Κατά 52% μειώθηκε η αγορά των ενδυμάτων

Κατά 52% μειώθηκε η αγορά των ενδυμάτων

Η μείωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν συνολικά 4,3 δισ. ευρώ οι εξαγωγές στις επιχειρήσεις των κλάδων ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ) Βασίλης Μασσέλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην γενική συνέλευση των μελών του συνδέσμου, υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει δραματικά τους κλάδους ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι την περίοδο 2009 – 2015 η μείωση της κατανάλωσης ενδυμάτων στην Ελλάδα ξεπέρασε το 52%. Αυτό όπως είπε, σε απόλυτα νούμερα σημαίνει απώλεια 4,3 δισ. ευρώ ετησίως από την αγορά, αφού η κατανάλωση από 8,5 δισ. ευρώ το 2009, μειώθηκε πέρυσι στα 4,2 δισ. ευρώ.

Δυσμενώς στην πορεία των κλάδων, λειτουργούν σύμφωνα με τον ίδιο η συνέχιση της επιβολής των capital controls, τα πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα, η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με το κόστος του χρήματος και το ποσοστό ανεργίας και όπως επισήμανε “το εξαιρετικά αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει σύντομα”.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ τόνισε ότι την τελευταία τετραετία ο σύνδεσμος υλοποίησε 21 διοργανώσεις σε δέκα διαφορετικές χώρες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 187 επιχειρήσεις. “Ο ΣΕΠΕΕ λειτουργεί ως εξειδικευμένος κλαδικός φορέας εξωστρέφειας”, σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης της προσπάθειας του συνδέσμου και των επιχειρήσεων από την πολιτεία.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου παρέμβασης για τους κλάδους της μόδας (ένδυση – υπόδηση – κλωστοϋφαντουργία), που θα κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:

  • ανάπτυξη των εξαγωγών
  • ενίσχυση της ρευστότητας
  • αύξηση της απασχόλησης

Όπως είπε, η ανάπτυξη των εξαγωγών θα πρέπει να γίνει “με καθαρά κλαδικό προσανατολισμό, σε κλάδους με διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα”, ενώ σ’ ό,τι αφορά την αξιοποίηση των πόρων, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει με στοχευμένες παρεμβάσεις και με “φορείς υλοποίησης αποκλειστικά τους κλαδικούς συνδέσμους που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε δράσεις εξωστρέφειας και βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις”.

Ακόμα, ζήτησε την επίσπευση επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς και την παροχή ρευστότητας μέσω χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις που υλοποιούν δράσεις εξωστρέφειας και επενδύσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλή, με αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση και τελικά να μειώνονται σημαντικά τα φορολογικά έσοδα”.

Αναφερόμενος στο υψηλό κόστος της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου, είπε ότι οδηγεί στην αποβιομηχανοποίηση της χώρας και ζήτησε την μείωσή του στα επίπεδα άλλων γειτονικών χωρών.

Τέλος, ο ΣΕΠΕΕ επανέφερε το αίτημά του για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στα σύνορα με την Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, στις οποίες θα υπάρχει ανταγωνιστικό κόστος φορολογίας και απασχόλησης. Οι ΕΟΖ, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, θα βοηθήσουν στον επαναπατρισμό πολλών ελληνικών επιχειρήσεων και στην δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας εντός των ελληνικών συνόρων, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.