Καταπολεμώντας τη χημική ζιζανιοκτονία με τη νανοτεχνολογία

Της Ελένης Ριζάκη

Νανοτεχνολογία για τη μείωση της χρήσης χημικής ζιζανιοκτονίας χρησιμοποιεί μία ομάδα επιστημόνων από τη Βραζιλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας futurefarming.com. Ειδικότερα, τα πανεπιστήμια του Σάο Πάολο και της Λοντρίνα πραγματοποιούν έρευνα για την αξιοποίηση διαφορετικών συστημάτων «νάνο» σε αγροτικές εφαρμογές.

Από τη θεωρία στην πράξη

Οι επιστήμονες σύγκριναν την ατραζίνη εμπορίου με νανοσκεύασμα ατραζίνης, χρησιμοποιώντας τα σε σινάπι, καλαμπόκι και τέσσερα είδη αγριόχορτων. Οι δοκιμές έγιναν σε εργαστήριο, θερμοκήπιο και σε χωράφι στο Πανεπιστήμιο της Λοντρίνα. Σκοπός ήταν η κατανόηση της αποτελεσματικότητας της νανοενθυλάκωσης της δραστικής ουσίας κατά την καταπολέμηση ζιζανίων, μέσω υδροφωνικών συστημάτων και ανάλυσης εικόνας. Κατά τις εφαρμογές στο φύλλωμα, το νανοσωματίδιο ατραζίνης έδειξε μεγαλύτερα επίπεδα απορρόφησης και πιο γρήγορη παρεμπόδιση της φωτοσύνθεσης του ζιζανίου.

Λιγότερα χημικά

Ακόμα, χρησιμοποιήθηκαν λιγότερα χημικά. Για παράδειγμα, στο σινάπι χρησιμοποιήθηκε 80 φορές λιγότερη ατραζίνη, με το Δρ. Leonardo Fernandes Fraceto να αναφέρει: «Ωστόσο, σχετικά με το νανοσωματίδιο ατραζίνης σε προφυτρωτική μορφή, είχαμε οχτώ φορές μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Βέβαια, η απόδοση εξαρτάται από τα είδη».

Λιγότερη φυτοφάρμακα σε αγροτικές περιοχές, λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, πιο ασφαλείς εφαρμογές και συμβολή στη διαχείριση δύσκολα ελεγχόμενων φυτών, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας. Αυτά είναι κάποια οφέλη στους αγρότες, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο Bruno Teixeira de Sousa, υποψήφιος Διδάκτορας στη Λοντρίνα προσθέτει ότι «θα ευνοηθεί η παραγωγή τροφίμων με λιγότερα υπολείμματα παρασιτοκτόνων».

Στη συνέχεια…

Τώρα, σε επιστημονικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρείες υπάρχει πλήθος πρωτοβουλιών σχετικά με τη νανοτεχνολογία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ο Δρ. Fraceto θεωρεί τη νανοτεχνολογία φορέα δραστικών ουσιών διάφορων προϊόντων, όπως παρασιτοκτόνα, και λιπάσματα, εξηγώντας: «Η ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας στη γεωργία είναι μια πραγματικότητα. Η έρευνά μας θα αναπτυχθεί για την καταπολέμηση παρασίτων και ασθενειών, στοχεύοντας σε διάφορες εφαρμογές για πιο βιώσιμη γεωργία».