Αυτό το άρθρο είναι 13 μηνών

Καταγγελίες για κύκλωμα παράνομων πτυχίων στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ

16.05.2023
4' διάβασμα
katangelies-gia-kykloma-paranomon-ptychion-stin-ktiniatriki-tou-apth-292516

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, στον εισαγγελέα βρίσκεται μεγάλη έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Β. Ελλάδας, μετά τις καταγγελίες για «καρτέλ» καθηγητών της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ που χορηγεί πτυχία σε φοιτητές ενώ χρωστούν μαθήματα. Μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο αστυνομικοί έκαναν έφοδο και “σήκωσαν” εκατοντάδες αρχεία από τη γραμματεία της σχολής.

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι «όμηροι» φοιτητές αποτρέπονται από το να ανοίξουν κτηνιατρείο, σπρώχνονται στην κλινική της σχολής ή βοηθοί σε ιατρεία συγγενών των καθηγητών.

Η υπόθεση ερευνάται ποινικά από τον Σεπτέμβριο του 2022, υπό άκρα μυστικότητα, ωστόσο είχε προηγηθεί λίαν αποκαλυπτική αλληλογραφία με το Υπουργείο Παιδείας, υπόψιν της κ. Κεραμέως, από το καλοκαίρι του 2021.

Τι απαντά στο makthes.gr ο Νίκος Παπαϊωάννου

Ο πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ, πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής από το 2017 μέχρι και το 2019 και Υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ λέει στο makthes.gr πως αυτές οι καταγγελίες δεν ισχύουν.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «Επί της ουσίας δεν το ξέρω το θέμα, δεν είχε να κάνει με τη δική μου προεδρία και δεν υπήρξε ποτέ εντέλει τέτοιο ζήτημα». Περιγράφει πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από τον νυν πρόεδρο της Κτηνιατρικής κ. Φορτομάρη, πρόκειται για ανώνυμη καταγγελία «που είχε καταρριφθεί. Δεν έχει βάση». Σε ερώτηση για την έρευνα που διεξάγεται από το Εσωτερικών Υποθέσεων, λέει πως «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τον πρόεδρο του Τμήματος, το Εσωτερικών Υποθέσεων δεν έχει ενημερώσει το τμήμα, άρα δεν γνωρίζουμε τίποτα».

Τι έχει συμβεί σύμφωνα με το δημοσίευμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινική έρευνα ξεκίνησε από την καταγγελία ενός φοιτητή, σήμερα αποφοίτου, της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που διαπίστωσε αρχικά ότι στη σχολή του συμβαίνουν πολύ περίεργα πράγματα. Πέρα από τι φήμες που κυκλοφορούσαν στα πηγαδάκια των φοιτητών για το πώς παίρνει κανείς πτυχίο στη σχολή, μια φωτογραφία αποφοίτησης ήταν το πρώτο στοιχείο που οδήγησε τον καταγγέλλοντα στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Β. Ελλάδας.

Σε αυτήν εμφανίζεται ένας φοιτητής Σεπτέμβριος του 20219, να παίρνει το πτυχίο του στην τελετή αποφοίτησης, ενώ σχεδόν όλη η σχολή ήξερε ότι χρωστάει μαθήματα. Κατόπιν αυτού κάποιοι φοιτητές πηγαίνουν στους καθηγητές συγκεκριμένων μαθημάτων που θεωρούνται “δύσκολα” και δημιουργούν θέμα. Τον Ιούλιο του 2020 άλλοι φοιτητές που είδαν ότι πήραν πτυχίο εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν κάνουν μια σχετική ανάρτηση σε φοιτητική ιστοσελίδα υπαινισσόμενοι “σκάνδαλο”. Η ανάρτηση αυτή παρότι κατέβηκε, βρίσκεται σε φυσική μορφή στα χέρια των αρχών. 

Τότε λοιπόν γίνεται ευρέως γνωστό ότι “κάτι τρέχει” με τα χρωστούμενα μαθήματα και την απονομή πτυχίων. Έκτοτε, σύμφωνα με την καταγγελία, ένα “κύκλωμα καθηγητών” αναγκάζει τους φοιτητές σε κάποιου είδους συμφωνία, χορηγώντας τους πτυχίο αλλά αφήνοντάς τους να χρωστούν ένα μάθημα, συνήθως προφορικό, όπου λόγω της μεθόδου εξέτασης, μπορούν να ελέγξουν τη βαθμολογία και φυσικά το αποτέλεσμα.

Η μέθοδός τους, όπως καταγγέλλεται, είναι να ομαδοποιούν τους εξεταζόμενους σε τριάδες, βάζοντας κάποιον που χρωστάει μαζί με άλλους που… είχαν πάρει πτυχίο, χωρίς να τηρούν την αλφαβητική σειρά των εξεταζόμενων.

Οι πτυχιούχοι συνήθως δεν εμφανίζονταν στο μάθημα να εξεταστούν κι έτσι ο φοιτητής που χρωστούσε ήταν μόνος στην εξέταση, στο έλεός τους αν θα κοπεί, ανεξαρτήτως τι θα έλεγε, αφού επρόκειτο για προφορική εξέταση. Χαρακτηριστική εμφανίζεται η περίπτωση φοιτήτριας που πήρε πτυχίο του 2017 και κλήθηκε να εξεταστεί σε χρωστούμενο μάθημα το 2021! 

Έτσι, το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να βγάλει ΦΕΚ με σαφή οδηγία οι φοιτητές να μην εξετάζονται μόνοι τους στα προφορικά. 

Όλα αυτά κι άλλα πολλά έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο Εσωτερικών Υποθέσεων. 

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια εισαγγελέα από τις 17 Μαρτίου και οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.

Πηγές: Efsyn.gr / makthes.gr

ΓΡΑΦΕΙ: