Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Καρπούζι: Οι τιμές κρατούν το ενδιαφέρον των παραγωγών

24.07.2023
6' διάβασμα
karpouzi-oi-times-kratoun-to-endiaferon-ton-paragogon-297654

Ολοκληρώθηκε στο σύνολο της χώρας η συλλογή του καρπουζιού των πρώιμων φυτεύσεων και ιδιαίτερα των υπό κάλυψη καλλιεργειών σε χαμηλά τολ. Παράλληλα, έχει μπει στην παραγωγή το υπαίθριο καρπούζι, του οποίου η συλλογή θα συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα. Σε αντίστοιχη φάση βρίσκονται και οι φυτεύσεις μετά το αλώνισμα των σιτηρών, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, συνήθως τη φθινοπωρινή περίοδο.

Αντίπαλος στη συγκεκριμένη καλλιέργεια παραμένει ο καιρός, όπου με την εναλλαγή των θερμοκρασιών καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών, όπως επίσης και στις αποδόσεις. Το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν σημαντικά την ποιότητα του καρπού. Σοβαρό επίσης είναι και το πρόβλημα της συλλογής του καρπουζιού, λόγω της έλλειψης εργατών γης. Σε αντίθεση με την αρνητική αυτή εικόνα, αυτό που αποκτά σημαντικό ενδιαφέρον είναι η τιμή του προϊόντος. Η αυξητική του πορεία ενισχύει το ενδιαφέρον των παραγωγών, ώστε να προστατεύσουν καλύτερα την παραγωγή τους.

Μειωμένη η παραγωγή παρά τα ποτίσματα

Ο Παύλος Σεληγκούνας, παραγωγός καρπουζιού από το Μακρυχώρι Λάρισας, κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή πάνω από 40% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Ο ίδιος έχει τελειώσει το πρώτο χέρι συλλογής από τις πρώιμες φυτεύσεις και έχει ξεκινήσει το δεύτερο. «Ο τελευταίος καύσωνας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στα φυτά μας και προσπαθούμε να τα κρατήσουμε εύρωστα, με όσα περισσότερα ποτίσματα μπορούμε, ώστε να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα».

Αναφερόμενος στο θέμα της συλλογής του καρπουζιού, ο κ. Σεληγκούνας είπε ότι «υπάρχει μία δυσκολία για να συγκεντρωθεί ο αντίστοιχος αριθμός εργατών που απαιτείται για τη φόρτωση του προϊόντος, με αποτέλεσμα να έχουμε κλείσει συνεργεία με κόστος 21 ευρώ τον τόνο». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι παρουσιάζουν άνοδο που ξεπερνά τα 30 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με τα 15 έως 20 λεπτά που είχαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κλείνοντας, επισήμανε ότι υπάρχουν συμφωνίες με σούπερ μάρκετ όπου τα προμηθεύει απευθείας ο ίδιος σε μεγάλες παλέτες και η πληρωμή του γίνεται με δίμηνες επιταγές.

Θήβα: Μικρές οι αποδόσεις

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε στη Βοιωτία η συλλογή του καρπουζιού από υπαίθριες καλλιέργειες. Ο Γιώργος Μπεκρής, παραγωγός από την ίδια περιοχή, κάνει λόγο για μία δύσκολη καλλιεργητική περίοδο, με επιστέγασμα τον τελευταίο καύσωνα, που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα φυτά μας όσο μπορούμε περισσότερο σε παραγωγική κατάσταση, αλλά ο αγώνας είναι άνισος. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα τόσο στις αποδόσεις, όσο και στην ποιότητα των καρπών», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, οι αποδόσεις είναι σημαντικά μειωμένες, αλλά αυτό που κινεί το ενδιαφέρον μας είναι οι τιμές που παίρνουμε από την αγορά οι οποίες παρουσιάζουν ανοδική τάση».

Λάρισα: Εξαγωγές με μεγάλη προοπτική

Για μικρή οψίμιση της παραγωγής κάνει λόγο ο Χρήστος Παπανικολάου, από τη Σκοτούσα Φαρσάλων, όπου ξεκινά σε λίγες ημέρες η συλλογή του καρπουζιού. Ο ίδιος έχει κλείσει συμφωνίες με εταιρείες από τη Γερμανία και την Ιρλανδία για την αγορά του προϊόντος. «Το καρπούζι για μένα αποτελεί μία καλή επιλογή και προσπαθώ τα τελευταία χρόνια να βελτιώσω τις τεχνικές που εφαρμόζω. Το βαμβάκι και το καλαμπόκι που καλλιεργούμε στην περιοχή μας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια κέρδους, για αυτό έχω στραφεί στην καλλιέργεια του καρπουζιού».

Υποστηρίζει επίσης ότι η περιοχή του σε σύγκριση με άλλες γειτονικών χωρών, που τροφοδοτούν με καρπούζι τις αγορές της Βόρειας Ευρώπης την περίοδο του καλοκαιριού, είναι περισσότερο όψιμες. «Αν εμείς εκμεταλλευτούμε καλύτερα αυτό το κενό, σίγουρα θα έχουμε καλά αποτελέσματα». Σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειές του, επεσήμανε τις τεχνικές που εφαρμόζει για την ενίσχυση του φυλλώματος, ώστε να προστατεύει τους καρπούς «όπου αυτή την εποχή είναι αναγκαίες και για τον λόγο αυτόν μπορώ να ξεπεράσω ακόμα και τους 8 τόνους το στρέμμα».

Ηλεία: Χαμηλές οι αποδόσεις στα πρώιμα

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό από τις πρώιμες καλλιέργειες στην περιοχή του, ο γεωπόνος Πέτρος Λεβέντης από την Αμαλιάδα υποστηρίζει ότι η χρονιά ήταν μέτρια. «Οι αποδόσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο είναι μειωμένες κατά 30% και κυμαίνονται στους 3 με 4 τόνους το στρέμμα. Σημαντικός παράγοντας ήταν ο καιρός, που με τις εναλλαγές των θερμοκρασιών επηρέασε αρνητικά την εξέλιξη της παραγωγής.

Επίσης, οι τιμές μεσοσταθμικά κινήθηκαν στα 30 με 35 λεπτά το κιλό, χωρίς σημαντικές μεταβολές από την περσινή περίοδο», υποστηρίζει ο ίδιος. Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, κάνει λόγο για προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο καύσωνας, με αποτέλεσμα τις μειωμένες αποδόσεις.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023