Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Καπνά Βιρτζίνια: Οι καταστροφές από τις πλημμύρες ανεβάζουν τις τιμές

05/10/2023
4' διάβασμα
kapna-virtzinia-oi-katastrofes-apo-tis-plimmyres-anevazoun-tis-times-302856

Ολοκληρώθηκε στις περισσότερες περιοχές η συλλογή του 2ου χεριού της ποικιλίας Βιρτζίνια και πολλοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ήδη το 3ο χέρι. Η εξέλιξη της συγκομιδής δεν παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και, αν το επιτρέψουν συνθήκες, οι εργασίες θα συνεχιστούν ομαλά.

Μελανό σημείο μετά τις πλημμύρες παραμένει η περιοχή της Καρδίτσας, όπου πάνω από 5.000 στρέμματα έχουν τεθεί εκτός παραγωγής. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει εμπόρους και παραγωγούς για το πώς θα κινηθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κεφαλά, καπνοπαραγωγό από την Αγία Παρασκευή Σοφάδων, στην ευρύτερη περιοχή και πριν από τη θεομηνία είχαν συλλεχθεί περίπου το 1/3 της παραγωγής.

Το μεγαλύτερο ποσοστό παραμένει στα χωράφια και πολλά από αυτά δεν θα συγκομιστούν. «Βρισκόμασταν στο 1ο με 2ο χέρι της συλλογής όπου πρακτικά σημαίνει 100-150 κιλά το στρέμμα. Τα περισσότερα καπνά έχουν μείνει στα χωράφια και καταστράφηκαν ή έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά. Υπάρχουν παραγωγοί με σημαντικό αριθμό στρεμμάτων και με υψηλό κόστος εγκατάστασης των φυτειών. Η πρώτη επαφή με τον ΕΛΓΑ δείχνει μία αποζημίωση στα 2,2 ευρώ το κιλό, κάτι το οποίο δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής».

Υποστήριξε επίσης ότι από τη συλλογή των δύο χεριών και για να μην έχουν προβλήματα οι παραγωγοί στην αποθήκευσή τους, πούλησαν τα καπνά με 3,70 ευρώ το κιλό. Κλείνοντας, ο κ. Κεφαλάς είπε ότι για τη συνέχιση της καλλιέργειας, σε μία περιοχή μάλιστα που παρουσιάζει δυναμική, θα πρέπει η πολιτεία να δώσει ιδιαίτερη έμφαση. «Θα είναι δύσκολο για πολλούς παραγωγούς, μετά από τις καταστροφές που υπέστησαν στον μηχανολογικό και κτηριακό τους εξοπλισμό, να μπορέσουν να επανακάμψουν και να συνεχίσουν την παραγωγή».

Κάτω Τιθορέα: Καλές οι αποδόσεις, με υψηλή ποιότητα

Για καλή χρονιά για τους καπνοπαραγωγούς Βιρτζίνια της Λοκρίδας κάνει λόγο ο Χρήστος Γιαλούρης από την Κάτω Τιθορέα. Υποστηρίζει ότι βρίσκεται στο 3ο χέρι της συλλογής, με την παραγωγή να εξελίσσεται ομαλά μέχρι τώρα. «Οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές, το ίδιο και η ποιότητα. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και για το επόμενο διάστημα, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Ανέφερε επίσης ότι το κόστος παραγωγής δείχνει να είναι ανεβασμένο, ενώ η έλλειψη εργατικών χεριών για τη συλλογή του καπνού συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη. Κλείνοντας, μίλησε για τις τιμές του προϊόντος που αυτή την περίοδο και λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην Καρδίτσα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθούν.

Σημαντικό το κόστος της καύσιμης ύλης

Για αποδόσεις που κυμαίνονται από 300 έως 500 κιλά το στρέμμα στα Βιρτζίνια κάνει λόγο ο Θόδωρος Ιορδανίδης, πρόεδρος της UNITAB. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η συλλογή εξελίσσεται ομαλά και εκτιμά ότι θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. «Η ποικιλία Βιρτζίνια δεν ευνοείται από τις βροχοπτώσεις, διότι εκεί που καλλιεργείται υπάρχει νερό, είναι μία ελεγχόμενη καλλιέργεια.

Για να είναι αποδοτική, θα πρέπει να κάνουμε πάνω από επτά ποτίσματα, που πρακτικά σημαίνει αυξημένο κόστος παραγωγής. Αν αυτό το προσθέσουμε και στο κόστος ξήρανσης του καπνού, όπου απαιτούνται μεγάλες ποσότητες από πέλλετ, με τιμές που κυμαίνονται από 280 έως 300 ευρώ στον τόνο, καταλαβαίνουμε ότι η τελική τιμή θα πρέπει να είναι ανεβασμένη, ώστε όχι μόνο να βγάλουμε τα έξοδά μας, αλλά και να μπορούμε να έχουμε και μία συνέχεια στην καλλιέργεια», καταλήγει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023