Κάστανο: Αποδόσεις ακόµη και 500 κιλά το στρέµµα εκτιµά η Μελιβοία

Στην καθετοποίηση και τις ορθές πρακτικές η αύξηση της προστιθέµενης αξίας

Σημαντικά διαφοροποιημένο δείχνει να είναι το ξεκίνημα της συλλογής των κάστανων σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Τόσο οι αποδόσεις όσο και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος δείχνουν να είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας ευνόησαν την καρποφορία και η κύρια συλλογή θα ξεκινήσει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των τιμών, αυτές παραμένουν σταθερές, χωρίς σημαντικές μεταβολές. Το υψηλό κόστος παραγωγής από τη μία πλευρά, αλλά και της διακίνησης του προϊόντος από την άλλη δεν αφήνουν περιθώρια βελτίωσης των τιμών παραγωγού.

Όπως μας ενημερώνει ο Ευθύμιος Καζαντζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, η χρονιά δείχνει να είναι πολύ καλή. «Έχουμε ξεκινήσει τη συλλογή από τις πρώιμες ποικιλίες και μέχρι στιγμής δείχνουν ποιοτικά ανώτερες σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Στην extra κατηγορία, ενώ πέρυσι είχαμε ένα αποτέλεσμα της τάξης του 30%, φέτος υπολογίζουμε να ξεπεράσουμε το 40% στην παραγωγή. Στόχος μας είναι μέσα από την ποιότητα να ενισχύσουμε την τιμή παραγωγού», υποστηρίζει.

Για το θέμα των τιμών, ο κ. Καζαντζής μας είπε ότι «πέρυσι η extra ποιότητα ξεκίνησε από 3,50 με 3,60 ευρώ και η Α κατηγορία από 3,30 με 3,40 ευρώ. Για την τρέχουσα περίοδο, υπολογίζουμε σε μία μικρή αύξηση, της τάξης του 10%. Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί και από την αγορά». Κλείνοντας, ο κ. Καζαντζής άφησε μία θετική νότα για την εξέλιξη της καλλιέργειας και το ενδιαφέρον άλλων συνεταιρισμών για συνεργασία μαζί τους. Επίσης, μίλησε και για την ένταξη νέων παραγωγών στην καλλιέργεια της καστανιάς στην περιοχή του, όπως και σε άλλες.

Υπό έλεγχο η σφήκα, παραμένει πρόβλημα η μελάνωση

Για καλή χρονιά κάνει λόγο και ο Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας Λάρισας. Ο ίδιος υπολογίζει ότι η στρεμματική απόδοση μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 500 κιλά φέτος. Επεσήμανε, επίσης, το μεγάλο πρόβλημα στην πρόληψη της μελάνωσης, λέγοντας ότι «μπορεί να έχουμε πρόβλημα με τη μελάνωση της καστανιάς, των φυτών μας, αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις είναι σημαντικό». Παράλληλα, ο κ. Κρανιώτης αναφέρθηκε στον συνεταιρισμό, που στην περιοχή του αριθμεί 40 μέλη και 1.700 στρέμματα.

«Η εξωστρέφεια για εμάς είναι ζητούμενο για το προϊόν που παράγουμε. Εστιάζουμε στην ποιότητα και σε ένα σύγχρονο μάρκετινγκ, ώστε να αναδείξουμε το προϊόν της Μελιβοίας στις καλύτερες αγορές του εξωτερικού και να πετύχουμε και καλύτερες τιμές».

Στις 25 Σεπτεμβρίου η συλλογή στην Αριδαία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση της Βάγιας Κώτσου, γεωπόνου του Συνεταιρισμού ΑΟΣ Αλμωπίας. Εκτιμά ότι θα υπάρξει μια αύξηση παραγωγής πάνω από 20% για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο στην περιοχή της. «Ο καιρός βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη της καρποφορίας. Η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, όπως και οι χαμηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με πέρυσι είχαν ευεργετική επίδραση στα κάστανα. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά η συλλογή του καρπού και υπολογίζουμε καλύτερες αποδόσεις».

Κλείνοντας, η κα Κώτσου είπε ότι μπαίνουν νέες καλλιέργειες καστανιάς στην περιοχή και ειδικά από νέους αγρότες, οι οποίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Παράλληλα, όμως, προβληματίζεται από τη μελάνωση, «μία ασθένεια που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία μέθοδο αποτελεσματικής καταπολέμησής της», τονίζει.