Πατάτα: Ικανοποιητικές οι αποδόσεις στα χωράφια, χαμηλές όμως οι τιμές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή της πατάτας από τις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Η διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί σε σημαντικό ποσοστό στην Πελοπόννησο, ενώ αυτή την περίοδο ξεκινά και στις θερμότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Οι καλλιέργειες παρουσιάζουν μέσες αποδόσεις, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στις αρχές της άνοιξης, οι οποίες επηρέασαν την παραγωγή.
Όσον αφορά τις τιμές, η τάση είναι καθοδική λόγω των εισαγωγών από την Αίγυπτο. Σημαντικό πρόβλημα παραμένει και η έλλειψη εργατών γης, γεγονός που αυξάνει το εργατικό κόστος. Αν σε αυτό προστεθεί και το υψηλό κόστος των εισροών, τότε η καλλιέργεια δείχνει να φθάνει στα όριά της.
Ο δεύτερος κύκλος φυτεύσεων για τις νοτιότερες περιοχές ξεκινά στα μέσα του καλοκαιριού. Σε αυτή την περίπτωση, καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η επάρκεια νερού, ανάλογα με την περιοχή.
Οψιμότερες οι καλλιέργειες στη Θήβα
Ο Γιώργος Μπεκρής, παραγωγός από τη Θήβα, αναφέρει ότι οι καλλιέργειες στην περιοχή του είναι οψιμότερες σε σχέση με εκείνες της Χαλκίδας, όπου η συλλογή έχει ήδη ξεκινήσει. «Οι πρώιμες φυτεύσεις που κάναμε παρουσιάζουν προβλήματα μικροκαρπίας σε σύγκριση με τις οψιμότερες, που δείχνουν καλύτερη εικόνα. Η συλλογή θα γίνει σε λίγες ημέρες και τότε θα δούμε τα αποτελέσματα», δηλώνει. Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, υποστηρίζει ότι τα στρέμματα είναι αυξημένα, λόγω των μειωμένων τιμών στο βαμβάκι. Έτσι, το ενδιαφέρον των παραγωγών στρέφεται στα κηπευτικά και, κυρίως, στην πατάτα και το κρεμμύδι.
Μεγαλύτερο το κόστος παραγωγής στη Λοκρίδα
Για μέση παραγωγή στην περιοχή της Λοκρίδας κάνει λόγο ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Όπως λέει, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η φετινή εικόνα είναι καλύτερη και ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και τους 3,5 τόνους το στρέμμα.
Ωστόσο, τον απασχολεί ιδιαίτερα το κόστος παραγωγής. «Οι τιμές κυμαίνονται στα 50-55 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. Το πρόβλημα είναι ότι τα οικονομικά ανοίγματα είναι μεγάλα και αν προκύψει κάποια ζημιά, δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Αυτό μας αναγκάζει είτε να μειώνουμε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις είτε να στρεφόμαστε σε άλλες καλλιέργειες, όπως η ελιά», σημειώνει.
Ολοκληρώθηκε η συλλογή στην Ηλεία
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η δήλωση του Πέτρου Κουτούλα από την περιοχή της Κυλλήνης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η παραγωγή φέτος ήταν καλύτερη από πέρυσι, ξεπερνώντας τους 3,5 τόνους το στρέμμα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο και φτάνει τα 1.200 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια να μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. «Αντιμετωπίσαμε δύσκολες καιρικές συνθήκες σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά και μια πιεσμένη αγορά λόγω εισαγωγών και εμπορικών πολιτικών», περιγράφει.
Κλείνοντας, αναφέρεται και στο θέμα των τιμών για την περιοχή του αυτή την περίοδο, οι οποίες, ανάλογα με την ποιότητα, «κυμαίνονται στα 28 με 33 λεπτά – πολύ κάτω σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, όταν οι τιμές ήταν ανεβασμένες. Οι πρακτικές αυτές οδηγούν σε αδιέξοδα, με αποτέλεσμα να μην εισέρχονται νέοι άνθρωποι στην καλλιέργεια».
Καλή η εικόνα της παραγωγής στη Νάξο
Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, παραγωγός πατάτας από τη Νάξο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής έχει ήδη συλλεχθεί με καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, προβλήματα παρατηρήθηκαν σε περιοχές όπου το νερό άρδευσης είχε υψηλή αλατότητα, προκαλώντας μείωση αποδόσεων και υποβάθμιση των εδαφών.
«Αναγκαία είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος, ώστε να αξιοποιηθούν τα επιφανειακά νερά και να μειωθεί η αλατότητα», υπογραμμίζει, ενώ για τις τιμές αναφέρει ότι κινούνται πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα.
Στα ίδια επίπεδα τα στρέμματα λόγω λειψυδρίας στο Νευροκόπι
Με βασικό πρόβλημα την έλλειψη νερού ολοκληρώθηκε η φύτευση της πατάτας στο Νευροκόπι για τη φετινή περίοδο, σύμφωνα με τον Απόστολο Βέσμελη, αντιπρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Πατάτας Κάτω Νευροκοπίου. «Το νερό είναι μειωμένο σε σχέση με παλαιότερα, οπότε κρατάμε τις ίδιες εκτάσεις όπως και πέρυσι για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην άρδευση», αναφέρει.
Ο ίδιος επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη να επισπευσθεί η κατασκευή του φράγματος στην Κάτω Βροντού, το οποίο θα εξυπηρετήσει τόσο αρδευτικά όσο και αντιπλημμυρικά. Για την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σημειώνει ότι οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 2,5 έως 3 τόνους ανά στρέμμα, όταν οι μέσες ξεπερνούν τους 4 τόνους. Οι τιμές πώλησης ήταν 47-52 λεπτά το κιλό. «Με το κόστος παραγωγής να έχει αυξηθεί πάνω από 52%, γίνεται κατανοητό ότι η καλλιέργεια δυσκολεύει συνεχώς», λέει χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, τονίζει τη σημασία της ποιότητας, την οποία θεωρεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συνεταιρισμού. «Η ποιότητά μας είναι η ταυτότητα του προϊόντος μας. Η πιστοποίηση ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης και τα διεθνή βραβεία που έχουμε αποσπάσει, με πιο πρόσφατο το πρώτο βραβείο Taste Atlas για δεύτερη συνεχή χρονιά, αποτελούν αναγνώριση για τη δουλειά μας», καταλήγει.