Καπνός: Ο θρίπας και τα εργατικά δυσκολεύουν τους παραγωγούς

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Με ανάμεικτα συναισθήματα για τους καπνοπαραγωγούς ξεκίνησε η φετινή φύτευση καπνών στη χώρα μας. Τα προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς από τις προσβολές στον καπνό άφησαν πικρή γεύση στους παραγωγούς της Θράκης. Η καλλιέργεια θα συνεχιστεί και για την τρέχουσα περίοδο, με μεγαλύτερη όμως προσοχή στην πρόληψη από προσβολές, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες επιπτώσεις από την εμφάνιση εντόμων και ασθενειών.

Η «ΥΧ» παρουσιάζει την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές παραγωγής καπνού στη χώρα μας.

 

ΘΡΑΚΗ

Με τον φόβο του θρίπα

Τα σπορεία ολοκληρώθηκαν εδώ κι έναν μήνα και τα καπνόφυλλα σταύρωσαν τα φύλλα τους στη Θράκη. Η Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Θράκης εφιστά την προσοχή των παραγωγών στην καταπολέμηση του εντόμου θρίπα μετά την περσινή καταστροφική χρονιά, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος της Κοινοπραξίας, Γιάννης Μπανιώτης, προσθέτοντας ότι «συνιστούμε ανά πέντε μέρες να γίνεται εφαρμογή με το κατάλληλο εντομοκτόνο».

Ο κ. Μπανιώτης επισκέφθηκε αυτές τις μέρες τους οικισμούς Γρατινή, Ομηρικό, Λαμπρό στη Ροδόπη και μαζί με τους αντιπροσώπους των χωριών είδαν τα σπορεία και προτάθηκαν ψεκασμοί. «Οι παραγωγοί ξεβοτανίζουν και όλα προχωρούν ομαλά», λέει. Ξεκίνησε, επίσης, αυτή την εβδομάδα η τοποθέτηση των πρώτων 100 χρωμοπαγίδων για τον θρίπα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου. Οι παγίδες θα παρακολουθούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ελέγχεται σε πιο στάδιο βρίσκεται ο πληθυσμός του θρίπα.

«Το σημαντικό είναι να γίνεται ομαδικός ψεκασμός, ει δυνατόν όλο το χωριό οργανωμένα και όχι μεμονωμένα ο κάθε παραγωγός. Εάν, για παράδειγμα, ψεκάσω το σπορείο μου σήμερα και ο γείτονάς μου μετά από μία εβδομάδα, δεν γίνεται σωστή καταπολέμηση», συμβουλεύει ο κ. Μπανιώτης. Τέλος, σχεδόν όλοι οι παραγωγοί προμηθεύτηκαν σπόρο από τον συνεταιρισμό.

Αυτό που ανησυχεί τους καπνοπαραγωγούς είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, πρόβλημα που κωλυσιεργεί την έγκαιρη συγκομιδή του καπνού

 

ΛΑΡΙΣΑ

Ανησυχία από την έλλειψη εργατικών χεριών

Ανήσυχοι δηλώνουν οι καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας για τη φετινή παραγωγή, διότι αφενός λόγω καιρού η καλλιέργεια εξελίσσεται σε όψιμη, αφετέρου παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, παρά τις πολιτικές διαβεβαιώσεις για επίλυσή του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας, Γιώργο Κατσαρό, «οι συνεχείς βροχές και η αυξημένη υγρασία καθυστέρησαν την έναρξη της φυτείας. Ξεκινάμε με την ποικιλία Κατερίνης και ακολουθεί η ποικιλία Βιρτζίνια. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος θα καλλιεργηθούν περισσότερα στρέμματα από πέρυσι (μ.ο. αύξησης 15%, περίπου 5.000 στρ.)».

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τους καπνοπαραγωγούς είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, πρόβλημα που κωλυσιεργεί την έγκαιρη συγκομιδή του καπνού (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητά του), αλλά και αυξάνει το κόστος παραγωγής, καθώς ο νόμος προσφοράς και ζήτησης λειτουργεί εις βάρος τους.

«Αναμένουμε την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για εργάτες 100 ημερών, εύκολη μεταφορά από άλλες χώρες κ.λπ., αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται φως στο τούνελ», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαρός.

 

ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Κυρίαρχα τα Βιρτζίνια

Ξεκίνησαν το φύτεμα τον καπνόφυτων οι παραγωγοί της Λοκρίδας Φθιώτιδας. Στην περιοχή καλλιεργούνται καπνά τύπου Βιρτζίνια, μέσω συμβολαιακής σχέσης με εταιρείες καπνού. Όπως μας εξηγεί η Παναγιώτα Κοντογιάννη, παραγωγός καπνού από την Αγία Μαρίνα Λοκρίδας, « η προετοιμασία των χωραφιών μας σχεδόν ολοκληρώνεται και εντός των ημερών θα ξεκινήσουν οι πρώτες φυτεύσεις.

Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια του καπνού στην περιοχή μας παρουσιάζει κάθε χρόνο αύξηση. Για τη φετινή περίοδο θα ξεπεράσουμε τα 1.500 στρέμματα», τονίζει η κα Κοντογιάννη. Στις αρχές του χρόνου, υπογράφτηκαν τα συμβόλαια για την αγορά του καπνού μέσω εταιρειών. Το σύνολο των παραγωγών παραμένει σταθερό στην καλλιέργεια της ποικιλίας Βιρτζίνια, υπάρχουν όμως και άλλοι που κάνουν χρήση της κίτρινης ποικιλίας GL.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, θα κυμανθούν για τα Βιρτζίνια στα 2,45 ευρώ και για το κίτρινο GL στα 2,60 ευρώ το κιλό. Η καλλιέργεια του καπνού απασχολούσε έναν μεγάλο αριθμό αγροτών και στην περιοχή του Λιανοκλαδιού, όπου λίγες οικογένειες συνεχίζουν να παράγουν καπνά, κυρίως ανατολικού τύπου.

 

Μέχρι στιγμής, οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν επιδράσει αρνητικά στην εξέλιξη της καλλιέργειας, όπως είχε συμβεί πέρσι, οπότε και υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τον περονόσπορο εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Καλό το ξεκίνημα

Ικανοποιητικά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια του καπνού, στα περίπου 20.000 στρέμματα ποικιλίας Μπασμά στον Νομό Σερρών και στην περιοχή της Νιγρίτας. Οι φυτείες βρίσκονται στα πρώτα στάδια και, μέχρι στιγμής, οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν επιδράσει αρνητικά στην εξέλιξη της καλλιέργειας, όπως είχε συμβεί πέρσι, οπότε και υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τον περονόσπορο εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Ωστόσο, όπως τονίζει ο διευθυντής του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Εμμ. Παπάς, Κώστας Παπαδόπουλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η καλλιέργεια στον νομό, αλλά και σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας είναι η έλλειψη των εργατικών χεριών, που αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω εξέλιξη.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εργάτες και οι παραγωγοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση παρά το γεγονός ότι θέλουν να καλλιεργήσουν περισσότερα στρέμματα», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ οι φυτείες προχωρούν καλά, οι αγορές εξακολουθούν να θέλουν καπνά και ειδικότερα τον Μπασμά, το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη των εργατικών χεριών που χρειάζονται για τη συγκομιδή, η οποία ξεκινά από τον Ιούλιο. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, εάν η χρονιά κυλήσει φυσιολογικά, θα έχουμε μια καλή χρονιά και στις τιμές για τον παραγωγό», κατέληξε.