Καρπούζι: Ξεκίνησε η φύτευση για τα πρώιμα

Με γοργούς ρυθμούς, για να προλάβουν την πρωιμότητα του προϊόντος και για να επωφεληθούν από τον καλό καιρό, οι παραγωγοί καρπουζιού στην Ηλεία βρίσκονται στη διαδικασία φύτευσης στα θερμοκήπια. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εκτάσεις θα είναι αυξημένες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της ζήτησης των προηγούμενων χρόνων και της καλής τιμής διάθεσης. Η απόδοσή τους κυμαίνεται μεταξύ 5-7 τόνων το στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο Φάνης Παπανικολόπουλος, γεωπόνος και διαχειριστής της εταιρείας Georion, η διαδικασία της φύτευσης εξελίσσεσαι ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

«Τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, τότε δηλαδή που δένει ο καρπός, είναι σημαντικό να έχουμε καλό καιρό. Ο παραγωγός πλέον σήμερα είναι προετοιμασμένος να υποστηρίξει την πρωιμότητα του προϊόντος. Οι τεχνικές που ακολουθεί είναι τεκμηριωμένες, η κάλυψη είναι πολύ σημαντική παράμετρος και οι ποικιλίες είναι τεσταρισμένες. Με αυτές τις συνθήκες και με σύμμαχο τον καιρό, προβλέπουμε ότι θα πετύχουμε και φέτος την πρωιμότητα του καρπουζιού», μας εξηγεί ο κ. Παπανικολόπουλος, ο οποίος προσθέτει ότι το κόστος παραγωγής δεν έχει μεταβληθεί σε σχέση με πέρυσι.

Στα μισά του δρόμου

Σύμφωνα με τον Διονύση Τακτικό, παραγωγό και εξαγωγέα καρπουζιού από την Ηλεία, ήδη έχει ολοκληρωθεί η φύτευση κατά 50%, ενώ το επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσουν και πάλι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Γύρω στις 10 Γενάρη ξεκινήσαμε τη φύτευση των στρογγυλών καρπουζιών. Όλα κύλησαν ομαλά. Έχουμε σταματήσει τώρα και μόλις περάσει το κρύο αυτών των ημερών θα ξεκινήσουμε τη φύτευση του καρπουζιού βαρέλα. Οι μεταβολές του καιρού, με τη μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας, μπορεί να κάνουν ζημιά στο δέσιμο του καρπού και να χρειάζεται να περιμένουμε και δεύτερο δέσιμο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η όλη διαδικασία», τονίζει.

Αναφορικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ο κ. Τακτικός ανέφερε ότι κάθε χρόνο αυξάνονται οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες καρπουζιού, λόγω της κίνησης του προϊόντος, αλλά και της πρωιμότητας που παρουσιάζει. «Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία είναι από τις πρωιμότερες χώρες της Ευρώπης στην παραγωγή καρπουζιού. Τις περισσότερες φορές βγαίνουμε εμείς πρώτοι, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν πάντα το προϊόν. Μετά ακολουθεί η Ιταλία», αναφέρει και προσθέτει: «Τα πρώτα θερμοκηπιακά καρπούζια κόβονται, καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν έχουν δέσει καλά, γύρω στις 20 Απριλίου, ανάλογα και με την ποικιλία. Στις αρχές Μαΐου είναι η κορυφή της σεζόν και το θέμα είναι να κάνει καλό καιρό εκείνη την περίοδο. Μετά ακολουθεί η Κρήτη και, στη συνέχεια, η Κυπαρισσία και μετά βγαίνουν τα υπαίθρια».