φυτό είναι μεγαλύτερο και πιο ώριμο, τότε κάνει καλύτερης ποιότητας καρπούς. Η διαφορά, όμως, στην ποιότητα φαίνεται στα γραφήματα και στα διαγράμματα, στα οποία αποτυπώνω τα στοιχεία της δουλειάς μου».

Εκπαίδευση

Ο 44χρονος αγρότης, εκτός των άλλων, έχει τη δυνατότητα να «μεταφράζει» τη δουλειά του σε γραφικές παραστάσεις. «Οτιδήποτε κάνω, τον όγκο της δουλειάς μου, την ένταση της δουλειάς μου, το τελικό άθροισμα της παραγωγής, της ποιότητας, των εξόδων, των ημερομισθίων ανά συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αυτά μπορώ να τα αποτυπώσω σε ένα διάγραμμα. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο, μπορώ να μεταφράσω σε μια γραφική παράσταση όλη μου τη δουλειά, οπότε η διαφορά στην ποιότητα με ένα τέτοιο διάγραμμα φαίνεται», αναφέρει ο Μ. Καπαράκης. Ο ίδιος τονίζει πως την ικανότητα αυτή την απέκτησε χάρη στην εκπαίδευση, που είχε λάβει ως προγραμματιστής υπολογιστών από ιδιωτικό ΙΕΚ.