Χ. Κασίμης: Οι πόροι της εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2019 και 2020 είναι εξασφαλισμένοι

Απαντήσεις στην υφυπουργό του ΥΠΑΑΤ κα. Φωτεινή Αραμπατζή, σχετικά με αναφορές της στην εξισωτική αποζημίωση δίνει με ανακοίνωσή του ο π. Γεν. Γραμ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης.

Ο κ. Κασίμης κάνει λόγο για ελλιπή πληροφόρηση, κινδυνολογία, και πολιτικές σκοπιμότητες ενώ τονίζει ότι οι πόροι της εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2019 και 2020 είναι εξασφαλισμένοι με την έγκριση της πρόσθετης αυτής εθνικής χρηματοδότησης ύψους 314 εκατ. ευρώ τόσο από τον Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης όσο και από την Ε.Ε. μετά την σχετική 3η τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Χαράλαμπου Κασίμη:

«Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»: η εξισωτική αποζημίωση και οι κινδυνολογίες της ΝΔ

Χαράλαμπος Κασίμης, π. Γεν. Γραμ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, ΥΠΑΑΤ

Από ελλιπή πληροφόρηση, κινδυνολογία, και πολιτικές σκοπιμότητες που βρίθουν αντιφάσεων, χαρακτηρίζονται οι πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Αραμπατζή, σχετικά με την εξισωτική αποζημίωση.

Η κ. υφυπουργός, με αφορμή τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, δήλωσε για την εξισωτική αποζημίωση «ότι η απελθούσα κυβέρνηση την κατασπατάλησε με την εμπροσθοβαρή, ρουσφετολογική, επιδοματική πολιτική της και η σημερινή κυβέρνηση δίνει μάχη για να την εξασφαλίσει από εθνικούς πόρους το 2019 και το 2020».

Γιατί αυξήθηκαν οι ανάγκες της εξισωτικής σε πόρους

Ένας γεωργός για να κριθεί δικαιούχος εξισωτικής αποζημίωσης την προγραμματική περίοδο 2014-2020 πρέπει να είναι ενεργός γεωργός και να έχει αγροτεμάχια (επιλέξιμο εκτάριο) σε περιοχές παρέμβασης ανεξάρτητα από τη μόνιμη κατοικία του ή από το ποσοστό γεωργικού εισοδήματος ή από το ποσό του εξω-γεωργικού του εισοδήματος ή άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας, που ίσχυαν κατά την περίοδο 2007-2013.

Η προσέγγιση αυτή επιβλήθηκε κατά την περίοδο 2014-2020, με την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σύμφωνα με την οποία διευρύνθηκε η βάση των δικαιούχων των ενισχύσεων, σε ορεινές και λοιπές περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, ως κίνητρο για την μη εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών της χώρας και τη συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών από τους ενεργούς αγρότες που προσφέρουν τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Οι αναγκαίοι πόροι είναι εξασφαλισμένοι

Η συγκεκριμένη συμφωνία οδήγησε σε αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης. Αυτή η αναγκαία αύξηση διασφαλίστηκε με την πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση, που ζητήθηκε και εγκρίθηκε για τα έτη 2019 και 2020. Ειδικότερα, οι πόροι της εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2019 και 2020 είναι εξασφαλισμένοι με την έγκριση της πρόσθετης αυτής εθνικής χρηματοδότησης ύψους 314 εκ. € τόσο από τον Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης όσο και από την Ε.Ε. μετά την σχετική 3η τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020.

Με τους πόρους αυτούς είναι επιπλέον διασφαλισμένη για την διετία 2019-2020 και η καταβολή ενισχύσεων στους παραγωγούς που ανήκουν στην μεταβατική κατηγορία, αυτούς που λόγω της νέας οριοθέτησης των μειονεκτικών περιοχών, δεν θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση μετά το 2020.

Η εμπειρία του παρελθόντος

Δεδομένου ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της εξισωτικής είναι διαχρονικά υψηλές, σε κάθε προγραμματική περίοδο γίνεται σχετική πρόβλεψη υποστήριξης των πόρων του μέτρου με πρόσθετους εθνικούς πόρους, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς – δικαιούχους, ενώ, συνήθως, στο τέλος της προγραμματικής περιόδου γίνονται οι αναγκαίες τροποποιήσεις και μεταφορές πόρων από υποεκτελεσμένα μέτρα, με αποτέλεσμα την μικρότερη τελική απορρόφηση των εθνικών πόρων.

Αυτό έγινε και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 πριν την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ : το 2010, με την 5η τροποποίηση, εγκρίθηκε πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση 542 εκ. ευρώ για τα μέτρα της εξισωτικής και το 2012,  με την 10η τροποποίηση, το παραπάνω ποσό μειώθηκε σε 206 εκ., λόγω υποεκτέλεσης ορισμένων μέτρων του ΠΑΑ και διασφάλισης των αναγκαίων πόρων από αυτά.

Οι αντιφάσεις και η υποκρισία της ΝΔ

Ενώ η κ. Αραμπατζή ισχυρίζεται ότι η «απελθούσα  κυβέρνηση  κατασπατάλησε την εξισωτική αποζημίωση με την εμπροσθοβαρή, ρουσφετολογική, επιδοματική πολιτική της και η σημερινή κυβέρνηση δίνει μάχη για να την εξασφαλίσει από εθνικούς πόρους το 2019 και το 2020», η ίδια και άλλοι 27 βουλευτές της ΝΔ το 2018, περίοδο νέας οριοθέτησης των μειονεκτικών περιοχών σύμφωνα με τα νέα κριτήρια της ΕΕ, απαιτούσαν να μην αποκλειστούν ούτε περιοχές, ούτε γεωργοί και κτηνοτρόφοι (https://www.ypaithros.gr/kata-neas-oriothetisis-meionektikon-exisotikis-28-vouleutes-nd/) αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και την ανάγκη συμπληρωματικής εθνικής χρηματοδότησης για την καταβολή της εξισωτικής.

«Άλλοι καιροί, άλλα λόγια» βέβαια.

Συμπέρασμα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τους κανονισμούς, εξασφάλισε την αναγκαία συμπληρωματική χρηματοδότηση, και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες χωρίς να περιοριστούν ούτε οι εκτάσεις ούτε και οι δικαιούχοι της εξισωτικής ενίσχυσης σε αυτή την προγραμματική περίοδο. Αυτά οφείλει να φροντίσει και να προστατεύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να στηρίξει τον αγροτικό πληθυσμό, χωρίς να υποστηρίζει ανακρίβειες και να καταφεύγει σε κινδυνολογίες.