Καρύδι: Καλή η παραγωγή, σταθερές οι τιμές

Η καρυδιά αποτελεί ένα από τα τρία βασικά ακρόδρυα που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε η συλλογή των καρυδιών με ικανοποιητικά αποτελέσματα, τόσο σε ποιότητα όσο και ποσότητα. Οι βροχοπτώσεις ευνόησαν το άνοιγμα του φλοιού, αλλά δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην παραγωγή, αν δεν γίνει άμεσα η συλλογή τους. Η παραμονή του καρπού μετά τη συλλογή ή την πτώση του στο έδαφος σε συνδυασμό με τις συνθήκες υγρασίας που επικρατούν μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του καρπού και, όπως μας εξηγεί, ο Νίκος Νταλίπης παραγωγός από τη Φαρμάκη Ελασσόνας «θα πρέπει άμεσα ο καρπός να οδηγηθεί σε αεριζόμενο χώρο προστατευόμενο από βροχή ή να περάσει από το ξηραντήριο με θερμοκρασίες που να μη δημιουργούν προβλήματα στην ποιότητα του καρπού».

Για καλύτερη παραγωγή σε σύγκριση με την περσινή κάνει λόγο ο Στάθης Παπαβασιλείου, παραγωγός από τη Λαμία: «Οι παραγωγοί που περιποιήθηκαν τα δέντρα τους είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή. Η ποιότητα του καρπού αποτελεί σημαντικό διαβατήριο για το προϊόν μας ακόμα και σε αγορές του εξωτερικού».

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, ο κ. Παπαβασιλείου ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την τρέχουσα περίοδο: «Τα δέντρα ηλικίας δέκα χρονών και πάνω ξεπέρασαν τα 25 κιλά το καθένα. Οι τιμές που συζητάμε με εμπόρους για την ποικιλία Chandler κυμαίνονται από 4 έως 4,5 ευρώ το κιλό. Η μέχρι τώρα πορεία της καλλιέργειας στην περιοχή μας δείχνει να εξελίσσεται θετικά. Από τα περίπου 1.500 στρέμματα που καλλιεργούνταν προστέθηκαν άλλα 200 περίπου την τρέχουσα περίοδο».

Μειωμένες οι προσβολές από εχθρούς και ασθένειες

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Άγγελου Μπούτσικα, παραγωγού καρυδιών από τη Λοκρίδα: «Η χρονιά για το καρύδι είναι αρκετά καλή, ήδη οι πρώτες συλλογές δείχνουν να είναι ικανοποιητικές ως προς τις αποδόσεις, αλλά και την ποιότητα των καρπών. Ζητήματα, όπως ο τετράνυχος και άλλα έντομα αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στον σχηματισμό του καρυδιού. Μέχρι στιγμής, έχει συλλεχθεί το 30% στην περιοχή μας, εκείνο που μας προβληματίζει είναι η διάρκεια των βροχοπτώσεων, οι οποίες επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την τελική ποιότητα του καρπού».

Κλείνει ο κύκλος των παραδοσιακών ποικιλιών

Σύμφωνα με τους παραγωγούς καρυδιού, οι παραδοσιακές ποικιλίες κλείνουν τον κύκλο τους και τη θέση τους παίρνουν νέες και γενετικά βελτιωμένες. Εξάλλου, και οι τιμές πώλησης των παραδοσιακών είναι χαμηλές, καθώς κυμαίνονται κοντά στα 2,5 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να τις εγκαταλείπουν. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ξήρανσης του καρπού και λόγω των δυσκολιών από τις βροχοπτώσεις του φθινοπώρου, το σύνολο των παραγωγών στράφηκε στα ξηραντήρια. Ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας των καρυδιών, το κόστος της ξήρανσης μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ ο τόνος.