Καπνά: Αυξάνονται οι εκτάσεις στα µεγαλόφυλλα, µειώνονται στα µικρόφυλλα

Οι παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας παρουσιάζουν κόπωση λόγω της γήρανσης των καπνοπαραγωγών, αλλά και της άρνησης των νέων να ασχοληθούν με την καλλιέργεια, καθώς εξαιτίας της φύσης της εργασίας απαιτούνται πολλές εργατοώρες στο χωράφι.

Στις αρχές Μαΐου και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν αναμένεται να ξεκινήσει η φύτευση του καπνού. Οι παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας, από τη Θράκη μέχρι τη Φθιώτιδα, παρουσιάζουν μια κόπωση λόγω της γήρανσης των καπνοπαραγωγών, αλλά και της άρνησης νέων αγροτών να ασχοληθούν με την καλλιέργεια. Λόγω της φύσης της εργασίας, απαιτούνται πολλές εργατοώρες και η εξεύρεση των εργατικών χεριών αποτελεί προαπαιτούμενο για τον προγραμματισμό τους. Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στις μικρόφυλλες ποικιλίες, όπως είναι η Κατερίνη και ο Μπασμάς. Η καλλιέργεια των Βιρτζίνια, ως μεγαλόφυλλη ποικιλία, διαφοροποιείται σημαντικά από τις δύο προηγούμενες, λόγω της δυνατότητας εκμηχάνισης της συλλογής των φύλλων του καπνού, αλλά και άλλων εργασιών, που μπορούν να γίνουν με παρελκόμενα μηχανήματα.

Το πλεονέκτημα για τις μικρόφυλλες ποικιλίες είναι ότι διατηρούν την οικογενειακή τους μορφή εκμετάλλευσης, σε σύγκριση με τα Βιρτζίνια, και μπορούν να προσδώσουν εισόδημα με λίγα στρέμματα. Σημείο αναφοράς για την καλλιέργεια του καπνού παραμένει το θέμα της τιμής, καθώς από αυτή θα εξαρτηθούν και τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν.

Για οριακές αυξήσεις στο θέμα των τιμών κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαευθυμίου, παραγωγός από το Δασοχώρι Δεσκάτης, λέγοντας ότι τα «10 με 15 λεπτά που συζητούν οι έμποροι καπνού δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, ούτε το κόστος ζωής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια».

Υποστηρίζει, επίσης, ότι η φύτευση του καπνού στην περιοχή του θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αν φυσικά του το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες. Κλείνοντας, αναφέρει ότι «σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, τα στρέμματα θα είναι μειωμένα λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών».

Πάνω από 15% η αύξηση των Βιρτζίνια στην Καρδίτσα

Στην εκμηχάνιση της καλλιέργειας του καπνού εστιάζει ο Παναγιώτης Κεφαλάς, πρόεδρος της ομάδας καπνοπαραγωγών Καρδίτσας, αναφέροντας ότι η φύτευση θα ξεκινήσει προς τα τέλη Απριλίου και θα είναι δέκα ημέρες πρωιμότερη σε σύγκριση με άλλες χρονιές. «Στην περιοχή μας, καλλιεργούμε πάνω από 9.000 στρέμματα καπνό ποικιλίας Βιρτζίνια. Για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με εργατικά χέρια, έχουμε στραφεί στην αγορά συλλεκτικών μηχανών καπνού. Στόχος μας είναι ο καλύτερος προγραμματισμός της καλλιέργειας, αλλά και η μείωση του κόστους παραγωγής», τονίζει.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, υποστηρίζει ότι υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά του εμπορίου, με στόχο να ξεπεραστούν τα 4 ευρώ το κιλό. Κλείνοντας, εστιάζει στο θέμα του νερού, διότι τα φυτά της ποικιλίας Βιρτζίνια έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό σε σύγκριση με τις άλλες ποικιλίες καπνού.

ΚΑΠΝΙΚΗ
Αποχωρούν από το επάγγελμα οι γηραιότεροι

Ξεκαθαρισμένο δείχνει να είναι το πεδίο της καλλιέργειας του καπνού για τον Ευάγγελο Γιαννώτα, πρόεδρο της ΚΑΠΝΙΚΗΣ, ο οποίος δηλώνει ότι ο Μπασμάς και η Κατερίνη δείχνουν να συρρικνώνονται σε μεγάλο βαθμό και να παραμένουν στην καλλιέργεια καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια λόγω της εκμηχάνισης. «Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό. Αν η τιμή του καπνού βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργειά του. Αν, όμως, οι παραγωγοί αποχωρήσουν, δεν ξαναγυρίζουν εύκολα πίσω στην καλλιέργεια του καπνού και, δυστυχώς, οι νέοι έχουν φύγει από την παραγωγή σε μεγάλο ποσοστό».

Μειωμένη πάνω από 20% η ποικιλία Κατερίνη στην Πιερία

Αυξημένη, σύμφωνα με τον Βασίλη Ιωάννου, καπνοπαραγωγό από το Νεόκαστρο Ημαθίας, δείχνει να είναι η καλλιέργεια της ποικιλίας Βιρτζίνια στην περιοχή του. Ωστόσο, όσον αφορά την ποικιλία Κατερίνη, ο ίδιος εκτιμά ότι λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών θα είναι σημαντικά μειωμένη την τρέχουσα περίοδο, ξεπερνώντας ακόμα και το 20%.

Υποστηρίζει, όμως, ότι τα Βιρτζίνια λόγω της εκμηχάνισης μπορεί να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. «Οι αποδόσεις στην περιοχή μας κυμαίνονται μεσοσταθμικά στα 400 κιλά το στρέμμα. Η μέση τιμή που πουλήσαμε την περσινή περίοδο ήταν από 3,65 έως 3,70 για τις συμβατικές καλλιέργειες, αλλά στα βιολογικά ξεπερνά τα 4,20», αναφέρει.

Κλείνοντας, δηλώνει ότι οι εταιρείες ζητούν περισσότερο μεγαλόφυλλες ποικιλίες και για τον λόγο αυτόν βλέπουν με θετικό μάτι την ποικιλία Βιρτζίνια. «Αν, από την πλευρά μας, καταφέρουμε και μειώσουμε το κόστος παραγωγής, σίγουρα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», καταλήγει ο κ. Ιωάννου.

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για την καλλιέργεια του καπνού στη Ροδόπη

Μετά τις 15 Μαΐου εκτιμούν οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης ότι θα ξεκινήσει η φύτευση των καπνών στην περιοχή τους. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα σπορόφυτα αυτή την περίοδο είναι άριστη, δηλώνει ο Σινάν Αμέτ, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης. Εκείνο, όμως, που τον προβληματίζει είναι η ξηρασία, λέγοντας ότι αν δεν βρέξει, «θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στη φύτευση του καπνού, λόγω του γεγονότος ότι σε μεγάλο ποσοστό η καλλιέργεια είναι ξερική».

Αναφέρει, επίσης, ότι μέχρι τώρα πάνω από 1.700 καπνοπαραγωγοί έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους και εκτιμά ότι οι αιτήσεις για τις φετινές δηλώσεις θα ξεπεράσουν τις 2.500. Εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, υποστηρίζει ότι ο Μπασμάς την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο κινήθηκε στα 5,5 ευρώ το κιλό, «γεγονός που δεν ενθαρρύνει τους παραγωγούς να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις».