Καρότο: Καλή τιμή και ικανοποιητικές αποδόσεις για τα ανοιξιάτικα μαζέματα

karoto-kalliergeia
Με καλούς οιωνούς αναμένεται η συγκομιδή της ανοιξιάτικης σποράς καρότου στα χωριά της Βοιωτίας, η οποία κυριαρχεί στην καλλιέργειά του με 8.000-10.000 στρέμματα περίπου.

Η τιμή για τα καρότα που μαζεύονται αυτή την περίοδο, αυτά που «ξεχειμώνιασαν», όπως λένε οι παραγωγοί, πιάνουν τα 45 λεπτά το κιλό πλυμένα και συσκευασμένα, ενώ οι αποδόσεις κινούνται γύρω στους 3 τόνους το στρέμμα, και χαρακτηρίζονται καλές για τις φυτεύσεις που ξεκίνησαν το φθινόπωρο. «Τα καρότα που σπέρνονται Μάρτη-Απρίλη θα έχουν καλύτερες αποδόσεις από εκείνα που σπέρνονται Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Τώρα, δύσκολα ξεπερνoύν τους 3 τόνους, που είναι μια καλή απόδοση για τώρα –σε συνάρτηση πάντα και με την τιμή–, ενώ η μέγιστη απόδοση είναι μέχρι και 6 τόνους για τις ανοιξιάτικες σπορές», μας είπε ο γεωπόνος Λουκάς Λαλιώτης. Αυτόν τον καιρό, τους ανοιξιάτικους μήνες, δηλαδή, πραγματοποιούνται και οι λιγοστές εξαγωγές καρότου, δεδομένου ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της ετήσιας παραγωγής απορροφάται από την εγχώρια αγορά. Οι εξαγωγές προσανατολίζονται κυρίως σε βαλκανικές χώρες, που την άνοιξη έχουν έλλειψη.

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια αποδίδει καρπούς η προσπάθεια για επέκταση της παραγωγής, ώστε να καλύπτει και τους 12 μήνες του χρόνου, καθώς παλαιότερα η Βοιωτία έδινε καρότα εννέα μήνες.

#21 Καρότα: Παραγωγή με απαιτήσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση που διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια, και αυτή θα επικρατήσει και για τις επόμενες σπορές, είναι εκείνη της διατήρησης των υπαρχουσών εκτάσεων. Διατηρείται, ακόμη, το χαρακτηριστικό της καλλιέργειας το σύνολο σχεδόν των στρεμμάτων να ελέγχεται –πλέον– από λίγους μεγάλους παραγωγούς, που έχουν συγκεντρώσει τη διαχείρισή του, καθώς διαθέτουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για τη μετασυλλεκτική διαδικασία.

Το δυσβάσταχτο κόστος του πλυσίματος, της συσκευασίας κ.λπ., προκειμένου το προϊόν να φτάσει στην εμπορεύσιμη μορφή του, εκτόπισε τους μικρούς παραγωγούς δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τη συγκέντρωση της καλλιέργειας σε λίγα χέρια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαλιώτης:

«στην Εύβοια, που δεν είναι τόσο οργανωμένη σε συσκευαστήρια, μπορεί να καλλιεργούν μικροί παραγωγοί 5-10 στρέμματα, πηγαίνουν οι μεγάλοι, όμως, και τα αγοράζουν, αυτοί που έχουν τα πλυντήρια και τα συσκευαστήρια. Έναν μικρό δεν τον συμφέρει η συστηματική καλλιέργεια. Μόνο εάν λείψουν από τους μεγάλους παραγωγούς, τότε απευθύνονται σε μικρούς».