«Η κατανάλωση κρέατος πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%»

Τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος τουλάχιστον κατά το ήμισυ και την κατακόρυφη αύξηση του ρόλου των υγιεινών τροφίμων στη διατροφή, εισηγούνται σε έκθεσή τους 37 εμπειρογνώμονες από 16 χώρες. Η μελέτη εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της νορβηγικής δεξαμενής σκέψης EAT σε συνεργασία με το περιοδικό γενικής ιατρικής The Lancet, όπου και δημοσιεύθηκε.
Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται ριζική αναθεώρηση του διατροφολογίου και των μεθόδων παραγωγής τροφίμων για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη των βλαβερών συνεπειών για τον πλανήτη. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τη «δραματική μείωση» της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών, όπως το κόκκινο κρέας, σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων, ξηρών καρπών, φρούτων και λαχανικών σε ποσοστό άνω του 100%. Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από πείνα παγκοσμίως, ενώ 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ακολουθούν πολύ κακή διατροφή, ενώ υπογραμμίζουν ότι η –χαμηλή– ποιότητα της δίαιτας συντελεί κατά πολύ στα επίπεδα υποσιτισμού και παχυσαρκίας.
Τα συμπεράσματα της μελέτης προκάλεσαν την αντίδραση των αγροτικών οργανώσεων και των εκπροσώπων της εφοδιαστικής αλυσίδας κρέατος σε Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία. «Περίπου το 65% της βρετανικής αγροτικής γης ενδείκνυται ιδιαίτερα για παραγωγή χορτονοµών σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, ενώ το κόκκινο κρέας παίζει καθοριστικό ρόλο σε μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή ως πηγή πλούσιων θρεπτικών ουσιών, μετάλλων, αμινοξέων και πρωτεϊνών. Το να μπαίνει στο στόχαστρο μία προϊοντική κατηγορία για τη δραστική μείωση της κατανάλωσης είναι υπερβολικά απλοϊκό», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU), Stuart Roberts.