Καρπούζι: Όψιμη η χρονιά, με χαμηλή ζήτηση στο προϊόν

Πιο κάτω οι τιμές σε σύγκριση με την περσινή περίοδο
11/06/2025
6' διάβασμα
karpouzi-opsimi-i-chronia-me-chamili-zitisi-sto-proion-355151

Ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες ο κύκλος σποράς και φυτεύσεων του καρπουζιού σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, στις πρώιμες περιοχές και ειδικότερα σε αυτές με θερμοκήπια ψυχρού τύπου, η συλλογή του προϊόντος δείχνει να κλείνει. Στη συγκομιδή του καρπουζιού έχουν μπει και οι καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης, με μέτριες όμως αποδόσεις.

Οι μέχρι τώρα εναλλαγές των θερμοκρασιών δεν βοήθησαν ουσιαστικά την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα η παραγωγή να συγκεντρώνεται χρονικά σε μια περίοδο στην οποία οι θερμοκρασίες δεν ευνοούν ιδιαίτερα την κατανάλωση του καρπουζιού. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές φαίνεται να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σελινγκούνα, παραγωγό καρπουζιού από το Μακρυχώρι Λάρισας, η συγκομιδή του προϊόντος στην περιοχή του ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες. «Η χρονιά χαρακτηρίζεται όψιμη κατά περίπου 15 ημέρες στην περιοχή μας, λόγω των καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν από τη φύτευση μέχρι σήμερα. Οι αποδόσεις των πρώιμων φυτεύσεων είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τις όψιμες. Αυτή η κατάσταση άλλαξε τον προγραμματισμό μας, καθώς η παραγωγή συγκεντρώθηκε χρονικά σε περίοδο με μειωμένη ζήτηση», σημειώνει.

Ο ίδιος υποστηρίζει, επίσης, ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα στην περιοχή του και γενικότερα στον νομό είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Αναφερόμενος στις τιμές, επισημαίνει ότι κυμαίνονται άνω των 25 λεπτών το κιλό, αλλά με φθίνουσα τάση. «Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια στον τομέα των εξαγωγών, ώστε να ανοίξουμε νέες αγορές, αλλά υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. Η αγορά προτιμά καρπούζια από 5 έως 10 κιλά», καταλήγει.

Καλές οι αποδόσεις των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ηλεία

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος συγκομιδής καρπουζιού στα θερμοκήπια, σύμφωνα με τον Σωτήρη Κακαλέτρη από το Κουρτέσι Ηλείας. «Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στους 6-7 τόνους το στρέμμα και οι τιμές από 45 έως 80 λεπτά το κιλό. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο γίνεται τα θερμοκήπια, εναλλάσσοντας την καλλιέργεια της φράουλας με το καρπούζι. Και οι δύο είναι δυναμικές καλλιέργειες και μπορούν να αποφέρουν καλό εισόδημα λόγω της εποχικότητάς τους, συγκριτικά με τις υπαίθριες καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης», περιγράφει και συμπληρώνει ότι φέτος η έκταση της καλλιέργειας καρπουζιού αυξήθηκε, σε βάρος των καλλιεργειών καλαμποκιού.

Από την ίδια περιοχή, ο Τάκης Σαββόπουλος, παραγωγός καρπουζιού από τη Γαστούνη, ασχολείται με την καλλιέργεια καρπουζιού χαμηλής κάλυψης. «Ξεκίνησα τη συγκομιδή πριν από δέκα μέρες, αλλά ο καιρός δεν βοηθά, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη ζήτηση. Η ποικιλία τύπου “Βαρέλα” έχει καλύτερη αποδοχή στην αγορά και η τιμή της για την τρέχουσα περίοδο φτάνει τα 45 λεπτά το κιλό. Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο σε σύγκριση με πέρσι και αυτό μάς προβληματίζει ιδιαίτερα», καταλήγει.

Ολοκληρώθηκαν οι φυτεύσεις στη Βοιωτία

Από τον Απρίλιο ξεκίνησαν στη Βοιωτία οι φυτεύσεις καρπουζιού και ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες, ακόμη και με άμεση σπορά στο χωράφι, σύμφωνα με τον Χρήστο Κουρούνη, γεωπόνο από τις Θεσπιές. «Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με πέρσι, λόγω των χαμηλών τιμών στο βαμβάκι. Η περιοχή μας έχει παράδοση στην καλλιέργεια καρπουζιού και πολλοί παραγωγοί προσαρμόζουν τις επιλογές τους ανάλογα με τις τιμές», τονίζει.

Ο ίδιος δηλώνει, ακόμη, ότι η συλλογή αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, ανάλογα με τις θερμοκρασίες. «Είναι η περίοδος που η ζήτηση αυξάνεται, λόγω τουρισμού. Εστιάζουμε κυρίως στην εγχώρια αγορά, με περιορισμένες εξαγωγές», προσθέτει.

Στόχος η ποιότητα και οι εξαγωγές στα Φάρσαλα

Σε εξωτερικές αγορές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στρέφεται ο Χρήστος Παπανικολάου, γεωπόνος και παραγωγός καρπουζιού από τα Φάρσαλα. «Καλλιεργώ συνολικά 140 στρέμματα φέτος – σημαντικά αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Στόχος μου είναι το 70% της παραγωγής να κατευθυνθεί σε αγορές του εξωτερικού, όπως Γερμανία, Ιρλανδία και Βέλγιο, για καλύτερες τιμές. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιώ, σε συνδυασμό με τις καλλιεργητικές τεχνικές, προσφέρουν υψηλή ποιότητα. Η συγκομιδή ξεκινά στις 15 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου», περιγράφει.

Την περσινή περίοδο, ο ίδιος πούλησε σε τιμές από 20 έως 25 λεπτά το κιλό, με αποδόσεις από 7 έως 8 τόνους το στρέμμα, με μεγάλο, όμως, κόστος παραγωγής. «Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο φέτος, ιδιαίτερα λόγω των εμβολιασμένων φυτών», υπογραμμίζει.

Περισσότερα τα εμβολιασμένα φυτά

Για αύξηση των εμβολιασμένων φυτών καρπουζιού κάνει λόγο και ο Μιχάλης Κούτρας, παραγωγός σποροφύτων από τη Χαλκίδα. Δηλώνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σποροφύτων καρπουζιού καλύπτεται με εμβολιασμένα και λιγότερα από σπόρο. Κάνει, όμως, αναφορά στο κόστος παραγωγής τους, που παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά. «Το κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά και για εμάς, γεγονός που μετακυλίεται στους παραγωγούς. Όλοι οι πελάτες μας αντιμετώπισαν φέτος προβλήματα με τον καιρό, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι όψιμη κατά 10-15 ημέρες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: