Καπνός: Αυξημένες κατά 1 ευρώ οι τιμές στους Μπασμάδες

Προς το τέλος της συλλογής βρίσκονται οι περισσότεροι καπνοπαραγωγοί της χώρας. Ήδη, έχει συλλεχθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό ο καπνός, ενώ, παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι αγοραπωλησίες του προϊόντος. Η καλλιεργητική περίοδος εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες, όπως είχαμε την προηγούμενη χρονιά και ειδικά στη Θράκη όπου επηρεάστηκαν σημαντικά οι στρεμματικές αποδόσεις. Αν και τα καπνά στο σύνολο της παραγωγής εμφανίζονται ποιοτικά ανεβασμένα, δυστυχώς οι τιμές παραμένουν σταθερές και ίσως πιο κάτω. Μια θετική τάση στην εξέλιξη της τιμής παρουσιάζει η ποικιλία Μπασμάς, η ποικιλία Κατερίνη παραμένει σταθερή, ενώ η ποικιλία Βιρτζίνια παρουσιάζει μια μικρή πτώση.

Ολική επαναφορά στην ποικιλία Μπασμάς στη Θράκη

Θετική, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εικόνες, είναι η κατάσταση στην καλλιέργεια του καπνού στη Θράκη. Η αρνητική εικόνα που αποκόμισαν οι παραγωγοί του καπνού την περσινή περίοδο ανήκει στο παρελθόν και όλα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι παραγωγική, αλλά και με καλές τιμές. Σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή στο 70% της παραγωγής και αναμένεται να συλλεχθεί και το υπόλοιπο ποσοστό. Την κατάσταση αυτή περιγραφή ο Χουσεΐν Καπουσούζ Χαλίλ, παραγωγός από την Κομοτηνή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής, όπως δηλώνει ο ίδιος, «θα ανέβει κατά 1 ευρώ σε σύγκριση με πέρσι δηλαδή, από τα 4,3 ευρώ το κιλό, θα πάει περίπου στα 5,5 ευρώ το κιλό. Οι στρεμματικές αποδόσεις μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 250 κιλά το στρέμμα», καταλήγει.

Πρόβλημα με την εξεύρεση εργατικών χεριών στις Σέρρες

Μπορεί η νεκρωτική κηλίδα να επηρέασε το 30% της παραγωγής στην περιοχή των Σερρών, η ποιότητα όμως των καπνών παραμένει σταθερή και σε αυτό στοχεύουν οι καπνοκαλλιεργητές.

Η έλλειψη των εργατικών χεριών αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στη συλλογή του καπνού, δυσκολεύοντας τους ίδιους τους παραγωγούς στον προγραμματισμό τους. Όπως μας περιγράφει ο Μόσχος Παπαδόπουλος, παραγωγός από τη Ζίχνη Σερρών, «η προχωρημένη ηλικία των παραγωγών και η έλλειψη των εργατικών χεριών αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην εξέλιξη της παραγωγής. Με δυσκολία ολοκληρώνουμε τη συλλογή του καπνού, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, που παρουσιάζεται στην περιοχή μας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής του καπνού, ζητάμε να είναι πάνω από 5,20 ευρώ το κιλό».

Καλή η ποιότητα, στα περσινά επίπεδα οι τιμές για Κατερίνη και Βιρτζίνια στην Ελασσόνα

Ολοκληρώνεται η διαδικασία της συλλογής του καπνού στην περιοχή της Ελάσσονας, με την εικόνα που παρουσιάζουν τα καπνά να είναι αρκετά καλή λόγω της απουσίας εντόμων και ασθενειών. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Γιώργος Κατσαρός, παραγωγός καπνού από την Καλλιθέα Ελασσόνας.

Εστιάζοντας στο θέμα της τιμής, διαβλέπει οριακές μεταβολές σε σύγκριση με πέρυσι, λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά την ποικιλία Κατερίνη, η οποία καλύπτει και το σύνολο της παραγωγής στην επαρχία Ελασσόνας, η αύξηση θα είναι οριακή, δηλαδή από τα 4,5 ευρώ το κιλό μπορεί να φτάσει και στα 4,8 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Βιρτζίνια, από τα 2,12 λεπτά το κιλό η τιμή θα μειωθεί και θα φτάσει στα 2 ευρώ». Δυσκολίες στη συλλογή αντιμετωπίζουν πολλοί καπνοπαραγωγοί, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών και, όπως δηλώνει ο κ. Κατσαρός, «αν τα επόμενα χρόνια δεν γίνει στροφή στην εκμηχάνιση του καπνού, ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών θα εγκαταλείψει την καλλιέργεια».

Όψιμη χρονιά για τα καπνά της Λοκρίδας

Πάνω από το 60% της παραγωγής έχουν συλλέξει οι καπνοπαραγωγοί της ποικιλίας Βιρτζίνια της Δυτικής Λοκρίδας μέχρι σήμερα. Η όψιμη χρονιά οδήγησε πολλούς από αυτούς στο να καθυστερήσουν τη συλλογή του καπνού, χωρίς όμως μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή και στην ποιότητα. Η συλλογή, όπως δηλώνει η Παναγιώτα Κοντογιάννη, παραγωγός από την Αγία Μαρίνα Λοκρίδας, «ίσως να ξεπεράσει και το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου. Ευτυχώς, ο καιρός είναι καλός για την τρέχουσα περίοδο και ευνοεί σημαντικά στις καλλιεργητικές εργασίες που έχουμε αυτό το διάστημα». Αναφορικά με το θέμα των τιμών, η κα Κοντογιάννη ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την αγορά του προϊόντος: «Με τιμές να ξεκινούν από τα 1,80 ευρώ το κιλό και να φτάνουν στα 2,30 και το κόστος παραγωγής παράλληλα να είναι ιδιαίτερα αυξημένο, δεν βλέπω να έχει μέλλον για την περιοχή μας αυτό το προϊόν».