Καπνός: Μάχη για την επιβίωση της καλλιέργειας

Συνεχής η μείωση των εκτάσεων

Σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνόφυτων πού βρίσκονται στα σπόρια. Η διαδικασία της μεταφύτευσης προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει μία σημαντική πτωτική τάση, η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με αποτέλεσμα οι εκμεταλλεύσεις να συρρικνώνονται τόσο σε μέγεθος, όσο και σε αριθμό, και πολλοί καπνοπαραγωγοί να βλέπουν αναγκαστικά την πόρτα της εξόδου από το επάγγελμα.

Συνομιλώντας με τον πρόεδρο της ΚΑΠΝΙΚΗ, Βαγγέλη Γιαννωτά, το μήνυμα που μας μεταφέρει διαγράφεται αρνητικό, «αν δεν στηριχθεί το προϊόν από την αγορά και από την πολιτεία».

Ο ίδιος εστίασε στο μεγάλο κόστος παραγωγής, στην έλλειψη εργατικών χεριών, στη γήρανση των παραγωγών, αλλά και στην άρνηση των νέων, που «δεν θέλουν να ενταχθούν σε αυτό το επάγγελμα λόγω των αδυναμιών που παρουσιάζει το προϊόν σε θέματα αγορών, αλλά και της γενικότερης πολιτικής που ασκείται».

Αναφερόμενος στη νέα καλλιεργητική περίοδο και ειδικότερα για την ποικιλία Κατερίνης, ο κ. Γιαννωτάς έκανε λόγο για μείωση των καλλιεργειών πάνω από 30%. «Οι δηλώσεις που έχουμε στα χέρια μας είναι μειωμένες σε μεγάλο ποσοστό σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Οι τιμές που έκλεισε η Κατερίνης μεσοσταθμικά την προηγουμένη περίοδο ήταν κάτω από 5 ευρώ και αυτό προβληματίζει σημαντικά τους καπνοπαραγωγούς».

Δεσκάτη: Λιγότερα χέρια, λιγότερα στρέμματα

Περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών, ο καπνοπαραγωγός Δημήτρης Παπαευθυμίου κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά. «Μας ζητάνε μεροκάματο 45 ευρώ, κάτι που είναι για εμάς δυσβάσταχτο, διότι αν τα υπολογίσουμε, στο τέλος, μαζί με τα άλλα κόστη, δεν έχουμε κανένα κέρδος. Θα προσπαθήσω με την οικογένειά μου όσο μπορώ, με μειωμένα στρέμματα, για να μπορέσω να αντεπεξέλθω», αναφέρει.

Τιθορέα: Μηχανήματα και καλύτερη τιμή για τα Βιρτζίνια

Παρακολουθώντας την έξοδο πολλών καπνοπαραγωγών από την καλλιέργεια, οι εταιρείες στρέφονται προς την ενίσχυση όσων ενδιαφέρονται να παράγουν Βιρτζίνια. Όπως μας ενημερώνει ο Λουκάς Κούσουλας, από την Αγία Μαρίνα Λοκρίδας, «ορισμένες εταιρείες εμπορίας καπνού, λόγω της έλλειψης εργατικού προσωπικού, δίνουν στους παραγωγούς μηχανολογικό εξοπλισμό για τη συλλογή και για την κοπή της φούντας».

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κίνητρο αύξησης της τιμής, που μπορεί να φτάσει από τα 3,80 έως τα 4,50 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα. Ακόμη, επισημαίνει την πρόσθετη οικονομική στήριξη για την περσινή παραγωγή, η οποία κυμάνθηκε από 10 έως 20 λεπτά ανά κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα.