Οι Ινδοί καταναλωτές απορρίπτουν το Nutri-Score

Μετά τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και η Ινδία αντιδρά στο σύστημα διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score. Σύμφωνα με έρευνα των Ινστιτούτων Ιατρικών Επιστημών της Ινδίας (AIMS), οι Ινδοί καταναλωτές πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολύ από την εισαγωγή επισημάνσεων στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας, ωστόσο προτιμούν τις προειδοποιητικές επισημάνσεις παρά το συγκριτικό μοντέλο του Nutri-Score.

Πιο συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των προειδοποιητικών λογότυπων «υψηλής περιεκτικότητας σε…», με το 93% να πιστεύει ότι αυτά τα λογότυπα πρέπει να είναι υποχρεωτικά στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι συγκεκριμένες επισημάνσεις αντιπροσωπεύουν έναν αποτελεσματικό τρόπο ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με την παρουσία δυνητικά επιβλαβών ουσιών, όπως το νάτριο, η ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη. Τέτοιες ετικέτες χρησιμοποιούνται σήμερα σε πολλές χώρες, όπως το Περού, η Χιλή, το Μεξικό και η Ουρουγουάη.

Σύμφωνα με τους Economic Times of India, οι ερευνητές των AIIMS πιστεύουν ότι άλλα συστήματα επισήμανσης τροφίμων, όπως το Nutri-Score, «καταλήγουν να στέλνουν ανάμεικτα και συγκεχυμένα μηνύματα στους καταναλωτές».

Κατά τη γνώμη τους, οι πρώτες μελέτες για την εισαγωγή αυτών των ετικετών που διεξήχθησαν στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι αυτές οι ετικέτες «δεν έχουν οδηγήσει σε κανένα όφελος για τη δημόσια υγεία».