Κάρυστος: Αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις για παρεμβάσεις σε αιωνόβιο καστανόδασος

Με προσφυγή στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας προσπαθεί να ακυρώσει τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών Ευβοίας για την υλοτομία που πραγματοποιείται σε αιωνόβιο καστανόδασος του όρους Όχη στην Κάρυστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου, η περιοχή αυτή κατατάσσεται στα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αποτελείται από άγριες καστανιές και βρίσκεται στις υψηλότερες κορυφές του όρους σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μ.

Η έκταση αυτή ξεπερνά τα 600 στρέμματα και πέρα από την περιβαλλοντική αξία έχει και μεγάλη ιστορική σημασία. Τα κάστανα αποτελούσαν ένα από τα βασικά προϊόντα της Εύβοιας, όπου σύμφωνα με ιστορικές πηγές καταγράφονται από διάφορους ιστορικούς, από την αρχαιότητα, αλλά και μεταγενέστερα. Αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη, ο Θανάσης Μπινιάρης, γραμματέας του συλλόγου, είναι κάθετα αντίθετος με αυτές τις παρεμβάσεις και, όπως ο ίδιος δήλωσε στην «ΥΧ», «οι επεμβάσεις που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία, την αισθητική, καθώς και την οικολογική και την τουριστική αξία είναι κάθετα αντίθετες στη δική μας φιλοσοφία και για τον λόγο αυτόν θα είμαστε απέναντι. Με προσφυγές και παραστάσεις, με όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε, θα προσπαθήσουμε να παρεμποδίσουμε όλες αυτές τις αρνητικές πρακτικές από όπου κι αν προέρχονται».

Ο Καστανολόγγος, όπως ονομάζεται αυτή η έκταση, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, καθώς και ειδική ζώνη προστασίας. Η διαδικασία της ξύλευσης ξεκίνησε μετά από εισήγηση του Δασαρχείου Αλιβερίου, η οποία ενέκρινε την υλοτόμηση ξεραμένων και απολιθωμένων καστανόδεντρων, ξεριζωμένων δέντρων που έχουν πέσει στο έδαφος, όπως επίσης και σπασμένα κλαδιά. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του συλλόγου, η απόφαση που πάρθηκε δεν κρίνεται απαραίτητη για τις ανάγκες υλοτομίας, ώστε να καλύψουν τη θέρμανση των κατοίκων της περιοχής.

Οι πρακτικές αυτές συνθέτουν ανθρώπινες παρεμβάσεις, οι οποίες δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στο οικοσύστημα της περιοχής. Για την αναγκαιότητα της προστασίας του καστανόδασους, ο σύλλογος επικαλείται μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, σύμφωνα με την οποία πουθενά δεν προβλέπεται η αναγκαιότητα της υλοτόμησης για την αναγέννησή του και ο αποκλεισμός της βόσκησης στο δάσος αυτό.

Τέλος, οι συνοδευτικές παρεμβάσεις περίφραξης και διάνοιξης περιφερειακών δρόμων δημιουργούν προβληματισμούς από την πλευρά του συλλόγου για αυτές τις πρακτικές.