Καπνός ανατολικού τύπου: Την καλύτερη εικόνα της τελευταίας εξαετίας είχε φέτος ο μπασμάς
Η διαδικασία συλλογής των καπνών ποικιλίας Κατερίνη και Μπασμάς, που καλύπτουν και τη συντριπτική πλειονότητα των καλλιεργούμενων εκτάσεων από τα ανατολικού τύπου, σχεδόν ολοκληρώθηκε. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η διαδικασία της δεματοποίησης, για να ακολουθήσει η πώληση του προϊόντος. Ήδη, αυτή την περίοδο, κάποιες ποσότητες των πρώτων χεριών της συλλογής έχουν πουληθεί, χωρίς να σημειώνονται σημαντικές μεταβολές στις τιμές σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.
Σε ό,τι αφορά την καταγραφή της παραγωγής, η ποικιλία Κατερίνη παρουσίασε χαμηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με την ποικιλία Μπασμάς, που για τους παραγωγούς ήταν ενδιαφέρουσα τόσο από άποψη ποσοτήτων, όσο και ποιότητας των φύλλων. Κερδισμένοι ήταν οι παραγωγοί οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να αρδεύσουν τα καπνοχώραφά τους, ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα, που επικράτησαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Μία από τις καλύτερες χρονιές για τη Ροδόπη
Σύμφωνα με τον Σινάν Αμέτ, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροδόπης, η διαδικασία της συλλογής των τελευταίων φύλλων καπνού ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό των καπνοπαραγωγών της περιοχής.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες χρονιές για τον καπνό της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τη φετινή παραγωγή έχουμε να τη δούμε από το 2018. Από εκείνο το διάστημα μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τη φυτοπροστασία, με αποτέλεσμα τις μειωμένες αποδόσεις. Υπήρξαν περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι αποδόσεις ξεπέρασαν ακόμα και τα 200 κιλά/στρέμμα, όταν άλλες χρονιές δυσκολευόμαστε να φτάσουμε ακόμα και τα 100 κιλά. Για εμάς έχει μεγάλη σημασία όταν ο μέσος όρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων κυμαίνεται στα 15 στρέμματα για κάθε οικογένεια. Καταλαβαίνετε την προσπάθεια που καταβάλλουμε σε μια καλλιέργεια, η οποία γίνεται με χειρωνακτική εργασία στο σύνολό της».
Ο κ. Αμέτ τονίζει ότι ο συνεταιρισμός του έχει 6.000 μέλη καπνοπαραγωγών, εκ των οποίων μόνο τα 3.000 είναι ενεργά. «Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι καπνοπαραγωγοί κοντά στη σύνταξη, καθώς οι περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, φεύγοντας, δυστυχώς, προς άλλες χώρες για αναζήτηση καλύτερης εργασίας».
Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, λέει ότι «μεσοσταθμικά κυμαίνεται στα 5,4 ευρώ/κιλό, χωρίς να γίνεται συζήτηση αυτή την περίοδο για αύξηση, κάτι, όμως, που είναι αναγκαίο για εμάς, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής». Ωστόσο, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, «για τη συνέχιση της καλλιέργειας και την παραμονή των αγροτών και, κυρίως, των νέων στα καπνοχώραφα, η τιμή αποτελεί αναγκαιότητα».
Η ποικιλία Μπασμάς ήταν ενδιαφέρουσα για τους παραγωγούς τόσο από άποψη ποσοτήτων όσο και ποιότητας των φύλλων, ενώ κερδισμένοι ήταν όσοι είχαν τη δυνατότητα να αρδεύσουν τα καπνοχώραφά τους, ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα, που επικράτησαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο. |
Μικρές οι αποδόσεις λόγω οψίμισης των φυτεύσεων στην Ελασσόνα
Με αποδόσεις κάτω από τα 200 κιλά/στρέμμα, όταν μεσοσταθμικά ξεπερνούν τα 250 κιλά, η καπνοκαλλιέργεια για την περιοχή της Ελασσόνας δείχνει να ολοκληρώνεται με αρνητικό πρόσημο. Σύμφωνα με τον Γιώργο Γκουτζέλα, καπνοπαραγωγό από το Παλαιόκαστρο Ελασσόνας, «οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την καλλιέργεια. Το πρόβλημα ξεκίνησε από την έναρξη της φύτευσης και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Γκουτζέλας υποστηρίζει ότι αυτές κινούνται στα 5,7 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποικιλία. Για τον ίδιο, όμως, η καλλιέργεια παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της ζήτησης από την αγορά. «Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό καπνοπαραγωγών έχει εγκαταλείψει το επάγγελμα και αυτοί που έχουν μείνει είναι μεγάλοι σε ηλικία. Από τα περίπου 100 σπίτια στο χωριό μας, έβαζαν καπνό τα 90 και τώρα έχουν μείνει μόνο τρεις καπνοπαραγωγοί. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Ακόμη και αν αυξηθεί η τιμή, θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να ξεκινήσει από την αρχή την καλλιέργεια του καπνού», εξηγεί ο ίδιος.
Η καλοκαιρινή χαλαζόπτωση μείωσε την παραγωγή στη Δεσκάτη
Για μια δύσκολη χρονιά κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαευθυμίου, καπνοπαραγωγός από τη Δεσκάτη Γρεβενών. Όπως υποστηρίζει, «από τα 250 κιλά/στρέμμα, που έχει τη δυνατότητα να αποδώσει μια καλλιέργεια με αυτή την ποικιλία, φέτος πέσαμε στα 150 κιλά λόγω της χαλαζόπτωσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η καλλιέργεια του καπνού στην περιοχή παίζει ακόμα σημαντικό ρόλο και πολλοί καπνοπαραγωγοί καλύπτουν αξιόλογες εκτάσεις, εφόσον εξασφαλίσουν το αντίστοιχο εργατικό δυναμικό». Αναφερόμενος στην τρέχουσα εμπορική περίοδο, σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει η πώληση για τα πρώτα χέρια, με τις τιμές να κυμαίνονται κοντά στα 5 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα.
«Το τρίτο και το τέταρτο χέρι, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στις αποθήκες, θα έχουν καλύτερη τιμή χάρη και στην ποιότητα». Κλείνοντας, ο κ. Παπαευθυμίου μας μιλάει και για τη διαδικασία της δεματοποίησης, εξηγώντας ότι «θέλουμε αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα, ώστε να μη θρυμματίζονται τα φύλλα κατά τη διάρκεια της δεματοποίησης. Όπου χρειάζεται, πολλοί από εμάς εφαρμόζουμε και τεχνική νέφωση, αν τα φύλλα δεν έχουν έρθει στην κατάλληλη κατάσταση, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».