Κατά 12,7% βυθίζεται η παραγωγή εσπεριδοειδών της ΕΕ φέτος

Χειρότερα από ό,τι προβλεπόταν αρχικά εξελίσσεται η εικόνα

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες κόστισαν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή εσπεριδοειδών σε σημαντικές χώρες της καλλιέργειας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), προδιαγράφεται επιδείνωση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με τη μείωση της παραγωγής να υπολογίζεται τη σεζόν 2019/2020 σε 12,7%, ήτοι 10 εκατ. τόνους. Στην Ισπανία και στην Ιταλία, επισημαίνεται, τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν καίρια την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα στην πρώτη να αναμένεται μείωση της τάξης του 19%, σε 6,1 εκατ. τόνους, ενώ στην Ιταλία αναμένεται μείωση κατά 20%, με την παραγωγή να υπολογίζεται σε 2 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή πορτοκαλιών συνολικά στην ΕΕ θα ανέλθει σε 5,8 εκατ. τόνους, 10% λιγότερο από πέρσι και περίπου 6% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των 6,2 εκατ. τόνων των προηγούμενων εννέα ετών. Καθοριστική για το φετινό αποτέλεσμα είναι η μεγάλη μείωση της παραγωγής πορτοκαλιών στις δύο χώρες που συνεισφέρουν το 80% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής, Ισπανία και Ιταλία, λόγω, αφενός των έντονων βροχοπτώσεων της προηγούμενης άνοιξης, αφετέρου της τάσης για περιορισμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Όπως εκτιμά το USDA, το σύνολο των πορτοκαλεώνων στην ΕΕ εμφανίζεται μειωμένο κατά 13% στη διάρκεια των τελευταίων εννέα ετών.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της μείωσης της παραγωγής μανταρινιών, που ανέρχεται σε 17,7%, ήτοι 2,6 τόνους τελικής παραγωγής, ενώ κατά 12,6% θα είναι μειωμένα φέτος τα λεμόνια, σε 1,4 εκατ. τόνους, και τα γκρέιπφρουτ κατά 17,5%, σε 89.000 τόνους.

Ας σημειωθεί ότι το 2018 στάθηκε για την ευρωπαϊκή παραγωγή πορτοκαλιών η χρονιά με τη μεγαλύτερη παραγωγή μετά το 2010, φτάνοντας τους 6,5 εκατ. τόνους, με την Ισπανία να συνεισφέρει σε αυτό το αποτέλεσμα με 3,6 εκατ. τόνους, δηλαδή το 56%, την Ιταλία με 1,6 εκατ. τόνους και την Ελλάδα με 900.000 τόνους.