Καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες με τη βοήθεια των δορυφόρων

Καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες με τη βοήθεια των δορυφόρων

Στο ερώτημα εάν η χώρα μας θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα ελέγχου που να καταγράφει με ακρίβεια τις ζημιές των καλλιεργήσιμων εκτάσεων εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, η απάντηση μάλλον… δεν τιμά, για άλλη μία φορά, τους μηχανισμούς του κράτους.

«Οι δορυφορικές εικόνες μάς επιτρέπουν πλέον την χαρτογράφηση των πληγέντων εκτάσεων με ακρίβεια και ταχύτητα. Ένα εθνικό σύστημα ελέγχου με βάση δορυφορικά δεδομένα και τεχνολογία, που ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό, και μπορεί να υποστηριχτεί πλήρως από το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό, θα μπορούσε να πραγματοποιεί αυτοματοποιημένο έλεγχο και επικύρωση των ζημιών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, δρ. Σωτήρης Βαλκανιώτης, και συμπληρώνει πως το σύστημα αυτό θα έδινε στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τον ΕΛΓΑ δηλαδή, «λιγότερο χρόνο, άμεση απόκριση, χωρική ακρίβεια και σημαντικό περιορισμό της ανάγκης επί τόπου ελέγχων».
Ο δρ. Βαλκανιώτης, γεωλόγος, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, σε ανακοίνωσή του δημοσίευσε και την πρώτη διαθέσιμη εικόνα ενός δορυφόρου (σ.σ. Landsat 7ETM+) από το πρωινό της Δευτέρας 23 Μαΐου, η οποία αποτυπώνει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το μέγεθος και την έκταση των ακραίων καιρικών φαινομένων στις 20-22 Μαΐου.

Καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες με τη βοήθεια των δορυφόρων
Καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες με τη βοήθεια των δορυφόρων

Από την εικόνα του δορυφόρου για την δυτική Θεσσαλία, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα, εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΔΕ, οι εκτάσεις που είναι πλήρως ή μερικώς πλημμυρισμένες ξεπερνούν τα 56.000 στρέμματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Και υπογραμμίζει, μάλιστα, πού ακριβώς εντοπίζονται οι μεγαλύτερες σε έκταση ζημιές. Στην κεντρική και ανατολική πεδιάδα της Δυτικής Θεσσαλίας, με την κοιλάδα του Πηνειού στην περιοχή Φαρκαδόνας – Πηνειάδος να εμφανίζει σχεδόν πλήρη κάλυψη από τα πλημμυρικά νερά.