Κάστανο: Τιμές και νέες αγορές εξισορροπούν απώλειες και μικροκαρπία

Με τις περισσότερες συγκομιδές να έχουν ολοκληρωθεί, η εικόνα του καστάνου φέτος έχει συννεφιάσει τους παραγωγούς, καθώς οι αποδόσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες. Η μικροκαρπία ήταν έντονη, γεγονός που αποδόθηκε στη φετινή ανομβρία, ενώ ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και καλοκαιρινό χαλάζι έφεραν σκισίματα στους καρπούς και απώλειες στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα φαινόμενα. Εξισορροπητικά για τη χρονιά φαίνεται ότι λειτούργησαν οι τιμές, παρουσιάζοντας αυξήσεις από πέρυσι, αλλά και οι νέες αγορές που δείχνουν ενδιαφέρον για το προϊόν.

Χαμηλή παραγωγή και μικροί καρποί στην Αρκαδία

Λόγω των καιρικών φαινομένων, ιδιαίτερα της ζέστης του Μαΐου, η παραγωγή στην περιοχή της Αρκαδίας έρχεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 50%, μείωση που μπορεί να φτάνει και το 60%, ενώ η ανομβρία περιόρισε σημαντικά τα «έξτρα» μεγέθη κάστανων, σύμφωνα με τον Κώστα Ζάβο, υπεύθυνο Εμπορικού του ΑΚΣ Αρκαδίας. Ο περιορισμός των ποσοτήτων μάλλον ευνόησε την τιμή, η οποία αυξήθηκε από πέρυσι κατά περίπου 15%. «Ένας παραγωγός που έπαιρνε 2,20-2,30 ευρώ/κιλό για τα έξτρα κάστανα, φέτος πήρε 2,40-2,50 ευρώ και 2,60 για τα πιο έξτρα», σχολίασε ο ίδιος. Ο συνεταιρισμός φέτος πραγματοποίησε άνοιγμα στην αγορά της Κύπρου, στέλνοντας μικρή ποσότητα συσκευασμένου προϊόντος.

Νέες αγορές διερευνά η Μελιβοία

Ανοίγματα σε αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης προγραμματίζει και ο ΑΣ Μελιβοίας. «Έχουμε κάνει ανοίγματα, που δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο» σχολίασε ο πρόεδρος του ΑΣ και αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς, Βαγγέλης Κρανιώτης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για αγορές που μπορεί να μην απορροφούν μεγάλες ποσότητες, αλλά «παίρνουν ποιοτικές ποσότητες σε καλύτερη τιμή». Η περιοχή, όμως, δεν γλύτωσε από την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες, που έφεραν και μικρότερους καρπούς, ενώ οι βροχές προς το τέλος της περιόδου προκάλεσαν σκίσιμο στα κάστανα. Η παραγωγή εκτιμάται κοντά στους 1.000 τόνους, μεγαλύτερη από πέρυσι, με τα μικρόκαρπα και σκισμένα κάστανα να υπολογίζονται στο 40% στους περισσότερους παραγωγούς.

Η τιμή μέχρι τα 45 κομμάτια/κιλό ανήλθε στα 3,5 ευρώ και στα 3,30-3,35 ευρώ τα 45-55 κομμάτια, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 10 λεπτά σε όλες τις κατηγορίες, προσφέροντας κάποια εξισορρόπηση στην παραπάνω απώλεια, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στον αντίποδα το Πήλιο, με λίγες εξαιρέσεις

Αυξημένη ήρθε η παραγωγή για το Πήλιο, με εξαίρεση τα χωριά Ξουρίχτι, Τσαγκαράδα και Λαμπινού. Εκεί, σύμφωνα με τον παραγωγό και έμπορο Κυριάκο Παπαδόπουλο, το χαλάζι του καλοκαιριού προκάλεσε σημαντικές απώλειες, που μάλιστα δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, με την αιτιολογία ότι δεν προσβλήθηκε καρπός, αφού ακόμη δεν είχε σχηματιστεί.

Στην περιοχή οι τιμές κινούνται στα περσινά επίπεδα, με την πρώτη ποιότητα να κυμαίνεται στα 2,80-3 ευρώ και τα πιο μικρά μεγέθη από 1 έως και 1,80 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, υπήρξαν και περιπτώσεις παραγωγών που έφτασαν και τα 3,20 ευρώ, για τις πολύ καλές ποιότητες.

Η φετινή παραγωγή για τους παραγωγούς του ΑΣ Ζαγοράς ήρθε αυξημένη κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Αντώνη Πολίτη, υπεύθυνο επικοινωνίας του συνεταιρισμού. Ο ΑΣ Ζαγοράς μάλιστα επένδυσε πρόσφατα σε καινούργιο μηχάνημα διαλογής, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τις αποδόσεις του σε ποιότητα και χρόνο, ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες των καταναλωτών.