Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Κάστανο: Με σημαντικά μειωμένες αποδόσεις πέφτει η αυλαία της συγκομιδής

Ζητούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις από την πολιτεία για τη στήριξη του τομέα
22/10/2024
4' διάβασμα
kastano-me-simantika-meiomenes-apodoseis-peftei-i-avlaia-tis-sygkomidis-335677

Σε λίγες ημέρες, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής του κάστανου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, καθώς και οι εντομολογικές προσβολές, κυρίως από τη σφήκα της καστανιάς, δημιούργησαν σημαντικό πρόβλημα στη σοδειά, οδηγώντας σε σημαντικά μειωμένες αποδόσεις.

Οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή, όπως επίσης και στην έρευνα, κάνουν λόγο για αναγκαιότητα για μία σύγχρονη στρατηγική στον τομέα αυτόν, όχι μόνο για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά κυρίως για κοινωνικούς, με στόχο τη συγκράτηση των πληθυσμών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου παράγεται σε μεγάλες ποσότητες το συγκεκριμένο προϊόν.

Μειωμένες αποδόσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφει στην περιοχή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη», Βαγγέλης Κρανιώτης. Όπως υποστηρίζει, η παρουσία της σφήκας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή και για τον λόγο αυτόν οι αποδόσεις είναι μειωμένες.

«Γίνεται μία σημαντική προσπάθεια από την πλευρά μας για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς, με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων, αλλά τα αποτελέσματα θα αποδώσουν μετά από τρία έως πέντε χρόνια», τονίζει. Ο ίδιος προσθέτει, δε, ότι η καστανιά αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια, με σημαντική οικονομική, περιβαλλοντική, αλλά και κοινωνική διάσταση, «εξού και η πολιτεία θα πρέπει να την υποστηρίξει με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, προς όφελος όλων».

Η ξηρασία επηρέασε την παραγωγή στο Πήλιο

Για σημαντικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια της καστανιάς στην περιοχή του κάνει λόγο ο Απόστολος Τσελεπής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κισσού Πηλίου. Όπως υποστηρίζει, η χρονιά που πέρασε δεν ήταν η καλύτερη για την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι σημαντικά μειωμένες.

Ο ίδιος προβληματίζεται στο κομμάτι της φυτοπροστασίας, τόσο με την καταπολέμηση των εντόμων, όσο και με τις ασθένειες, όπως η μελάνωση της καστανιάς. «Η αναδιάρθρωση των ποικιλιών με φυτά ανθεκτικά στις ασθένειες αποτελεί μονόδρομο για την καλλιέργεια της καστανιάς. Για να εφαρμοστεί, όμως, αυτό το πρόγραμμα απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια, διότι η καρποφορία θα ξεκινήσει μετά από έξι χρόνια, με σημαντικές απώλειες στο εισόδημα που παραγωγού», εξηγεί.

Κλείνοντας, αναφέρεται και στο θέμα των τιμών για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, λέγοντας ότι, ανάλογα με την ποιότητα του καρπού, αυτές ξεκινούν από 1,5 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι τα 4 ευρώ για την καλύτερη ποιότητα. 

Φαίνεται να υποχωρεί η σφήκα στα Τέμπη

Για σημαντικές απώλειες στην παραγωγή της περιοχής του κάνει λόγο και ο Ευθύμιος Καζαντζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων. Όπως δηλώνει, την τρέχουσα συλλεκτική περίοδο, τα κάστανα είναι σημαντικά μειωμένα και δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το σύνολο των υποχρεώσεων του συνεταιρισμού στις αγορές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρίζες του προβλήματος εντοπίζονται στις προηγούμενες χρονιές, με την αυξημένη παρουσία του εντόμου της σφήκας. Ωστόσο, «μετά από πολυετή εφαρμογή των ωφέλιμων εντόμων από το σύνολο των παραγωγών, είδαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Η προσπάθεια δείχνει να αποδίδει και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα έχουμε σημαντικά προβλήματα», αισιοδοξεί.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Καζαντζής δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη νωθρή στάση της πολιτείας, η οποία «δεν έπραξε τα δέοντα για την προστασία της καστανιάς του τόπου μας, κάτι που ήταν υποχρεωμένη να κάνει. Με δικά μας κεφάλαια, που συγκεντρώσαμε, καταφέραμε να καταπολεμήσουμε το έντομο», ξεκαθαρίζει.

Η αρνητική εξέλιξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο μέτωπο των αποδόσεων έχει φέρει κύμα απογοήτευσης στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη πολλών κτημάτων. «Από τα 2 εκατ. ευρώ που μοιράζονταν στην περιοχή λόγω των αποδόσεων της καστανιάς, τώρα πέσαμε στα 100.000 ευρώ. Η καστανιά έχει δυναμική και θα πρέπει να τύχει μιας καλύτερης μεταχείρισης από όλους τους εμπλεκομένους και από την ίδια πολιτεία», καταλήγει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: